Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Problemele cu care se confruntă producătorii agricoli din R. Moldova au fost în această săptămână în atenţia presei de la Chişinău.

Fermierii cu livezi mai mari de 15 hectare promit să protesteze pe 25 august în faţa Ministerului de Finanţe pentru că nu au primit compensaţii la merele livrate în toamna anului trecut fabricilor de procesare, iar reporterii de investigaţie din grupul RISE Moldova au descoperit o schemă de corupţie ce vizează exportul de fructe în Rusia, în care ar fi implicaţi funcţionari din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Autorităţile de la Chişinău au reuşit să calmeze fermierii din Căuşeni, care ameninţau să protesteze joi, 20 august, pentru că nu şi-au ridicat subvenţiile promise pentru anul trecut. Premierul Valeriu Streleţ i-a asigurat astăzi că restanţele vor fi lichidate până la 1 septembrie. Chiar dacă protestele din această săptămână a agricultorilor de la Căuşeni au fost evitate, alţi producători agricoli ameninţă că vor manifesta în centrul capitalei săptămâna viitoare. E vorba de fermierii cu livezi mai mari de 15 hectare care nu şi-au primit compensaţiile pentru fructele pe care le-au livrat toamna anului trecut fabricilor de procesare, explică preşedintele Asociaţiei Uniagroprotect, Alexandru Slusari:

„Se pare că ceilalţi fermieri trebuie să facă următoarea concluzie: doar dacă ieşim la proteste este posibil să obţinem ceva de la această putere. Este modul în care trăieşte Republica Moldova şi modul în care este guvernată această ţară, cu părere de rău. Agricultorii deseori sunt nevoiţi să lase lucrul de producere şi să ameninţe cu proteste.”

Lipsa susţinerii din partea statului nu ar fi singura problemă cu care se confruntă producătorii agricoli din Republica Moldova. Reporterii de investigaţie de Rise Moldova au dezvăluit o schemă de corupţie ce vizează exportul de fructe în Rusia, în care ar fi implicaţi funcţionari din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. Intermediarii au pretins 10 mii de dolari de la reporterii sub acoperire, mai scrie RISE Moldova, bani care urmau să fie transferați pe un cont din Rusia, înainte ca marfa să ajungă la vamă. Schema deconspirată de publicaţie se bazează pe „transnistrizarea” peste noapte a unor companii controlate de oameni de afaceri de la Chişinău, care pot obţine pachetul de acte necesare pentru exportul în Rusia, indiferent de calitatea producţiei, spune jurnalistul de investigaţie Ion Preașcă, de la Rise Moldova:

„Sunt cazuri când o companie mare, cu mii de hectare, nu nimereşte în liste, dar nimereşte o companie care deţine doar un hectar sau chiar niciunul şi prezintă un certificat de la o primărie din transnistria şi „demonstrează” că are zeci de hectare. Oamenii sunt nevoiţi să accepte asemenea scheme pentru că au producţie, vor să-şi recupereze banii şi sunt nevoiţi să meargă la asemenea înţelegeri. Nu pot să stea cu fructele în drum sau să le ţină în permanenţă în depozit. Acolo unde se pot face bani mulţi şi uşor, întotdeauna vor apărea asemenea structuri.”

La scurt timp după publicarea investigaţiei de către RISE Moldova, Centrul Naţional Anticorupţie s-a autosesizat, anunţând că va analiza inclusiv pretinsele abuzuri ale funcţionarilor Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG