Linkuri accesibilitate

Ziua Independenţei, la Chişinău: discursuri oficiale, bruiate de protestatari


Sărbătoarea a atras mult mai puţini vizitatori, în comparație cu anii trecuţi.

Republica Moldova marchează astăzi 24 de ani de la proclamarea Independenței. La Chișinău nu au lipsit tradiționalele depuneri de flori, hore încinse în Piața Marii Adunări Naționale și vizitatori… mult mai puțini în comparație cu anii precedenți, a constatat corespondenta Europei Libere.

Puţini dintre cei pe care i-am întâlnit în Piaţa Marii Adunări Naţionale schiţau pe faţă bucuria sărbătorii. Anul trecut, bunăoară, sute de trecători îşi etalau cu mândrie ii-le, catrinţele sau cămăşile tradiţionale. Astăzi, cei cu care am stat de vorbă mi-au spus că asistă la ceremonie mai mult din curiozitate. La 24 de ani de la proclamarea Independenţei, constată Elena, o femeie între două vârste, oamenii în continuare sunt măcinaţi de lipsuri şi nevoi:

„27 august este o zi importantă pentru că am obţinut independenţa republicii, statului moldovenesc.”

Europa Liberă: Cum aţi descrie cei 24 de ani de independenţă?

„Desigur, nu cum ne-am aşteptat, cum ni s-a promis de la bun început – o viaţă mai uşoară. Oricum, mergem înainte şi gândim deja spre Europa.”

În dimineaţa acestei zile, înainte să înceapă concertul de deschidere a sărbătorii, vizitatorilor le-a fost promis un cuvânt de salut din partea conducerii ţării. În faţa oamenilor nu au ieşit însă toţi liderii alianţei de guvernământ, cum se întâmpla în anii trecuţi, ci doar preşedintele Parlamentului, democratul Andrian Candu şi ministra Culturii, Monica Babuc. Discursul celor doi a fost bruiat de un grup de protestatari, nemulţumiţi de neînţelegerile de la vârful puterii:

Europa Liberă: De ce protestează oamenii pe fundalul discursului…

„.. preşedintelui Parlamentului, pentru că sunt nişte hoţi. Lor în general nu le pasă de nimic.”

„Eu aş vrea să adaug altceva: spuneţi-mi, vă rog, de ce Parada portului popular este înconjurată de poliţie? Ai emoţii când vezi aşa ceva.”

Europa Liberă: Observ că în comparaţie cu anii trecuţi sunt mai puţini oameni. Cum vă explicaţi acest lucru?

„Lumea este dezamăgită de conducere şi nu simte această independenţă ca o adevărată sărbătoare a poporului, care trebuie să fie sărbătorită. Lumea e dezamăgită.”

Europa Liberă: Veniţi an de an în centrul capitalei de Ziua Independenţei?

„Da, pentru că doresc să arăt copiilor ce semnifică independenţa, care sunt valorile statului şi spre ce sperăm să mergem mai departe.”

Europa Liberă: Azi simt că aveţi un spirit mai protestatar…

„Da, mai protestatar, pentru că suntem indignaţi de ceea ce se întâmplă la moment şi cum conducerea ţării se manifestă faţă de poporul său şi faţă de ceea ce se întâmplă în ţară.”

Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană şi preşedintele Nicolae Timofti au evitat să vorbească oamenilor adunaţi în centrul capitalei. Aceştia s-au limitat la depunerile de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi declaraţii pentru presă. Absenţa lor nu a trecut neobservată de cei cu care am stat de vorbă în Parcul Catedralei Mitropolitane:

„O sărbătoare foarte mare astăzi – este Ziua Independenţei care în 1991 a fost votată de primul Parlament. Sunt bucuros şi mă mândresc că sunt un patriot, că trăiesc în Moldova şi îmi pare rău că s-au organizat manifestări care nu sunt la locul potrivit şi nici acolo unde trebuie. Numai nişte provocatori care se străduie să dezbine ţara asta în două. Îmi pare rău că conducerea din ziua de astăzi puţin lucrează la unirea poporului, moldovenilor din Basarabia. Da, eu nu sunt de acord cu conducerea din ziua de astăzi, dar aşa manifestări de protest nu sunt la locul lor.”

Europa Liberă: Există o Alianţă de guvernământ, astăzi nu a ieşit preşedintele în faţa oamenilor. Cu vă explicaţi acest lucru?

„S-au speriat şi nu au ieşit. ”

Europa Liberă: Credeţi că le este ruşine?

„Mi se pare că nu le este atât de ruşine cât le este …nici nu ştiu cum să spun.”

„Preşedintele nostru niciodată nu s-a arătat. El este umbra cuiva.”

Spiritul sărbătorii a fost salvat astăzi de târgul meşterilor populari, care şi-au expus lucrările în scuarul Catedralei. Voioşenia lor a mai diluat puţin din nemulţumirile cetăţenilor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG