Linkuri accesibilitate

Nicola Cruz


Sunete acustice, electronice și înregistări ambientale așezate deasupra unui ritm de techno minimalist ce călătorește parcă la infinit într-un spațiu exuberant.

Nicola Cruz este un producător, muzician și disc-jockey născut din părinți sud-americani la Limoges, Franța, și care trăiește acum în inima Anzilor, la Quito, în Ecuador.

Nicola Cruz
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:08:00 0:00

Și-a început cariera ca percuționist, curînd însă a devenit interesat de muzica electronică, și a început să pună discuri în cluburi.

Paradoxal însă, deși muzica de club e una prin excelență de expresie urbană, principala sursă de inspirație a sunetelor lui Nicola Cruz este pămîntul strămoșilor lui.

De cîțiva ani buni, omul ăsta călătorește prin Anzi, adunînd sunete din natură, dar și sunete și ritmuri tradiționale pe care le transformă într-o muzică descrisă de unul din cronicarii muzicali de pe internet drept „organică, misterioasă, hipnotică, ce se dezvoltă lent într-o stare apropiată de extaz”.

Și chiar așa e - Nicola Cruz folosește sunete acustice, electronice și înregistări ambientale pe care le așează deasupra unui ritm de techno minimalist ce călătorește parcă la infinit într-un spațiu exuberant.

Piesa pe care v-o propun se numește „Colibria” - un cântec, ne spune prezentarea de pe Bandcamp, despre origini, apă, supraviețuire.

„Colibria” este un instrument artizanal pe care Nicola Cruz l-a folosit în timpul înregistrării cîntecului, care a avut loc într-un depozit vechi din Quito al cărui tavan foarte înalt a vibrat tot timpul la înregistrare, dând un sunet asemănător cu curgerea unei ape în tot cântecul.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG