Linkuri accesibilitate

Ostatecii lui Putin


Eston Kohver, Oleg Sențov, Nadia Savcenko
Eston Kohver, Oleg Sențov, Nadia Savcenko

Trei persoane inocente, care au fost răpite de un stat care ignoră toate regulile democrației.

Un polițist, un regizor de film, un pilot. Trei oameni răpiți, încarcerați și judecați de un regim care nu mai respectă nici o regulă a democrației. Doi bărbați și o femei, aceștia sunt ostatecii lui Vladimir Putin în „războiul sfânt” pe care pare să-l fi lansat împotriva legislației internaționale, a normelor și regulilor jocului democratic. Un comentariu semnat de Brian Whitmore.

În ultimii ani, remarcă Brian Whitmore, Vladimir Putin a făcut multe lucruri care contravin oricărei norme democratice, punând sub semnul întrebării întreaga arhitectură politică a perioadei post-comuniste: a fost primul lider europene, de la Adolf Hitler, care a anexat o parte din teritoriul altei țări. A provocat un război artificial în estul Ucrainei, care însă a făcut mii de victime până acum. Și a aruncat Rusia într-o spirală a naționalismului și xenofobiei, din care nu pare să mai poată ieși.

Acum, este și șeful unei țări care răpește oameni, exact ca șeful oricărei bande de răufăcători.

Polițistul

Un tribunal rus l-a condamnat miercuri, 19 august, la 15 ani de închisoare pentru spionaj pe un polițist eston care, potrivit autorităților de la Tallinn și Bruxelles, a fost răpit de Rusia pe teritoriul Estoniei cu un an în urmă. Condamnarea a trezit reacții aspre din partea Estoniei și Uniunii Europene.

Rusia l-a arestat pe Eston Kohver pentru spionaj pe 5 septembrie 2014, spunând că l-a capturat pe teritoriul rus. Dar Estonia spune că polițistul a fost răpit de pe partea estonă a graniței. Ancheta internațională care a urmat dispariției lui Kohver arată că în zona unde se afla acesta, s-au găsit urme care indică faptul că un grup a intrat din Rusia pe teritoriul eston, după care s-a întors în Rusia.

Ofițerul de presă al ambasadei Estoniei în Rusia, care a urmărit tot procesul, a declarat Europei Libere că este vorba de „o încălcare flagrantă a dreptului internațional”, iar Estonia cere eliberarea necondiționată a lui Kohver.

Regizorul de film

Rusia susține că Oleg Sențov este un terorist, ceea ce nu este. Este un regizor de film, la început de carieră, care a susținut protestele de pe Maidan de la Kiev și s-a opus anexării peninsulei Crimeea.

Născut în Crimeea, Sentsov a dus alimente soldaților ucraineni izolați la bazele lor în Crimeea, după anexare. A fost arestat la Simferopol, în mai 2014 după ce participase la un miting împotriva anexării. Ceva mai târziu a apărut într-un tribunal din Rusia unde a fost acuzat că ar fi incendiat birourile partidului Rusia Unită și ale Comunității Ruse din Crimeea. Mai mult, că intenționa să dea foc statuii lui Lenin din Simferopol.

Dovezile aduse împotriva lui sunt circumstanțiale dar miercuri, Procuratura rusa a cerut 23 de ani închisoare pentru Sentsov.

„Nu o să vă cer clemență” a declarat Sentov miercuri, în tribunalul din Rostov-pe-Don unde era judecat. „Toată lumea înțelege ce se joacă aici. Un tribunal al cotropitorilor nu poate fi corect…”

Regizorul de film ucrainean deținut vorbește despre „crimele” ruse
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:24 0:00

Pilotul

Din cei trei ostateci ai lui Putin, Nadia Savcenko este cea mai cunoscută. Moscova afirmă că este un criminal. Tot ce a făcut Savcenko a fost să-și riște viața pentru independența țării sale, Ucrainei.

Savcenko este singura femeie pilot militar care a plecat ca voluntar să lupte împotriva separatiștilor din Dombas. Misiunea ei era să-i salveze pe militarii ucraineni capturați de milițiile separatiste în apropiere de Luhansk, în iunie 2014.

Pe 19 iunie, separatiștii au publicat un video cu Savcenko în cătușe în cursul unui interogatoriu. Două săptămâni mai târziu a reapărut în Rusia unde a fost acuzată de complicitate în uciderea a doi jurnaliști ruși, într-un bombardament în estul Ucrainei.

Avocații lui Savcenko susțin că telefonul ei mobil și filmările video demonstrează că era deja în captivitate când au fost uciși cei doi jurnaliști. Acum riscă 25 de ani de închisoare.

Kohver, Sentsov și Savcenko sunt astăzi ostatecii lui Putin și mai au ceva în comun: toți sunt născuți în fosta Uniunea Sovietică, dar au devenit ulterior cetățeni loiali ai noilor lor state independente. O crimă se pare, în ochii lui Putin, pentru care destrămarea Uniunii Sovietice este oricum una din marile tragedii ale istoriei moderne. Ceea ce i-ar da voie să-i ia ostateci.

Dar pentru restul lumii, atrage atenția Brian Whitemore, rămân trei persoane inocente, care au fost răpite de un stat care ignoră toate regulile democrației.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG