Linkuri accesibilitate

Cum a ajuns Victoriabank să administreze banii pensionarilor prin Poșta Moldovei


Nici Guvernul și nici Poșta Moldovei nu au explicat de ce nu au organizat un concurs înainte de a selecta banca pentru aceste servicii.

Poșta Moldovei spune că este pregătită să înceapă achitarea pensiilor și altor beneficii sociale de la 1 septembrie, după decizia autorităților să închidă Banca de Economii, prin care se făceau plățile până acum. Numai că directorul Poștei Serghei Nastas a precizat luni că nu se va putea descurca fără ajutorul unei bănci. Așa încât a decis să-și ia în ajutor Victoriabank. Liliana Barbăroșie s-a interesat cum a fost aleasă această bancă și nu alta, ce câștiguri ar putea avea Victoriabank și în buzunarul cui ar putea să ajungă.

Miza ascunsă a deciziei e un imens flux financiar - 9 miliarde de lei anual, cât constituie fondul social - obţinut în administrare, fără măcar un efort cât de mic, de o instituţie bancară cu acționariat dubios.

Directorul Poştei, Serghei Nastas, spune că a contractat Victoriabank pentru că ea ar fi oferit condiţii mai bune şi ar fi garantat o dobândă de 12 la sută pentru beneficiarii care nu-şi vor retrage toţi banii de pe card. Nici întreprinderea, dar nici guvernul nu au explicat de ce nu au organizat un concurs înainte de a selecta banca pentru aceste servicii.

Grigore Furtună, membru al Ligi Bancherilor spune că, de fapt, pe lângă faptul că a comis o ilegalitate, Poşta Moldovei a admis şi un delict împotriva concurenţei loiale pe piaţa bancară:

„O întreprindere de stat avea obligațiunea să petreacă un concurs pentru selectarea băncilor care ar asigura exercitarea acestui serviciu. Aşa concurs nu s-a organizat, prin urmare a avut loc o cârdăşie obişnuită prin părţile noastre. A trebuit de organizat concurs. Aşa ar fi fost civilizat, ca în toată lumea. Dar s-a procedat ca întotdeauna la noi, barbar, favorizându-se o instituţie bancară. Victoriabank obţine în administrare sume esenţiale, care nu se cheltuie neapărat imediat, ci treptat, fără nici un efort. Cineva trebuie să cumpere acces la astfel de bani achitând 17,5 procente, iar altcineva le ia gratis de la stat.”

Mai ales că, aşa cum crede Grigore Furtună, riscul ca banca să nu-şi onoreze promisiunile despre care a vorbit şeful întreprinderii Poşta Moldovei este unul extrem de mare:

„Această bancă de un an de zile nu are organe legale de conducere: la ea nu funcţionează nici conciliul, nici executivul nu are împuterniciri legale. Sunt persoane întâmplătoare la conducerea acestei bănci. Dacă ele vor vrea, vor proceda legal, dacă nu - nu.”

Contractarea, fără concurs, a Victoriabank de către Poşta Moldovei, este criticată şi de economistul de la IDIS Viitorul, Sergiu Gaibu:

„Alte comentarii nici nu au sens, decât că Poşta Moldovei a procedat la selectarea unei bănci fără concurs. Pot exista tot felul de speculaţii, dar acesta este fenomen cert negativ: Poşta Moldovei este o întreprindere de stat şi era obligată să organizeze competiţie. Atunci am fi cunoscut şi comisionul perceput de bancă, am fi avut o minimă garanţie că s-a selectat cel mai mic comision perceput.”

Victoriabank, a treia ca mărime instituţie financiară din Republica Moldova, se află de mai mulţi ani în mijlocul unui scandal legat de faptul că două grupuri de acţionari luptă între ele pentru a o prelua sub control. După ce Bancă Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care deţine peste 15 la sută din acţiuni, a încercat fără succes să-şi mărească participaţia în Victoriabank, dar a fost împiedicată de guvernul Gaburici, la propunerea unui ministru democrat, astăzi presa a scris că în rând pentru procurarea unor pachete importante de acţiuni la această bancă s-ar fi înscris şi doi dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Moldova, fostul candidat al comuniştilor la primăria capitalei, Nicolae Ciornâi, şi magnatul moldo-american, apropiat de democratul Vlad Plahotniuc, Vaja Jhashi. BNM nu a confirmat însă informaţia difuzată de presă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG