Linkuri accesibilitate

Victor Ponta şi „faimosul miliard”


Victor Ponta şi Valeriu Streleţ, Chişinău, 27 august 2015
Victor Ponta şi Valeriu Streleţ, Chişinău, 27 august 2015

Premierul român a sosit la Chişinău încă de aseară şi primul demnitar cu care s-a întâlnit a fost democratul Vladimir Plahotniuc.

Premierul român Victor Ponta, care s-a aflat astăzi la Chişinău, a declarat că ţara sa este gata să ajute autoritățile moldovene să investigheze cazul devalizării băncilor, inclusiv găsirea celor vinovaţi şi tragerea lor la răspundere. Totodată, şeful Guvernului de la Bucureşti a spus că partea română va acorda asistenţă Chişinăului în derularea reformelor atât în justiţie, cât şi în administraţia fiscală, care ar trebui, spune el, să ducă în final la creşterea nivelului de siguranţă în sectorul bancar.

Oficialul de la Bucureşti a spus că Valeriu Streleţ este al patrulea premier moldovean cu care se întâlneşte în mandatul său, motiv pentru care a urat stabilitate Republicii Moldova, de ziua ei naţională. El a transmis omologului său că Bucureştiul este gata să ajute Chişinăul, mai ales acum când trece prin momente dificile.

„Sigur că am auzit de faimosul miliard. Pot să vă asigur de faptul că în toate cauzele care ţin de încălcarea legii, de fapte de corupție, de fraude transfrontaliere, România va sprijini şi sprijină autoritățile din Republica Moldova pentru a-i găsi pe cei vinovați şi pentru, dacă se poate, a recupera banii. Oamenii trebuie să vadă şi cine este vinovat, că nu se poate să nu fie nimeni vinovat, pentru că asta înseamnă că se mai întâmplă odată”.

Ponta a spus că, pe lângă asistenta din domeniu justiției, Guvernul României şi Banca Naţională a României sunt gata să ofere suport autorităților moldovene în reformarea sectorului financiar. Este suficient ca Chişinăul să formuleze o cerere în acest sens, a mai declarat la Chişinău premierul român. În viziunea sa, reforma fiscală este la fel de importantă. În Republica Moldova, ca şi în România, a mai spus oficialul de la Bucureşti, sunt mai mulţi bani, problema e ca ei să fie transparenți, legali şi impozitați.

Victor Ponta a declarat că Republica Moldova poate să se bazeze pe România în momente dificile.

Victor Ponta: „Şi România, Slavă Domnului, din punct de vedere economic, financiar, bugetar, este în poziția în care la nevoie vă poate ajuta. Noi în ultimii ani avem obiceiul să nu cheltuim toţi banii pe care-i avem în buget. Anul trecut în decembrie nu avea cine să vină la Bucureşti, că încă nu se formase guvernul, dar anul acesta vă așteptăm şi nu vă așteptăm cu mâna goală. Dacă aduceți un pic de vin roşu, noi avem restul lucrurilor”.

Valeriu Streleţ: „Şi nu doar în decembrie, venim şi mai devreme”.

Victor Ponta: „Deci avem posibilitatea. În acest moment, trebuie doar să aveți stabilitate, să stabiliți dumneavoastră prioritățile şi noi cu siguranță vă sprijinim”.

Prim-ministrul moldovean Valeriu Streleţ a declarat că va valorifica acest apel şi nu-i va permite omologului său să uite de unele angajamente asumate la Chişinău. Streleţ a mulțumit pentru gestul de neprețuit al Româneai şi a enumerat proiectele care au fost convenite la întrevederea bilaterală.

„Ambii am căzut de acord asupra reanimării cooperării noastre în domeniul infrastructurii de transport, prin examinarea proiectelor de reconstrucție a podurilor şi o lungă listă de proiecte care vizează cooperarea trasnfrontalieră, cele care ţin de extinderea proiectului SMURD, punerea în siguranță şi reabilitarea amenajamentelor la nodul hidroenergetic Costeşti-Stânca, precum şi cele care vizează reabilitarea şi modernizarea unor birouri vamale şi de frontieră”.

Învinuit de corupţie în România, premierul Victor Ponta a fost întrebat de jurnaliștii de la Chişinău cum comentează dosarul în care prietenul şi apropiatul său Sebastian Ghiţă este acuzat că a corupt alegătorii din Republica Moldova cu bani publici, „spălaţi” prin firmele sale. Răspunsul premierului român a fost scurt: „Aşa de bine am făcut campanie, că am pierdut-o”.

Victor Ponta a sosit la Chişinău încă de aseară şi primul demnitar cu care s-a întâlnit a fost democratul Vladimir Plahotniuc. A afirmat-o chiar controversatul politician şi om de afaceri, care a plasat astăzi o informație despre acest lucru pe contul său de pe o rețea de socializare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG