Linkuri accesibilitate

„Prețul social este foarte-foarte înalt și cetățenii trebuie să-l plătească, nu există o altă soluție!”


Un punct de vedere săptămînal în dialog cu Igor Boțan despre cauzele creșterii prețurilor.

Igor Boțan în dialog cu Valentina Ursu despre cauzele, semnificația și consecințele probabile ale creșterii prețurilor.

Igor Boțan: „Creșterea prețurilor are un anumit motiv, despre care a vorbit premierul Valeriu Streleț. A spus clar și răspicat că majorarea prețurilor la pâine se datorează, în mare parte, miliardului furat. Deci, nemulțumirea cetățenilor nu ține doar de o situație anume, legată de condițiile climaterice, de schimbările pe piața internațională, mă refer la prețurile la hidrocarburi etc. Dimpotrivă, aceste scumpiri au loc atunci când prețul la hidrocarburi scade dramatic, iar în Republica Moldova cresc prețurile. Și aceste prețuri sunt legate tocmai de creșterea prețului cu amănuntul pentru hidrocaburi.”

Europa Liberă: Și totuși a fost o vară secetoasă, fără precedent, zic unii specialiști. Recolta de cereale e mai mică decât s-a preconizat, chiar comparativ cu anul trecut, cu 15-20 la sută. De aici era inevitabilă creșterea prețului pentru făină, cel puțin.

Igor Boțan: „Atunci când a guvernat, de exemplu, doamna Greceanîi a fost de asemenea secetă. A mai fost un an foarte secetos în perioada guvernării Alianței pentru Integrare Europeană. Seceta din acest an nu este una mai severă decât secetele din anii precedenți. Să-l cităm pe premierul Valeriu Streleț care a spus foarte clar și răspicat că această creștere de prețuri se datorează impactului miliardului furat.”

Europa Liberă: Și când îi spui cetățeanului că aceste majorări cresc pe fundalul dispariției miliardului, furia e și mai mare în rândurile populației.

Igor Boțan: „Trebuie să facem o delimitare foarte clară între necesitatea creșterii prețurilor pentru că există producătorii agricoli care trebuie să își achite taxele, trebuie să facă cheltuieli pentru creșterea roadei, pentru procesare etc. Deci, avem un lanț în acest proces și nu putem să ignorăm interesele agricultorilor, nu putem să ignorăm interesele producătorilor. Dar în privința cauzelor, trebuie să discutăm inclusiv luând în considerație și acest miliard furat, pe care l-a invocat, în mod explicit, prim-ministrul Valeriu Streleț.”

Europa Liberă: Valeriu Streleț a declarat că pensiile și salariile vor fi achitate la timp. De ce nu s-a pus problema unei eventuale majorări a plăților pentru bugetari și pensionari?

Igor Boțan: „El este într-o situație ingrată pentru că vedem, în avans, încearcă să îndeplinească condițiile Fondului Monetar Internațional, condiții impuse încă guvernului Gaburici. Domnul Gaburici, atunci când a înțeles că nu există voință politică pentru ca aceste cerințe ale instituțiilor finanțatoare internaționale să fie îndeplinite, el și-a prezentat demisia.

Acum domnul Streleț a preluat frâiele guvernării și anticipează măsurile care trebuie oricum luate și care au fost enunțate încă la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie, atunci când delegațiile instituțiilor respective au discutat aici, la Chișinău. El face acest lucru pentru ca atunci când vor veni delegațiile respective, în cea de a treia decadă a lunii septembrie, să le poată spune: principalele cerințe pe care le-ați avut față de guvernul Republicii Moldova, pentru a semna un acord, deja au început să fie implementate.

Sigur că prețul social este foarte-foarte înalt și cetățenii trebuie să-l plătească. Nu există o altă soluție, decât să plătești prețul. Care vor fi consecințele politice? Este o altă problemă și de aceea este foarte important să facem delimitarea.”

Europa Liberă: Dar vreau să ne oprim asupra acestui aspect: revolta în rândul maselor va crește. Această presiune poate ajunge până a cere, printre revendicări, demisia guvernului sau demisia întregii clase politice?

Igor Boțan: „Eu aș fi fericit dacă în Republica Moldova am avea o revoltă ontologică, așa cum spunea Albert Camus. Deci, într-o societate în tranziție, dacă cetățenii nu se manifestă public, nu se revoltă, ei vor fi călcați în picioare de clasa politică, oricare ar fi ea. Chiar dacă aceasta, pe care o avem astăzi la guvernare, va fi schimbată, cu una presupusă bună, curată, ea va luneca spre oligarhie, spre același comportament, pe care îl avem astăzi de la actuala clasă politică. De aceea, această stare de revoltă permanentă în perioada de tranziție trebuie să fie ceva absolut normal pentru societatea moldovenească.

Actualmente, suntem într-o situație foarte dificilă și modalitatea în care ieșim din această situație dificilă este extrem de importantă pentru Republica Moldova. Trebuie să lăsăm, probabil, acest guvern foarte rapid să adopte toate deciziile proaste nepopulare. Adică această guvernare a Alianței pentru Integrare Europeană trebuie lăsată să negocieze și să semneze acordul cu FMI, ca cetățenii să știe cine poartă vina pentru înrăutățirea stării sociale din Republica Moldova.

Cei care au guvernat ţara şase ani de zile, cei care au admis sau chiar au coparticipat la furtul miliardului trebuie acum să adopte deciziile extrem de nepopulare, ca cetăţenii să ştie cine poartă vina. A doua soluţie, pe care trebuie să o adopte guvernul Streleţ, este transformarea miliardului furat în datorie de stat. Să vedem cum vor face acest lucru.”

Europa Liberă: Dar, în opinia dumneavoastră, cum ar putea face acest lucru? Cum transformă ei această datorie de stat? Cum o transferă pe umerii cetăţeanului?

Igor Boţan: „Aşa cum e scris în documentele secrete pe care le-au adoptat, acum un an de zile. Trebuie să adopte această decizie şi cetăţenii să ştie cine sunt „eroii” care au pus pe umerii lor miliardul furat. Şi aşa cum spunea premierul Streleţ, consecinţele le suportăm cu toţii.”

Europa Liberă: Dar „eroii” cine sunt?

Igor Boţan: „Alianţa pentru Integrare Europeană, în special liderii acestei alianţe, cei care în 2010 au partajat politic instituţiile de ocrotire a normelor de drept şi de reglementare. Şi este convingerea mea profundă că, dacă nu s-ar fi procedat astfel, s-ar fi respectat decizia Curţii Constituţionale din decembrie 2010, în care se face o delimitare clară între instituţiile politice şi cele de interes public major, nu am fi ajuns în această situaţie şi cetăţenii nu ar fi puşi să plătească acest preţ. Deci, trebuie să trecem prin această etapă şi trebuie să ne manifestăm ca cetăţeni care înţeleg că producătorii agricoli, că instituţiile de procesare trebuie cumva salvate, care sunt parte a economiei Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Salvarea vine din subvenţii. Subvenţiile nu ştiu dacă vor fi acceptate de FMI. Cel puţin nu sunt achitate încă subvenţiile pentru anul trecut sută la sută.

Igor Boţan: „Tocmai de aceasta şi spuneam că acest guvern trebuie să adopte deciziile proaste, dar necesare, astfel încât la eventualele alegeri, ordinare sau anticipate, cetăţenii să ştie cine sunt aceşti „eroi” care au adus Republica Moldova pe muchie de prăpastie.”

Europa Liberă: De ceva timp în faţa sediului Agenţiei Naţionale pentru Reglementări în Energetică se organizează acţiuni de protest. De ele profită şi unele partide de stânga. Vor avea un impact, o finalitate aceste proteste? Acolo se cere să nu se majoreze tarifele la energia electrică şi la gaze.

Igor Boţan: „Este un drept constituţional al cetăţenilor să protesteze. Că protestatarii cer ca preţurile să nu fie ridicate, probabil, fac presiuni asupra guvernanţilor să găsească resurse pentru ca să compenseze ridicarea preţurilor. Eu cred că această soluţie nu există. Dar protestul oricum trebuie să existe ca manifestare vie, vibrantă că lucrurile în această ţară merg prost, că cetăţenii sunt nemulţumiţi.

Dacă ne referim la calitatea deciziilor ANRE, vedem că sunt o mulţime de lucruri care nu sunt tocmai la nivelul unei instituţii independente, care demult ar fi trebuit să intervină să ajusteze preţurile. Înţelegem foarte bine că acest lucru nu s-a făcut din cauza politizării acestor instituţii.”

Europa Liberă: Ei au recunoscut că trebuiau să se facă majorări treptat în ultimii patru ani. Dar s-a invocat că se apropie alegerile şi atunci se va pierde electoratul.

Igor Boţan: „Exact. Tocmai de aceea, subliniez, greşeala dramatică a anului 2010, când s-a purces la politizarea instituţiilor de reglementare...”

Europa Liberă: Dar ziceam, de aceste procese profită anumite partide de stânga, Partidul Socialiştilor se face prezent la aceste acţiuni de protest.

Igor Boţan: „Este datoria opoziţiei să protesteze. Noi avem alternativa – ori protestăm, luând în calcul şi pericolele, ori nu protestăm şi le transmitem un mesaj guvernanţilor corupţi să continue mai departe să ducă ţara la sapă de lemn, pentru că noi ne temem ca nu cumva partidele de opoziţie să profite. Mai mult decât atât, vreau să vă spun că nu există acest risc al partidelor de opoziţie pro-euroasiatice de a veni la guvernare.

Vă aduc dovadă declaraţia şi chiar intenţia unuia dintre liderii Alianţei pentru Integrare Europeană, Mihai Ghimpu, care în public s-a angajat să facă un pariu că, dacă cumva Partidul Socialiştilor vine la guvernare, într-o lună de zile, acest partid se va transforma într-un partid pro-european din cauza circumstanţelor. Lucru confirmat de Mihai Ghimpu, care spune că oricine vine la guvernare, chiar dacă vine Dodon, în ceva timp, se transformă în politician pro-european, pentru că acestea sunt condiţiile şi contextul politic în care se află Republica Moldova.

Într-adevăr, cum ar putea Dodon să ducă Republica Moldova în Uniunea Euroasiatică, când între Rusia şi Republica Moldova avem Ucraina? Oare nu este vizibil că Ucraina ar trata atunci Republica Moldova ca un prieten al principalului său inamic, cu consecinţele de rigoare? Această speculaţie trebuie să o avem în vedere, dar ea nu este una care merită o atenţie exagerată.”

Europa Liberă: Aţi lăsat să se înţeleagă că acest guvern Streleţ poate fi unul de sacrificiu, din moment ce trebuie să purceadă la reforme nepopulare?

Igor Boţan: „Acest guvern al domnului Streleţ trebuie să repare greşelile şi crimele comise de către Alianţa pentru Integrare Europeană. Ca să-l citez pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii: „Un miliard este un miliard”. Sau să-l citez pe Pirkka Tapiola, reprezentantul Uniunii Europene: „Cum se poate într-o ţară atât de mică să se fure atât de mult?”. Dacă astfel de lucruri se întâmplă, există şi preţul pentru astfel de evenimente care s-au întâmplat în Republica Moldova.

Preţul trebuie să-l plătească Valeriu Streleţ cu echipa lui guvernamentală şi cu cei care stau în spate, în special liderii celor trei partide. Este un lucru absolut evident. De aceea, atunci când cetăţenii se revoltă, ei sunt în drept să facă acest lucru, dar ei trebuie să înţeleagă că pietrele de moară care vor sta, eventual, pe mormântul politic al acestor partide trebuie să fie gravat cu uneltele guvernului Streleţ, transformarea, aşa cum spuneam, a miliardului furat în datorie de stat, ca toată lumea să ştie cine a făcut acest lucru.

Condiţiile impuse de FMI pentru asanarea situaţiei, orice asanare, necesită proceduri dureroase, eforturi ş.a.m.d. Deci, ei trebuie să facă acest lucru foarte-foarte rapid, în primele luni ale toamnei anului 2015. Apoi cetăţenii vor decide cum vor proceda.”

Europa Liberă: Şi nemulţumirea cetăţenilor cum ar trebui să se finalizeze? Cu ce?

Igor Boţan: „Trebuie să se finalizeze cu asanarea nu doar a situaţiei social-economice, dar și a situaţiei politice. Cei care sunt corupţi, cei despre care chiar secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jaglan, spune că au capturat statul, trebuie să returneze acest stat, instituţiile lui cetăţenilor. Cum? Aceasta este problema partidelor politice. Iar cetăţenii trebuie să manifeste interes: ce fel de partide politice au de gând să preia guvernarea, în ce mod, va fi această tranziţie, această schimbare, eventual, a clasei politice, una calmă, va fi una prolifică pentru Republica Moldova sau dimpotrivă vor dinamitiza situaţia din Republica Moldova. Aceasta depinde deopotrivă de cetăţeni şi de clasa politică care se vrea la guvernare, să o înlocuiască pe cea care a adus Republica Moldova în starea pe care o are.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG