Linkuri accesibilitate

Tristeţea politicianului


Văd că şi politicienii vor să plece; prin urmare, gluma se îngroaşă...

Am citit deunăzi interviul pe care domnul Mihai Ghimpu l-a acordat Europei Libere. Am citit şi… m-a copleşit un soi de amărăciune rîncedă, o tristeţe fără frontiere.

Mihai Ghimpu ne spune că mafia e la putere în toate domeniile, că peste tot există grupuri de interese influente. Politicianul liberal mărturiseşte că „îi vine să plece din republica asta”, că s-a convins că nu merită să lupţi pentru moldovenii aceştia. Legile nu funcţionează, subliniază Mihai Ghimpu, aici e puterea cîtorva oameni. Mi s-a părut că vorbele liderului liberal conţineau o tristeţe mare şi o lehamite cronică. Iar o mărturisire din finalul interviului era cît pe ce să-mi provoace o depresie crîncenă. Domnul Ghimpu recunoaşte că e NEPUTINCIOS!

M-am speriat pe bune, stimaţi ascultători. Dacă domnul Ghimpu, care e un politician cu experienţă, recunoaşte că e neputincios, ce aş mai putea să schimb eu în ţara asta, un biet ziarist şi scriitor? Dacă un politician care e la guvernare nu poate învinge sistemul vicios, cum aş putea să-l înving eu?

Păi, pînă astăzi s-a vorbit mai mult de exodul oamenilor de rînd. Aflu acum că şi domnului Ghimpu îi vine să plece din Moldova. Şi asta mi se pare grav de-a dreptul. Eu aveam impresia că ultimii care vor rămîne aici vor fi politicienii şi cinovnicii. Acum văd că şi politicienii vor să plece. Prin urmare, gluma se îngroaşă.

Un singur lucru mi-a oferit o zdreanţă de speranţă după lectura acestui interviu deprimant. Domnul Ghimpu mai crede, se pare, că alegătorii pot schimba lucrurile într-un tîrziu. Cică ei nu ar trebui să se lase seduşi de politicienii care promit marea cu sarea. „Oamenii, din păcate, merg după aceia care vin cu promisiuni” zice Mihai Ghimpu.

Nici nu mai ştiu ce să zic. Eu credeam că toţi politicienii promit ceva. Eu credeam că e normal ca un politician să arunce în mase promisiuni. Acum ce să facem? Să votăm pentru cei care nu promit nimic? Sincer să fiu, sînt mai trist şi mai derutat ca oricînd…

XS
SM
MD
LG