Linkuri accesibilitate

„Ce se întâmplă în Ucraina dovedește că ambițiile imperialiste ale Kremlinului trebuie luate în seamă”


Un interviu cu parlamentarul român Eugen Tomac, lider al Partidului Mișcarea Populară.

Liderul Partidul Mișcarea Populară din România răspunde întrebărilor Europei Libere.

Europa Liberă: România nu este amenințată în mod direct de ceea ce se întâmplă în Ucraina, pentru că România este țară membră NATO. Dar totuși e îngrijorată de instabilitatea de la hotarul pe care îl are cu Ucraina.

Eugen Tomac: „România este profund preocupată de ceea ce se întâmplă în regiune pentru că, chiar dacă ești membru în cel mai solid bloc militar din lume, cum este Alianța Nord-Atlantică, aceasta nu înseamnă că nu trebuie să fim preocupați. De altfel, și mai multe acțiuni ale NATO se desfășoară inclusiv pe teritoriul României, deci, pe flancul estic al NATO tocmai pentru că toate aceste amenințări pe care Rusia le transmite în mod direct către statele membre NATO implică o preocupare majoră la nivelul întregii organizații. Nu o dată oficiali de rang înalt din cadrul NATO au spus că Rusia reprezintă o amenințare pentru estul Europei.

Ceea ce se întâmplă în Ucraina arată foarte clar că ambițiile imperialiste ale Kremlinului sunt de luat în seamă. În Ucraina astăzi mor oameni nevinovați, tocmai pentru că Rusia a declanșat acest război și, tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni, ultimii ani, arată foarte clar un scop revizionist al Federației Ruse, cu atât mai mult cu cât Rusia are pe teritoriul Republicii Moldova ilegal armata sa în regiunea transnistreană. Nu este un secret pentru nimeni că Rusia are ambiții de a ajunge la Gurile Dunării și, tocmai din acest punct de vedere, situația din regiune reprezintă o mare preocupare pentru statul român.”

Europa Liberă: Dar o implicare mai mare a Alianței Nord-Atlantice în regiune ar putea să înfurie și mai mult Kremlinul. Rusia continuă să amenințe, în limbaj diplomatic, anumite capitale de la Vest de ea, inclusiv Bucureștiul. Cum trebuie percepute aceste mesaje?

Eugen Tomac: „Rusia duce astăzi un război asimetric, inclusiv în ceea ce privește relația cu Europa. Pentru că astăzi nu este în mod obligatoriu să vii doar cu armata, exact așa cum se întâmplă în Ucraina, instrumentele sunt cu totul de altă natură. Chiar ieri, venind spre Chișinău, am auzit pe undele radio un post nou de știri în limba română, care emitea teorii halucinante în ceea ce privește poziția românilor, de exemplu, în raport cu Statele Unite și cu partenerii săi tradiționali. Iată că această formă de război prinde și alte nuanțe.

Nu este un secret pentru nimeni faptul că inclusiv aici, în Republica Moldova, sunt o sumedenie de politicieni care în mod deschis duc o politică antieuropeană și susțin că viitorul Republicii Moldova trebuie să fie alături de Federația Rusă, în condițiile în care populația știe că, timp de 200 de ani, această influență a Rusiei în ceea ce privește destinul moldovenilor dintre Prut și Nistru, și nu numai, a adus mai multă nenorocire decât prosperitate.”

Europa Liberă: Dar oficial autoritățile de la Moscova zic că nu ar fi interesate să aibă conflicte la graniță, că aceasta tot costă, ar fi foarte costisitor.

Eugen Tomac: „Discursul este cel pe care îl auzim de obicei din partea unor oficiali care încearcă să mascheze realitatea. Or, realitatea este că partide politice din Republica Moldova sunt finanțate de Kremlin. O anchetă de acum ceva timp a scos la suprafață că partidele extremiste din Uniunea Europeană, cum este Frontul Național din Franța, cum este UK din Marea Britanie, gruparea cu accente fasciste din Grecia Zorii Aurii sau Jobbik din Ungaria, grupări politice care sunt în Parlament și care au un discurs pro-rusesc și antioccidental, chiar în inima Europei, faptul că aceste partide au fost finanțate de Rusia scoate la suprafață o anumită tendință pe care o are Rusia și care încearcă să fructifice orice vulnerabilitate care există în interiorul Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Dar Federația Rusă vrea sau nu să abandoneze vecinătatea apropiată, cum ar fi regiunea transnistreană sau alte regiuni secesioniste pe care le-a recunoscut?

Eugen Tomac: „E limpede că Rusia are ambiții imperiale. Și ceea ce mi se pare mie foarte grav, cred că oamenii trebuie să conștientizeze acest lucru – Rusia de astăzi nu mai este nici Rusia de acum 25 de ani, nici Uniunea Sovietică de altădată. Instrumentele militare sunt extrem de sofisticate și periculoase, în același timp. Și mai există un aspect pe care eu îl subliniez cu fiecare ocazie – Rusia are probleme economice și sociale interne extrem de mari și un stat care are asemenea frământări interne devine din ce în ce mai vulnerabil. Pentru că un stat slăbit și înarmat, în același timp, poate recurge și la metode pe care nu am vrea să ne închipuim că pot exista. Însă, nu o dată, Rusia, prin oficialii săi, încearcă să amintească întregii omeniri că este țară care deține instrumente mult mai sofisticate, cum este bomba nucleară.

Din acest punct de vedere, cred că lucrurile sunt grave, pentru că este amenințată, practic, pacea și pe continentul nostru, dar și în lume în general. Asemenea discursuri trezesc fiori, pur și simplu, întrucât dintr-odată toată ordinea mondială se poate schimba, doar pentru că un stat slab și vulnerabil poate recurge la orice metodă pentru a-și arăta o altă față pe care sigur oficial nimeni nu spune că vrea să o pună în aplicare. Şi Doamna fereşte să se întâmple vreodată aceasta.”

Europa Liberă: Aţi amintit că Moscova ar avea suficiente mecanisme să-şi atingă orice scop pe care şi-l propune. Credeţi că autorităţile de la Kremlin au la îndemână pârghii pentru a întoarce Republica Moldova din drumul spre UE?

Eugen Tomac: „Din nefericire, există foarte mulţi oameni slabi, oameni care vând foarte uşor interesele Republicii Moldova. Şi acest pericol, din păcate, bântuie în societatea din Republica Moldova. Mie îmi pare foarte rău că instrumentele pe care le are Federaţia Rusă astăzi în Republica Moldova, şi aici mă refer la televiziune şi radio, sunt atât de agresive şi atât de impunătoare. Ele, practic, involuntar, duc o propagandă directă de a menţine populaţia în zona de influenţă a Federaţiei Ruse. Or, aici ţine strict de curajul şi de determinarea autorităţilor de la Chişinău: dacă vrei să aperi interesul Republicii Moldova, în primul rând, trebuie să-i fereşti pe cetăţeni de mecanismele care manipulează populaţia, într-un mod direct şi ordinar.

Nu poţi spune la guvern şi Parlament că obiectivul tău prioritar este integrarea în Uniunea Europeană, iar celelalte instrumente, care ţin de respectarea legislaţiei interne, să se prefacă că aplică legea. Şi aici mă refer direct la tot ceea ce înseamnă televiziuni şi radio din Federaţia Rusă, care atacă direct statalitatea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Domnule Eugen Tomac, chiar dacă următoarea întrebare ţine de dimensiunea executivă, vă întreb pe dumneavoastră ca deputat. Se vorbeşte mult despre conducta de gaz Iaşi-Ungheni, dar mai este ceva timp până să se ofere această alternativă energetică. De ce e atât de greu?

Eugen Tomac: „Eu vă spun doar două lucruri care mi se par extrem de importante, şi sigur nu aş vrea să fiu privit prin retorica omului aflat în opoziţie cu guvernul actual de la Bucureşti. Victor Ponta acum trei ani de zile a spus că el va trece de la vorbe la fapte, în realitate, nu s-a întâmplat aproape nimic pe agenda relaţiei România-Republica Moldova în ultimii ani. Am auzit discursul că trebuie să reducem numărul de burse, s-a întâmplat o chestie halucinantă şi anume că autoritatea pentru cetăţenie a decis ca numărul dosarelor care se depun pentru redobândirea cetăţeniei să fie de 50 de dosare pe zi.”

Europa Liberă: Acum câteva zile domnul Ponta a dezminţit acest lucru.

Eugen Tomac: „Nu, e o realitate, am cerut ministrului Justiţiei acum două zile să anuleze acel ordin. Domnul prim-ministru Ponta să ştiţi că minte foarte mult şi în România. Şi regret că a venit cu acelaşi discurs în Republica Moldova. Faptul că a fost constrâns de context să semneze o prelungire a acordului de oferire a sprijinului de cele 100 de milioane pe care Republica Moldova trebuia deja să le primească până la această oră, de suport din partea statului român, arată cât de mare este distanţa între vorbe şi fapte în realitate.

Şi mai există un lucru care pe mine mă apasă enorm şi i-am cerut-o în nenumărate rânduri primului ministru şi Parlamentului României, chiar este pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, o iniţiativă legislativă pe care am promovat-o, prin care am propus să se reducă taxele consulare în procesul de redobândire a cetăţeniei României.

Pentru numele lui Dumnezeu, este strigător la cer ca un om să plătească 120 de euro pentru transcrierea unui certificat de naştere. Acesta este obiectivul meu. Aceasta ar însemna că există o preocupare sănătoasă din partea executivului României în raport cu cetăţenii din Republica Moldova, cetăţenii români. Mulţi au cetăţenie română, dar nu-şi pot perfecta actele până la capăt, guvernul de la Bucureşti este autist, nu aude această cerinţă pe care eu o transmit mai departe, pentru că am această legitimitate. Diferenţa este foarte mare şi regret că inclusiv în ceea ce priveşte interconectarea energetică, inclusiv în ceea ce priveşte gazoductul, lucrurile sunt făcute pe jumătate, nu sunt dezvoltate la dimensiunea necesităţilor care există în Republica Moldova.”

Europa Liberă: „Cereţi unirea şi o veţi avea”, spune cu mai multe ocazii fostul preşedinte al României Traian Băsescu. Opoziţia de la Chişinău găseşte drept sperietoare această declaraţie şi unii oameni resping o relaţie bună cu Bucureştiul. Trebuie să se vorbească despre acest subiect sensibil?

Eugen Tomac: „Eu cred că a sosit timpul ca oamenii să discute deschis despre această chestiune. Unu, pe de o parte, pentru că noi suntem separaţi, aşa au decis Hitler şi Stalin, aceasta este ultima decizie peste care Europa a trecut cu foarte multă lejeritate. Iar aici vina o poartă, în primul rând, decidenţii din anii ’90, nu intru în istorie acum, oamenii ştiu mult mai bine.

Cred că sărăcia din Republica Moldova, corupţia din Republica Moldova, insecuritatea cetăţenilor din Republica Moldova trebuie să ne împingă spre o discuţie sănătoasă – ce vrea să facă pe viitor Republica Moldova. Ştim că Rusia nu are resurse, nu are nici interes să aducă bunăstare aici, pentru că nu este în stare nici la ea. Singura soluţie pentru ca Republica Moldova să iasă din impas, în clipa actuală, este o discuţie cinstită despre cât de pregătiţi sunt cetăţenii Republicii Moldova spre unire cu România. Nu curge lapte şi miere în România, dar România este stat membru al Uniunii Europene, în România există o creştere economică solidă, pentru că avem angajamente asumate prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, să nu avem un deficit mai mare decât ne permitem, să existe o cheltuială echilibrată a banului public, să nu se mai fure. Şi în acest sens Direcţia Naţională Anticorupţie îşi face foarte bine datoria.

Cred că cetăţenii Republicii Moldova trebuie să înțeleagă, indiferent de naţionalitate, că sunt ruşi, ucraineni, găgăuzi, bulgari şi de alte naţionalităţi şi mai cu seamă localnici care vorbesc limba română, că a-ţi asuma propria identitate nu este o crimă, nu este o ruşine, ci, pur şi simplu este o chestie de normalitate.”

Europa Liberă: Dar e şi o spaimă, domnule Tomac.

Eugen Tomac: „E şi o spaimă, pentru că în perioada sovietică cuvântul „român” era echivalentul cuvântului „trădător”, ceva umilitor, ceva rău. Şi sigur că toată această propagandă sovietică şi apoi preluată cu succes de către toate tentaculele pe care le-a avut Rusia în Republica Moldova a produs efecte în societate. Însă sărăcia, corupţia, instabilitate şi mai ales, subliniez încă o dată, mai ales pericolul rusesc care oricând poate produce o tragedie în Republica Moldova va împinge oamenii să gândească cu mai mult pragmatism spre o soluţie de reîntregire cu România.

Este singura formulă realistă prin care putem scăpa de haosul care există astăzi în Republica Moldova. Şi o spun cu toată responsabilitatea – oamenii trebuie să se gândească serios la viitorul generaţiilor care urmează. Ce viitor au ei aici, într-o zonă în care nimeni nu mai vrea să investească? Nimeni nu se mai preocupă de ea cu atâta interes şi devotament cum se întâmpla acum câţiva ani de zile, când Europa nu avea atât de multe probleme.

Europa este extrem de frământată de propriile probleme, uitaţi-vă că imigranţii din nordul Africii au inundat Europa. E mult mai comod să primeşti încă trei-patru milioane de cetăţeni europeni în interiorul Uniunii Europene, oameni care pot aduce plusvaloare, decât cetăţeni din alte zone, care vin, pur şi simplu, şi inundă marile state. Din acest punct de vedere cred că oamenii trebuie să înţeleagă un lucru simplu şi clar – unirea nu sperie pe nimeni, nu e problema de cine câştigă şi cine pierde, pur şi simplu, e în interesul şi al Republicii Moldova, dar şi al României. România va deveni un stat mult mai mare, iar Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova vor avea o perspectivă mult mai sigură, salarii mai bune, pensii mai mari, legea va fi respectată, nu călcată în picioare, aşa cum se întâmplă de multe ori în Republica Moldova.”

Europa Liberă: De ce ezită România să ratifice Tratatul de frontieră cu Republica Moldova?

Eugen Tomac: „Nu ezită nimeni. Eu vă spun ca om care am participat aproape la toate discuţiile şi negocierile. Noi am fost de acord ca acest tratat să fie discutat şi semnat tocmai pentru că am vrut să eliminăm din retorica partidelor politice antimoldoveneşti de aici această temă. Însă am văzut că nu este cazul să mergem atât de departe dintr-un simplu motiv, pentru că nu este cheia rezolvării tuturor problemelor care există în societatea românească sau cea din Republica Moldova, dacă se va ratifica în Parlament acest tratat. E o chestiune care ţine strict de interesele României.

Eu am fost unul dintre cei care s-a opus de la început semnării acestui tratat şi o ştiu şi colegii mei, şi domnul Baconschi, şi ceilalţi care au fost implicaţi, inclusiv preşedintele Băsescu ştie opoziţia mea faţă de acest subiect, inclusiv la acea vreme, o ştiu şi colegii de la Chişinău. Cred că avem destul de multe elemente comune care ne unesc şi ele trebuie scoase în evidenţă şi multiplicate decât chestiunile care ne separă şi pun nişte răni destul de adânci. Eu cred că şi Germania, şi Federaţia Rusă trebuie să înţeleagă că este în interesul ambelor state ca în această zonă să existe stabilitate şi prosperitate, nu separare.”

Europa Liberă: Dar în asemenea condiţii se accentuează şi mai mult separatismul cu care se confruntă Republica Moldova, cunoaşteţi foarte bine poziţia regimului de la Tiraspol.

Eugen Tomac: „Eu cred că este o mare ticăloşie să fie făcută România responsabilă de dezastrul aşa-ziselor negocieri între Chişinău, Tiraspol şi Moscova care au avut loc în ultimii 24 de ani, de când a izbucnit acest conflict, în ziua chiar în care Republica Moldova a fost acceptată în cadrul ONU. Pentru că România atunci, în mod clar, la sugestia Moscovei, s-ar retras din formatul acela de negocieri.

România nu a avut niciun cuvânt de spus în ceea ce priveşte apărarea intereselor Republicii Moldova. Iar în cea mai mare parte cei care au fost responsabili de ceea ce s-a întâmplat dincolo de Nistru, şi aici mă refer la mai multe guverne, nu aş da nume exacte, au negociat, în primul rând, în dezavantajul cetăţenilor Republicii Moldova de dincolo de Nistru şi sigur în dezavantajul Republicii Moldova. Un stat care se respectă şi ştie să-şi promoveze interesele nu ceda cu atâta uşurinţă şantajului rusesc. Or, prelungirea acestei boli a adus populaţia în situaţia în care dincolo de Nistru există o generaţie care nu se mai simte ataşată de Republica Moldova, la fel cum şi cetăţenii Republicii Moldova nu-i mai simt ca parte din corpul lor pe cei de dincolo de Nistru. Aceasta este pura realitate şi de această situaţie este responsabil Chişinăul.

Ca să fie foarte clar – România nu a impus, nu impune, România vine cu o soluţie pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru cei care se simt parte din acest stat şi vor să aibă un viitor sigur pentru ei şi pentru copiii lor. Această opţiune pe care o propune România este unirea cu noi. Altă soluţie nu există, pe termen mediu şi scurt. În ceea ce priveşte chestiunea transnistreană, nu aş vrea să intru mai mult în detalii acum, dar, probabil, va trebui făcută o discuţie deschisă şi o dezbatere deschisă în ceea ce priveşte zona de dincolo de Nistru.”

XS
SM
MD
LG