Linkuri accesibilitate

Ce facem cu gunoaiele aruncate din maşini?


Şoferii patriei vor confort, vor drumuri bune, dar tot ei murdăresc drumurile, aruncă gunoaie fără nici o jenă.

Eram într-o maşină care se oprise la un semafor, în localitatea Vatra. O mînă vînjoasă se iţi prin portiera maşinii din faţă şi aruncă pe şosea un măr muşcat. Am rămas tablou. Dar mi-am amintit pe loc că am văzut multe asemenea mînuţe care aruncă din maşini tot felul de gunoaie, resturi de mîncare, chiştoace, plasticuri.

Ciudată situaţie, nu? Şoferii patriei vor confort, vor drumuri bune, vor să nu piardă timpul în ambuteiaje, dar tot ei murdăresc drumurile, aruncă gunoaie fără nici o jenă.

Deunăzi, în Rusia, deputatul Andrei Tumanov de la Spravedlivaia Rossia a propus Dumei un proiect de lege care prevede amenzi şi alte pedepse pentru aruncarea gunoaielor din automobile. Documentul va fi luat în discuţie deja în această toamnă. Bunăoară, pentru aruncarea unui chiştoc din maşină şoferului ar trebui să i se aplice o amendă de 5-10 mii de ruble. Fireşte, infracţiunea ar trebui înregistrată de camerele video.

Ce vreau să spun? Nimic altceva decît că în Rusia, pe care mulţi dintre noi o văd ca pe un spaţiu al stagnării, există lucruri care ar merita să fie băgate în seamă. Proiectul de lege ce prevede pedepsirea şoferilor care murdăresc drumurile e un asemenea lucru.

La noi, în Republica Moldova, cine se gîndeşte la asta? Pesemne nimeni, căci oriunde te-ai uita, vei vedea chiştoace, resturi de mîncare, plasticuri şi flegme înşirate pe trotuare şi drumuri.

XS
SM
MD
LG