Linkuri accesibilitate

Patriotism și nedumerire


Angela Merkel şi Petro Poroşenko la summitul Parteneriatului Estic de la Riga, 22 mai 2015
Angela Merkel şi Petro Poroşenko la summitul Parteneriatului Estic de la Riga, 22 mai 2015

Întîlnire trilaterală la Berlin: François Hollande, Angela Merkel, Petro Poroşenko.

În Ucraina se sărbătoreşte astăzi Ziua Independenţei. Ţara continuă să fie dominată de nelinişte şi nedumerire din cauza conflictului din est şi din cauza datoriilor de stat. În timp ce cetăţenii ucraineni vor sărbători ziua independenţei, pînă seara tîrziu, preşedintele Petro Poroşenko pleacă la Berlin, unde după ora 17 (ora locală) se va întîlni cu preşedintele francez François Hollande şi cu şefa guvernului german, Angela Merkel. La insistenţele lui Poroşenko, anunţă radioteleviziunea germană, s-a renunţat la invitarea preşedintelui rus, Vladimir Putin. Reuniunea trilaterală a fost calificată ca o întîlnire de criză în centrul căreia se va afla problema abordată deja azi dimineaţă de către Poroşenko la Kiev, şi anume concentrarea de 50.000 de militari ruşi la frontiera de răsărit a Ucrainei şi pericolul unei invazii. Rusia mai dispune şi de alte strategii pentru a submina stabilitatea ţării, a subliniat preşedintele Poroşenko.

Moscova a criticat între timp decizia luată de Merkel şi Hollande, de a nu-l invita şi pe Putin la reuniunea din capitala Germaniei.

În preajma întîlnirii, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier şi-a exprimat nemulţumirea faţă de nerespectarea acordului de la Minsk. „Sîntem foarte departe de o soluţie reală”, a spus ministrul la conferinţa anuală a ambasadorilor germani. Potrivit televiziunii germane, el a mai arătat că „fără integrarea Rusiei nu poate exista o ordine europeană a păcii”.

Şeful adjunct al misiunii observatorilor OSCE, Alexander Hug, consideră că acordul de la Minsk este cea mai „importantă platformă pentru procesul de pace”. Într-un interviu televizat, el a subliniat că securitatea Ucrainei este în continuare extrem de fragilă.

Coordonatorul guvernului federal pentru relaţiile ruso-germane, Gernot Erler, a avertizat faţă de o escaladare a violenţelor. În două interviuri acordate radio-televiziunii germane (DLF şi ARD), el a atras atenţia şi asupra faptului că în Ucraina există voci care mizează doar pe soluţii militare în vederea ieşirii din criza actuală. „Din punct de vedere european”, a mai spus Erler, „asta este o cale greşită şi sortită eşecului.

Referitor la întîlnirea trilaterală, Erler a spus că Merkel va susţine cunoscuta linie politică şi se va opune unor soluţii militare.

Deşi temele concrete care vor fi abordate în cursul întîlnirii trilaterale, Poroşenko-Hollande-Merkel, nu au fost date publicităţii de cancelariatul federal, observatorii politici presupun că se va discuta cu siguranţă propunerea făcută de ex-preşedintele ucrainean Leonid Kravciuc. Acesta a propus o renunţarea la provinciile estice, controlate de separatişti, susţinînd că locuitorii nici nu mai doresc să fie administraţi de autorităţile de la Kiev.

Nu se aşteaptă ca în urma consultărilor de la Berlin să se formuleze noi iniţiative de pacificare. Obiectivul principal rămîne crearea unei situaţii acceptabile care să permită eventual organizarea alegerilor locale şi în regiune Doneţk şi Lugansk. Cei trei lideri vor discuta, de asemenea, despre problema asigurării frontierei cu Rusia. Ideea lui Poroşenko, de a se staţiona trupe de pace ONU, în regiunile controlate de separatişti, ar putea să găsească şi sprijinul lui Merkel şi Hollande. Detalii despre consultări vor fi date publicităţii într-o conferinţă de presă, programată în cursul acestei seri.

XS
SM
MD
LG