Linkuri accesibilitate

Actuala guvernare pare să nu conștientizeze pericolele la adresa integrității și suveranității țării (Ruslan Șevcenko/Ava.md)


Transnistria se sufocă, dar stă, țanțoș, cu coada în sus (Iulian Chifu/Deschide.md)

Într-un articol de opinie preluat de portalul Independent.md Ștefan Secăreanu face o pledoarie în favoarea protestului Platformei ”Da” planificat la 6 septembrie. ”Cea mai mare problemă a cetățenilor acestui stat este incapacitatea de a ne organiza și a ne constitui într-o opoziție puternică și credibilă față de sistemul diabolic instituit de puterea din Republica Moldova” constată fostul deputat creștin democrat. Este capabilă Platforma DA să dea naștere unei asemenea opoziții?! se întreabă Ștefan Secăreanu, notând că inclusiv la această întrebare va căuta răspuns ieșind la protest.

Într-o analiză publicată pe portalul Ava.md istoricul Ruslan Șevcenko prognozează ”evenimente politice triste, puse la cale, în mare parte, de provocatori experimentați din exterior. ”Autorul nu exclude că în Moldova ar putea urma chiar o lovitură de stat. Istoricul observă că forțe politice cu viziuni ideologice diametral opuse și anume Platforma ”Da”, pe de o parte și activiștii lui Grigore Petrenco și Partidul Socialiștilor, de cealaltă parte, par să fie unite în jurul unui scop comun - eliminarea actualei guvernări. Autorul sugerează că Platforma ”DA” poate nu doar să clatine, dar și să distrugă actuala guvernare. Însă așa cum platforma nu are scopuri politice bine definite, puterea ar urma să fie preluată de Partidul Socialiștilor pro-rus, crede istoricul. ”Actuala guvernare pare să nu conștientizeze pericolele la adresa integrității și suveranității țării. Dar poate perturbarea situației din țară, oricât de tragic nu ar suna, e singurul impuls de natură să determine autoritățile să demareze reforme reale” notează Ruslan Șevcenko.

”Transnistria se sufocă, dar stă, țanțoș, cu coada în sus” este articolul de opinie semnat în Deschide.md de analistul român Iulian Chifu. El observă că regiunea separatistă nistreană are probleme economice din ce în ce mai vizibile și nu mai poate genera resurse pentru populație. În opinia editorialistului una din greșelile fundamentale a regiunii transnistrene este modul în care și-a gestionat construcția economică. O economie bazată doar pe ”construcția separatistă ca proiect politic al Moscovei era viabilă doar atât timp cât economia rusă duduia și nu arunca cu bani într-un război de susținere a Crimeii anexate și pe agresiune militară din Donbas.” Iulian Chifu continuă că o economia bazată pe ”căpușarea economiei Ucrainei și Republicii Moldova, pe contrabandă, spălare de bani și evaziune fiscală, nu putea să supraviețuiască odată ce relațiile dintre cele două state și autoritățile lor legitime se armonizau.”

Portalul specializat în asigurări xprimm.md publică un articol despre cât vor achita șoferii pentru o asigurare auto de frontieră, dacă Moldova va fi exclusă din sistemul Cartea Verde. Pentru autoturisme de până la 9 locuri asigurarea de frontiera emisa de Biroul Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR) și valabilă în statele care fac parte din Spațiul Economic European costa 150 euro pe luna, aproape dublu față de prețul poliței Cartea Verde emisa în prezent de asiguratorii moldoveni. În Rusia, Belarus și Ucraina care sunt membre ale sistemului Cartea Verde, dar nu fac parte din Sistemul Economic European, costul poliței de asigurare e mai modest, până la 31 de euro pentru o lună.

Timpul.md publică un editorial despre campania ”Aici este Europa Liberă” semnat de istoricul Octavian Țâcu. El a însoțit echipa Europei Libere în două sate, în Sculeni, r-nul Ungheni, și în Cenac, r-nul Cimișlia. ”Uimitoare experiență de dialog și inter-cunoaștere” spune autorul. Mai multe curiozități despre ”un sat retras, total opus Sculenilor, care stă cu fața spre Iași, în calea tuturor drumurilor” aflați din editorialul ”Măștile Cenacului”.

XS
SM
MD
LG