Linkuri accesibilitate

Olga Wieber, un nume și o identitate manipulate de propaganda anti-ucraineană a Kremlinului


Acuzată de trafic de organe: „17 inimi, 50 de rinichi, 35 de ficați, 5 plămâni!”

Povestea incredibilă a unei femei din Germania căreia propaganda de la Kremlin i-a furat identitatea, prezentând-o în presă și pe Internet drept traficantă de organe apropiată Kievului.

S-a scurs mai bine de un an de când, la 4 iulie 2014, Olga Wieber, o femeie care trăiește în sud-estul Germaniei, dar care s-a născut în Ucraina, a devenit, peste noapte, prin efortul propagandei de la Kremlin, o presupusă traficantă de organe apropiată cercului puterii de la Kiev.

Olga Wieber
Olga Wieber

„14 iulie 2014 a fost ultima zi când numele de Olga Wieber mi-a aparținut doar mie", spune tânăra femeie, căreia mașinăria de propagandă de la Kremlin i-a bulversat întreaga viață.

În acea zi are un șoc să constate că chipul ei apare din oră în oră la programele de știri ale televiziunilor de stat finanțate de Kremlin. Era personajul principal al unei povești despre traficul de organe din estul Ucrainei, în centrul căreie se află ea, o prezumtivă doctoriță din Germania și avocatul Iuliei Timoșenko, Sergei Vlasenko.

În timp ce pe ecrane rulează știrea despre presupusele ei activități ilegale, femeia incepe să fie atacata pe toate rețelele de socializare unde are cont. De pildă, pe reteaua „Odoklassniki", sute de utilizatori cu identităti false sau ascunse îi adresează injurii sau o amenințată, impunând ideea că femeia este o traficantă de organe cu state vechi. În mesaje private femeia este batjocorită în fel și chip, însă a reușește ca în câteva ore să îi blocheze pe cei care o agresau.

Olga Wieber, un nume și o identitate manipulate de propaganda rusă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:25 0:00

Cineva îi trimite un link al publicației online „Vocea Sevastopolului”. Acolo era prezentat un schimb de replici dintre Sergei Vlasenko (avocatul Iuliei Timoșenko) și Olga Wieber, prezentata drept o doctoriță germană. În această presupusă discuție era vorba despre faptul că soldați ucraineni caută organe pe care să le vândă apoi în UE. „Aceasta este fericirea pe care UE o aduce Ucrainei", era concluzia site-ului de propagandă rusesc.

Știrea despre presupusa doctorița germană traficantă de organe rulează din ora în oră pe toate canalele televiziunii de stat ruse Rossia 24. Canalul Rossia RTR Planeta plasează fotografia femeii prezentând schimbul de replici dintre presupusul medic german și avocatul Iuliei Timoșenko.

Dmitri Kiselev, un cunoscut relizator de programe al televiziunii Rossia 1, prezentă și el cazul in emisiunea de actualitati a postului. „Emisiunea este vizionată, spune Olga Wieber de peste 150 de milioane de telespectatori din Rusia, fostele state sovietice și țările baltice, căci canalul Rossia RTR Planeta este preluat de numeroși furnizori de cablu din aceste țări dar și din Occident."

În presupusele mesaje incriminatorii, presupusa doctoriță Olga Wieber prezenta date concrete de organe ce ar putea fi prelevate din Ucraina si prețul acestora. Mai mult, Wieber îl presa pe Vlasenko să furnizeze cât mai grabnic organele comandate. În schimb, se spunea în mesajele contrafăcute, doctorița oferea sprijin tehnic și financiar pentru armata ucrainiană. Într-un alt schimb de replici Wieber se bucură de un nou transport si spune că „partenerii europeni se vor bucura dacă treaba va fi dusă la bun sfârșit".

Presupusa doctoriță descrie în amănunt de ce „marfă" are nevoie: 17 inimi, 50 de rinichi, 35 de ficați, 5 plămâni! Vlasenko promitea să furnizeze „marfa” în cel mai scurt timp. În textele publicate pe Internet, Wieber îl ceartă pe Vlasenko reproșându-i calitatea livrărilor. Într-un astfel de schimb de replici presupusa doctoriță Wieber ii cere lui Vlassenko „să preleveze organe nu de la morți, ci de la soldați răniți, încă vii”.

La 36 de ore după transmiterea știrii de către televiziunea de stat rusă, peste 700 de site-uri web din multe alte țări o preiau, apărând chiar pe YouTube variante cu subtitrare în limba germană și engleză.

Nu a ales sa isi stearga conturile de pe Internet, să se ascundă sau să fugă, ci să lupte. A iesit in presa, a infiintat o pagina pe Facebook si pe VKONTAKTE în care luptă pentru demascare a propagandei rusesti.

„După ce am fost atacată pe Internet am fost amenințată, mi s-au adresat injurii, nu am stiut ce va urma. Mi-am spus însă: totul s-a consumat! Faptul este consumat! Mai mult de atât nu se poate face rău. Am fost conștientă că am de-a face cu propaganda și manipulare. Mi s-a furat numele și a fost folosit în această poveste. Mi-am păstrat cumpătul și m-am gândit ce fac mai departe. Mai întâi m-am gândit că există oameni care consumă acestă propagandă. Au venit oameni la mine, căci nu e greu de aflat unde locuiesc, totul, adresă, telefon, se găsește pe internet. Mi-am spus atunci că trebuie să mă apăr. Ca atare am intrat in ofensivă.”

Potrivit Olgăi Wieber toată acesta campanie de dezinformare a fost pusă la punct de site-ul Cyberbekrut, o grupare de hackeri finanțată de Kremlin pentru denigrarea Occidentului și Ucrainei.

Hackerii au făcut însă multe greșeli. De pildă, profesia Olgăi. Adevărata Olga Wieber nu a fost niciodată medic. A absolvit două facultăți tehnice, dar nu medicina. „Ar fi putut sa imi consulte CV-ul pe Internet și să găsească o persoană cu un profil mai potrivit”, spune cu un umor negru Olga.

Olga este matematician, iar in Germania a profesat în diverse domenii: a fost consultant de taxe și impozite, dar și director de marketing. Se pare că ceea ce a fost decisiv pentru hackeri în alegerea Olgăi au fost câteva fotografii de pe o rețea de socializare în care ea apărea în halat de spital și cu mască medicinală pe figura. Numai că femeia făcuse aceste fotografii pe vremea când era director de marketing pentru un producator de aparatură medicală.

„Soțul meu, care este profesor de limba germană, a lucrat câțiva ani la o scoală de pe lângă ambasada germană din capitala Federației Ruse. Acolo le-a avut eleve și pe fiicele lui Vladimir Putin. Este oare doar o coincidență faptul că eu am fost cea aleasă pentru această poveste?", Se intreaba femeia.

Pagubele si consecintele povestii cu traficul de organe nu au fost doar de imagine pentru Olga Wieber. A trebui să iși părăsească slujba de la compania care producea aparatura medicală, iar acum lucrează in altă parte. Nu spune unde pentru a se proteja, dar și pentru a-și proteja angajatorul.

„De ce a fost inventată această poveste și de ce eu?”, se intreabă și astăzi femeia. „Cum aș putea să povestesc asta copilului meu care inca merge la scoală? Cum ar trebui să le povestesc parinților mei despre asta, fără sa le provoc probleme medicale? Ce efecte va avea asta asupra viitorului meu profesional? Cine a avut cel mai mult de pierdut de aici: eu, canalele de propaganda sau publicul?” Întrebări care o macina zi de zi...

Olga Wieber a inceput o campanie de prezentare a cazului său în scolile germane pentru a explica mecanismele prin care functioneaza manipularea si propaganda de la Kremlin.

„Multe școli nu vor să aibă de-a face cu politica. Însă nu este vorba despre politică, ci despre manipularea opiniei publice. De aceea, manipularea trebuie recunoscută si ințeleasă, si discutat despre acest lucru in scoli. Iata, vedem acum din exemplu cu Ucraina de est si Rusia că multora le-a fost spălat creierul cu privire la ce se întâmplă acolo. Este greu de recunoscut adevărul, de inteles, de stabilit ce este adevărat și ce este fals. Oamenii cred în informații pe care le aud la știri. Trebuie să le arătăm oamenilor ce metode trebuie să foloseasca pentru a ințelege unde este vorba de propaganda și unde nu.”

XS
SM
MD
LG