Linkuri accesibilitate

Campania „AICI e Europa Liberă” la ora bilanțului


Vasile Botnaru
Vasile Botnaru

Un interviu cu Vasile Botnaru, directorul Biroului din Chișinău al Europei Libere.

Campania „AICI este Europa Liberă” s-a încheiat duminică la Chișinău. Începând de la 1 august, jurnaliștii și prietenii Europei Libere au călătorit în peste 20 de localități, discutând cu localnicii despre problemele comunității lor și ale țării. L-am întrebat duminică pe șeful biroului din Chișinău al Europa Liberă, Vasile Botnaru, ce și-a propus și ce a realizat campania.

Vasile Botnaru: „Și-a propus să trecem în revistă niște localități, mai curând niște locuitori, populația acestor localități, să ne convingem că necazurile, problemele au și soluții. Și mai ales să scoatem în vileag soluțiile pe care le găsesc oamenii, ca un remediu contra disperării, pentru că nu e nimic nou, pentru noi, care facem în fiecare zi programe, interviuri, dar pe teren se vede mai bine, mai cu lupa. Și să găsim oamenii care, în loc să cadă în disperare, identifică soluții pentru problemele foarte concrete, foarte curente.

Sigur că fundalul general este total nepotrivit pentru asemenea discuții pentru că, oricum ai da, din două vorbe, oricine ajunge la miliardul furat, la guvernarea netoată. Dar încercăm să vorbim despre ce se poate face la nivelul primăriei, cu un primar, cu noii consilieri aleși. Și, în sensul acesta cred că ne-a reușit ce ne-am propus.”

Europa Liberă: Să revenim totuși la îngrijorările despre care spui că au apărut, generale. Care este starea de spirit în republică? Ați vizitat peste 20 de localități. Care e numitorul comun în ce privește starea de fapt de lucruri din Moldova?

Vasile Botnaru: „Trebuie să recunoaștem că ideea eurointegrării nu este foarte populară, nu mai este ademenitoare. Pornind de la titulatura postului nostru de radio, imediat populația se împarte în cei care nici nu vor să audă măcar și cei care, scrâșnind din dinți, strângându-și nasul, mai sprijină integrarea europeană, condiționat. Condiționat în sensul că ghizii, conducătorii, mașiniștii care merg într-acolo nu sunt cei mai potriviți. Și probele sunt la vedere.

În condițiile acestea, este foarte greu să discuți despre valori europene, despre ceea ce au de făcut oamenii, ca să audă Europa la ei acasă. Cred că niciodată nu a fost atât de firavă balanța aceasta. Adversarii Uniunii Europene, ai integrării europene, au foarte multe dovezi acum. Foarte puține au cei care mai sprijină Uniunea Europeană şi asistenţa pe care încearcă să o acorde totuşi Uniunea Europeană, pentru ca să scoată la liman Republica Moldova.

E adevărat că cei care sunt adversari înverşunaţi nici nu au ajuns la întâlnirile cu noi sau au trimis nişte solii timide care au încercat să mai provoace, să incite spiritele. Dar cei care nu prea cred sau nu cred deloc în şansa Moldovei de a ajunge un stat european nici nu au stat cu noi de vorbă. Şi în situaţia aceasta, este foarte dificil să ajungi la inimile şi raţiunea lor, ca să încerci să dialoghezi cu ei. Or, ei ne interesează în primul rând.”

Europa Liberă: Revenind la nivelul local, probabil că în multe localităţi dintre cele pe care le-ai vizitat personal în această lună de zile nu ai mai fost de mult timp. Se schimbă totuşi lucrurile în bine în Republica Moldova, indiferent de năduful oamenilor faţă de centru şi de problemele reale care sunt la centru?

Vasile Botnaru: „Se schimbă. Şi ceea ce e de remarcat, există localităţi, exemplare, unde se mobilizează lumea. Într-o localitate, am văzut, s-a făcut o sărbătoare nu doar de dragul nostru, unde femeile s-au adunat şi au făcut plăcinte nu doar pentru echipa Europei Libere, ci pentru toată lumea care s-a adunat într-un parc construit, a propos, şi amenajat pe un loc unde era mlaştină şi mizerie şi păşteau vitele, acum e un parc de zici că e la Chişinău, cu teren de joacă pentru copii, cu un bar, cu bănci care sunt în regulă. Şi acolo s-a adunat satul să ne vadă, să stăm de vorbă.

Toată lumea după aceea a fost invitată să guste din plăcinte şi din fructe, lucru care am înţeles că se face cu regularitate. Or, iată acesta e un exemplu de mobilizare. E adevărat că se face pe baza unei comunităţi religioase, nişte credincioşi care nu sunt ortodocşi în satul acela, biserica ortodoxă este în minoritate, dar acolo convieţuiesc foarte bine vreo cinci credinţe, bisericile acelea nu sunt în competiţie, dimpotrivă, fac un concurs pentru cele mai importante lucruri care se pot realiza în sat. Respectiv, primăriţa este la al cincilea mandat.

Lucrurile acestea chiar motivează şi chiar există şansa să multiplicăm asemenea exemple. Şi e ca şi cum discutam eu cu nişte oameni care nu au ajuns încă la gradul acesta de autoorganizare, spuneam: „Domnilor, voi tot vă plângeţi ce bine era și ce bine ar fi fost să nu mai fie telefoane mobile. Ele sunt. Ele sunt deja. Da, sunt poate nocive, dar dacă sunt, haideţi să le folosim. Exact aşa nu mai e cazul să tot umblăm cu nostalgii că a fost bine cândva”. Există lume care a înţeles deja că trăim într-o altă istorie, că trebuie nu doar să o consumăm, ci să participăm la ea, să punem umărul. Şi aceasta cred că este vizibil, cel puţin, în jumătate dintre localităţile în care am ajuns.”

Europa Liberă: Eu zic să încheiem pe această notă optimistă şi să-i invităm pe ascultătorii noştri care sunt curioşi să vadă amintiri din călătoriile Europei Libere pe pagina noastră de internet la europaliberă.org.

Vasile Botnaru: „Să și vadă, să și audă, pentru că vom rememora în variante video, toate reportajele vor fi exact acolo unde ai spus şi nu au decât să înveţe.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:06 0:00
Link direct

-------------------------

„AICI este Europa Liberă” a fost o campanie a postului de radio Europa Liberă/Libertatea în parteneriat cu Programul comun pentru dezvoltare locală integrată, Progamul ONU pentru dezvoltare Moldova, şi Asociaţia Presei Independente. Partener media - postul de televiziune Canal Regional. Pentru a afla în ce zi suntem în localitatea Dvs ori pe aproape accesați harta interactivă a comunităților în care vom face tabără pe parcursul unei zile întregi.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG