Linkuri accesibilitate

Priorități ale administrației Obama în lunile de toamnă


De la campania de protecție a mediului înconjurător la probleme interne de ordin fiscal.

Presedintele Obama revine din vacanta. Care este programul sau de toamna? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

O prima prioritate va fi mediul inconjurator. Barak Obama se va deplasa in Alaska, devenind primul sef al executivului americam care viziteaza zona artica, pentru a se intilni cu vinatori si pescari care au de suferit de pe urma schimbarilor de clima. Apoi, presedintele Statelor Unite ii va primi pe Papa Francis si apoi pe presedintele Chinei, Xi Jinping, protectia mediului aflindu-se pe agendele ambelor convorbiri.

Catre sfirsitul toamnei, in decembrie, Barack Obama ar putea participa la summitul de la Paris cu privire la modificarile de climat. Agenda internationala va fi dominata si de votul din Congres, cu privire la acordul nuclear cu Iranul, foarte important pentru administratie. Se anticipeaza ca membrii vor incepe sa discute despre acest acord imediat dupa vacanta parlamentara, dar administratia e optimista ca are voturile necesare pentru ca acordul sa nu fie in cele din urma respins, asta putind sa includa un veto prezidential, care sa nu poata fi pus in revers.

Pe plan intern, disputele politice vor viza chestiuni bugetare. Presedintele a facut apel la liderii din Congres sa gaseasca o solutie la problemele fiscale, de natura sa evite inchiderea temporara a guvernului federal, asa cum s-a mai intimplat in trecut. Fireste ca contextul acestor dispute politice este campania electorala prezidentiala, care intra intr-o faza importanta, in pragul preliminariilor de anul viitor.

Presedintele Obama stie ca anul care va urma va fi decisiv pentru mostenirea sa istorica si la realizari el ar dori sa adauge un acord de comert liber in zona Pacificului si poate si un plan vizind inchiderea centrului de detentie de la Guantanamo.

XS
SM
MD
LG