Linkuri accesibilitate

O declarație de presă Monica Macovei de Ziua Independenței (Ziarul Național)


Degringolada de la CFM (Mold-street.com).

Ziarul Naţional o citează pe europarlamentara Monica Macovei, care într-o declaraţie de presă consideră că Ziua Independenţei Republicii Moldova a fost una potrivită pentru ca Guvernul de la Chişinău să decidă asupra depunerii cererii de aderare la Uniunea Europeană. Monica Macovei constată că pericolele la adresa democraţiei sunt multe, amintind de cuvintele Patriarhului Filaret al Bisericii Ortodoxe Ucrainene: „Inamicul intern al Ucrainei este corupția, iar cel extern Federația Rusă”. Exact așa, continua Monica Macovei, ar fi şi pentru Republica Moldova, „inamicul intern este corupția, iar cel extern Federația Rusă”. Parlamentara de la Bruxelles încheie declaraţia cu îndemnul către politicienii de la Chişinău care, în opinia ei, sunt datori să respecte voinţa poporului care acum 24 de ani a votat independenţa.

Newsmaker.md constată că după aproape un sfert de secol de independenţă, Republica Moldova e tot mai des numită „stat captiv”, iar un simbol al statalităţii a devenit miliardul de euro furat. Portalul trece în recistă reperele independenţei moldoveneşti amintind, bunăoară, că la 27 august 1991 pentru crearea unui stat independent au votat 274 de deputaţi din cei 300 cîţi erau atunci. Cîteva sute de mii de oameni, veniţi la o Mare Adunare Naţională, au susţinut decizia deputaţilor. 24 de ani mai târziu, mai exact, la 10 august 2015, The New York Times publică un articol al secretarului general al Consiliului Europei, Torbiorn Jangland, dedicat Moldovei. Funcţionarul european, aminteşte Newsmaker.md, a fost foarte critic cu privirea la problemele existente în republică şi a numit ţara un stat captiv care ar trebui returnat poporului.

Mai multe publicaţii locale citează din interviul pe care fosta ministră a Educaţiei, Maia Sandu, l-a oferit pentru Radio Chişinău. Între altele, ea s-a referit la disputa cu succesoarea ei, liberal Corina Fusu, pe tema reformei în Educaţie. Iată cum a răspuns Maia Sandu intenţei doamnei Fusu de a schimba regulamentul care prevede angajarea a sute de directori de şcoală până la 23 septembrie prin concurs. „Da, s-ar putea să nu fii de acord cu anumite lucruri, nimeni nu spune că trebuie să preiei 100 % din ceea ce a făcut predecesorul tău, dar în situația în care există un anumit sprijin în societate pentru reformele care au demarat în educație, atunci merită să-ți iei un răgaz de câteva săptămâni, 2-3 luni, să înțelegi mai bine ce se întâmplă, după care să vii cu niște decizii”, a spus Sandu. Ea a explicat că la începutul propriului mandat a învățat timp de șase luni sistemul educațional înainte de a face reforme.

În ultimii ani, scrie portalul specializat pe teme economice Mold-street.com, Calea Ferată a Moldovei nu a mai prins vremuri bune. Scăderea constantă a volumului de mărfuri a redus dramatic veniturile companiei. În ultima jumătate de an, CFM, care avea acum zece ani afaceri de miliarde de lei, a ajuns să nu poată achita la timp salariile. Degringolada a fost amplificată şi de faptul că în ultimii ani s-au schimbat la cârma întreprinderii nu mai puţin de şase directori. În plus, problemele de ordin istoric ce ţin de necesitatea stringentă de a repara liniile de cale ferată, înlocuirea vagoanelor şi locomotivelor vechi, cărora le-a expirat demult termenul de exploatare, nu mai pot fi amânate. Cum comentează această situaţie directorul general intermar al Întreprinderii, Iurie Topală, aflaţi de pe mold-street.com.

XS
SM
MD
LG