Linkuri accesibilitate

„Guvernul Streleţ, un pariu cu viaţa” (Ziarul Naţional)


„Cum vrea Plahotniuc să întoarcă miliardul” (Independent.md)

„Guvernul Streleţ, un pariu cu viaţa” este titlul editorialului semnat în Ziarul Naţional de Petru Bogatu. Republica Moldova se află pe marginea prăpastiei. „Ne place sau nu, trebuie să pariem pe Guvernul în exerciţiu, pe determinarea şi voinţa primului-ministru.” Autorul crede că Valeriu Streleţ are ambiţia să nu fie un premier „de carton”. „Nu va fi deloc uşor. Rezistenţa oligarhiei este imensă.” Petru Bogatu crede că Streleţ ar avea două alternative: „va fi un Traian Băsescu care va elibera statul din captivitatea oligarhică. Ori va ieşi din istorie pe uşa din dos” conchide editorialistul.

Premierul Streleț se contrazice cu deputatul Streleț titrează Democracy.md. În 2013, pe când era deputat, Valeriu Streleț a ținut un discurs „înflăcărat” în Parlamentul în care menționa despre necesitatea de a fi concesionat Aeroportul din Chișinău. „Dacă nu este identificat urgent un investitor care să-și asume cheltuirea în termen scurt a vreo patru-cinci miliarde de lei, riscăm că nu doar boeingurile și airbus-urile să ne ocolească, dar și cucuruznicile o să aibă frică să aterizeze la Chișinău”, declara deputatul Valeriu Streleț în octombrie 2013. Astăzi, însă nu mai este de aceeași părere „declară sus și tare că atunci nu erau premise pentru concesionare” notează democracy.md.

Alexandru Cozer semnează pe Independent.md un articol de opinie - „Cum vrea Plahotniuc să întoarcă miliardul”. „După ce a identificat câteva milioane la nașul și nepotul lui Filat, CNA-ul lui Plahotniuc arată cu degetul în dreptul Aeroportului Internațional Chișinău.” Autorul crede că acest scenariu a fost pregătit încă din luna mai. Atunci în cadrul audierilor parlamentare privind situaţia din sistemul bancar, Viorel Chetraru, șeful CNA, declara că miliardul „se află în țară”, la Aeroport și duty-free-uri, aminteşte Alexandru Cozer. „La fel ca și în cazul Băncii de Economii, când a acceptat fără crâcnire să-i fie „luată” de către stat, iar acum lichidată, Shor tace și în cazul Aeroportului” observă autorul. În opinia sa, Ilan Shor care administrează firma concesionară va accepta ca Aeroportul să revină în proprietatea statului, pentru că nu ar avea de ales. „La neamurile lui Filat, în Aeroport și la ce face Shor la Orhei sunt maximum vreo 20 de milioane. Miliardul e în cu totul altă parte” crede Alexandru Cozer.

Analistul român Iulian Chifu observă o schimbare de ton, de eficiență și abordare a problemei nistrene de către autoritățile Republicii Moldova. Cel puţin aşa reiese din declaraţiile publice ale premierului Streleţ după şedința comisiei guvernamentale Chișinău-Tiraspol de săptămâna trecută, notează analistul, într-un articol publicat pe Deschide.md. Până acum existența conflictului nistrean era invocată pentru a argumenta blocarea sau întârzierea reformelor europene, iar reintegrarea țării și integrarea europeană erau contrapuse, notează Iulian Chifu. Ceea ce încearcă Guvernul Streleț este, în opinia analistului, elaborarea unei strategii care să ”potențeze avansul reformei și reintegrarea, și nu să le contrapună.” Iulian Chifu subliniază că „în acest tip de tango e nevoie de doi, iar separatiștii nistreni rămân cu un obiectiv diametral opus faţă de obiectivul autorităților legitime ale Republicii Moldova.

Jurnaliștii de la portalul Newsmaker.md observă că nu toți în Moldova se pregătesc să sărbătorească Ziua Independenței. Socialiștii, de exemplu, au anunțat o campanie de proteste împotriva regimului „oligarhic unionist”, care va începe pe 27 august. Şi Platforma DA a îndemnat, ieri, cetățenii să se alăture protestului antiguvernamental pe care intenționează să-l organizeze pe 6 septembrie. „Și unii și alții anunță proteste într-o perioadă deloc întâmplătoare: concediile se încheie, au început să vină facturile cu tarife revizuite” notează newsmaker.md.

XS
SM
MD
LG