Linkuri accesibilitate

Serviciul Hidrometeorologic faţă cu hoţii


Asta e Moldova. Ori ai bani pentru pază, ori îţi asumi riscul să rămîi cu buzele umflate.

Mai întîi faptul banal. O staţie a Serviciului Hidrometeorologic de Stat de pe malul Nistrului, creată cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale, a fost vizitată deunăzi de nişte hoţi ai tranziţiei. În consecinţă, au dispărut utilaje preţioase care costau circa 10 mii de euro.

Ce să spun? Păi, mă miră un pic naivitatea Serviciului Hidrometeorologic. Într-o ţară în care sînt furate sume mari din bănci, într-o ţară în care se fură ca-n codru, să laşi utilajul acela preţios fără pază e o greşeală impardonabilă. Da, admit că instituţia sus-pomenită nu are paznici şi nici bani să-i plătească, dar asta nu modifică prea mult datele problemei. Repet, aici se fură ca-n codru, se fură gresia şi becurile de pe traseul Sărăteni-Soroca. În atari condiţii, cum putea să rămînă neatins utilajul acela de 10 mii de euro?

În anii tranziţiei, mulţi oamenii din Moldova s-au învăţat să-şi apere propriile bunuri. Sînt aici nişte castele faraonice-vile-restaurante împrejmuite cu garduri înalte, garnisite cu camere de luat vederi, păzite de bărbaţi musculoşi şi chiar înarmaţi. Nu-i vorbă, şi instituţiile statului sînt păzite. Dar cu avutul obştesc lucrurile sînt mai complicate. Averea care aparţine tuturor deseori e lipsită de o pază serioasă şi poate fi lesne furată. Dacă staţia cu pricina ar fi aparţinut unui om-de-curînd-înavuţit, utilajul acela nu dispărea. Serviciul Hidrometeorologic de Stat nu aparţine unui mare barosan şi nici unui mare conducător. De aceea, utilajul scump a dispărut.

Asta e Moldova. Ori ai bani pentru pază, ori îţi asumi riscul să rămîi cu buzele umflate. E o concluzie tristă pentru contribuabilii moldoveni. De fapt, cazul cu banii ciordiţi din bănci ne arată că şi paza nu e mereu suficientă.

XS
SM
MD
LG