Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


De vorbă cu jurnaliștii Iurie Sănduţă (Rise Moldova) și Vadim Şterbate (Observatorul de Nord).

Ancheta realizată de grupul Rise Moldova dezvăluie o schema de corupţie ce vizează exportul de fructe în Federaţia Rusă şi în care ar fi implicaţi funcţionari din cadrul ANSA. Potrivit investigaţiei, funcţionarii ar fi eliberat certificate fitosanitare false unor companii ce intenţionau să ocolească embargoul rusesc. La scurt timp după publicare, directorul general-adjunct al instituţiei, Alexandru Ciobanu, l-a sunat pe autorul materialului acuzându-l că a fost plătit de cineva să scrie articolul. Anunțând demiterea lui Ciobanu, premierul Valeriu Streleț a spus că nu va permite „intimidarea presei”. Deşi salută demisia şefului de la ANSA, directorul Rise Moldova, Iurie Sănduţă, spune că reporterii vor urmări evoluţia investigaţiei promise de CNA asupra cazului, tocmai pentru ca demisia lui Ciobanu să nu fie una „de ochii lumii”:

„Noi credem că este o acţiune firească însă nu ştiu dacă ar trebui să fie demis doar domnul Ciobanu. Erau implicaţi mai mulţi inspectori fitosanitari şi noi mai avem un caz la Criuleni şi avem un alt inspector implicat la Anenii Noi. Vom continua ancheta în luna septembrie. Nu ştiu exact dacă dl Streleţ a luat această decizie doar de ochii lumii şi imediat de mâine vor merge lucrurile bine. Din documentarea pe care o avem noi, din ce am vorbit cu exportatorii, schema rămâne în continuare, exportatorii dau sume mari ca să poată să-şi ducă fructele în Rusia. Probabil că ar trebui Guvernul să se implice mai mult, ca să vadă într-adevăr care sunt problemele exportatorilor şi cum să vină ei cu o soluţie ca să evite partea asta de corupţie, de intermediere a unor agenţi economici care au relaţii „mai speciale” cu cei de la ANSA.”

Pe fundalul numeroaselor scandaluri de corupţie în care au fost implicate primele persoane în stat, marcarea a 24 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova s-a petrecut cu mai puţin fast în comparaţie cu anii precedenţi. Constatarea aparţine liderilor de opinie de la Chişinău, care susţin că după aproape un secol de independenţă, Republica Moldova e tot mai des numită „stat captiv”, iar un simbol al statalităţii a devenit miliardul de euro furat. La Chişinău, de exemplu, sărbătoarea a atras mult mai puţini vizitatori, spre deosebire de anii trecuţi. Cum a trecut ceremonia la Soroca, l-am întrebat pe reporterul publicaţiei „Observatorul de Nord” din localitate, Vadim Şterbate:

„La Soroca mi se pare că a fost ca în fiecare an, cu un oarecare fast oficial pe care eu, spre exemplu, nu îl aprob. Înţeleg că se merge aşa după anumite scenarii de pe timpuri. În rest, au fost câteva elemente care chiar au bucurat publicul. Spre exemplu, unul dintre principalele momente de bucurie a fost inaugurarea bustului lui Constantin Stere în Aleea Clasicilor din oraşul Soroca. Constantin Stere a revenit acasă, fiind sorocean, de fapt. A fost eveniment de suflet. Am văzut o bună parte din intelectualitate care vine de fiecare dată la asemenea evenimente. Păcat că nu vin mai mulţi.”

Europa Liberă: La Chişinău, bunăoară, nu se putea citi mare bucurie pe feţele vizitatorilor. Ai observat o asemenea atitudine la Soroca?

„Sunt foarte mulţi deziluzionaţi în ceea ce se întâmplă la Chişinău şi în politică, dar cred că o bună parte dintre ei nici nu au venit la sărbătoare sau nici nu mai sărbătoresc independenţa, făcând, nu ştiu de ce, o paralelă între independenţă, democraţie cu actele de corupţie care se fac la noi, deşi nu este aşa. Cei care care au luptat, cei care au dorit independenţa cred că au dorit o altfel de republică. În linii mari nu am observat dezamăgire, posibil din cauză că cei care au venit, au venit cu adevărat să serbeze”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG