Linkuri accesibilitate

„Nistrul și Prutul sînt o problemă și o responsabilitate pentru toată lumea”


Nistrul la Soroca
Nistrul la Soroca

Interviul dimineții cu primarul Victor Său de la Soroca și Valeriu Munteanu, ministrul mediului.

Sunt 14 ani de când în Soroca, oraș din nordul Republicii Moldova vestit prin cetatea sa, se produce o adevărată crimă împotriva naturii la care, se poate spune, participă fiecare locuitor al acestui oraș. Vorba e că toate apele reziduale ale acestui oraș ajung în râul Nistru, pentru că din 2001, în Soroca, nu există o stație de epurare funcţională.

Valeriu Munteanu
Valeriu Munteanu

Invitaţii matinali din această emisiune sunt primarul oraşului Soroca, Victor Său, care a participat şi la dezbaterea la această temă organizată de Europa Liberă sâmbătă la Soroca, şi pe ministrul mediului, Valeriu Munteanu, pe care îi vom întreba ce au de gând să facă cu această moştenire.

La dezbaterea de la Soroca
La dezbaterea de la Soroca

Europa Liberă: Postul nostru de radio continuă campania „AICI este Europa Liberă” în care jurnaliști și prieteni ai Europei Libere călătoresc prin Republica Moldova, timp de o lună, din localitate în localitate, organizând întâlniri cu publicul și diverse dezbateri pe teme de actualitate. Sâmbătă am ajuns la Soroca, unde am discutat cu localnicii despre lipsa staţiei de epurare în acest oraş şi impactul acestei situaţii asupra râului Nistru, în care se scurg toate reziduurile acestui oraş.

Astăzi continuăm dezbaterea cu primarul oraşului Soroca, Victor Său, şi ministrul mediului, Valeriu Munteanu. Dle Munteanu, dle Său, vă propun mai întâi să ascultăm ce spune ştiinţa. Elena Zubcov, cercetătoarea de la Academia de Ştiințe din Moldova care ne-a însoțit la Soroca, ne-a oferit și un interviu. Iată un fragment:

Elena Zubcov: „Astăzi, dacă ne uităm la tot Nistrul, de la Naslavcea până la Palanca, apoi în zona orașului Soroca el este cel mai poluat microbiologic și cu substanțe organice care pot provoca pericol pentru sănătatea omului.

Noi trebuie să avem un debit al apei de 200 de metri cubi pe secundă, dar avem 130-135 de metri cubi și mai puțin. Drept urmare, un nivel al apei mult mai scăzut nu permite diluarea substanțelor nocive care se revarsă în rîu. Când apă e puțină și viteza de diluare e mică. De aceea rîul este aici e ca într-un veceu părăsit. Zona aceasta de la Moghiliov-Podolsk până aici este cea mai murdară.

Eu înțeleg că și partea aceea (Ucraina) aruncă deșeuri, nu spun că numai Soroca, dar zona aceasta, practic, nu are stație de epurare. Și aici rîul e ca o baltă. Când ești mai jos de Soroca, fără cizme, mască și mănuși nu se poate de apropiat de apă. Aceasta înseamnă că oamenii nu înțeleg ce fac. Iar ăsta e fluviul principal din care noi luăm apă.”

Europa Liberă: A fost Elena Zubcov, şefa laboratorului de hidrobiologie şi ecotoxiocologie al Academiei de știinţe de la Chișinău. Dle Primar, ceea ce am auzit acum, dar şi la Soroca poate îngrozi pe oricine. Dar noi, cei de la Europa Liberă, am venit și am plecat, iar sorocenii au rămas cu problema lor într-un oraș lipsit de o stație de epurare. Foarte pe scurt, cum s-a ajuns aici, pe puncte chiar, dacă ați putea să ne explicaţi?

Victor Său: „Da, problema aceasta exista deja din anul 2001, de atunci când s-a închis stația de epurare din orașul Soroca. Acea stație de epurare a fost situată pe teritoriul altui stat, în satul Țichinovka din Ucraina, iar în 2001 colectorul a fost deteriorat și a fost stopată activitatea acestei stații ca să fie reparat colectorul.”

Europa Liberă: Dar sunt 14 ani de atunci…

Victor Său: „Exact, 14 ani deja au trecut. Am încercat să iniţiăm construcţia unei noi stații de epurare și în anul 2007 a fost câștigat un grant de la Banca Mondială ca să fie construită o stație de epurare de tip ZUC – zonele umede construite. Însă s-a implicat un pic politicul și a dus la o situație de conflict din partea locuitorilor satului Egoreni și întreprinderea „Direcția de Apeducte și Canalizare”, ceea ce a dus la faptul că Banca Mondială a retras banii care trebuiau să fie investiți în construcția stației de epurare. Și până la ziua de azi practic soluții nu s-au găsit.

Doar ex-ministrul mediului Serghei Palihovici, împreună cu colegii săi, au găsit o sursă financiară din Slovenia și este semnat un memorandum ca pe viitor să ne întâlnim și să discutăm proiectul tehnic, finanțarea, locul unde să fie construită stația de epurare pentru orașul Soroca.”

Europa Liberă: Deci, există un început promiţător, totuşi. Dle ministru, mă adresez acum Dvs.: sunteți proaspăt în funcție, dar știați despre această problemă sau în ce măsură cunoașteți toate detaliile ei până acum?

Valeriu Munteanu: „Cunosc foarte bine această situație. Cred că sunt puțin cei din Republica Moldova care nu știu că la Soroca nu există o stație de epurare, iar tot ceea ce se întâmplă acolo ajunge în Nistru. Știam acest lucru din Parlament și știam că, din păcate, nu s-au găsit soluții. Iar soluţii nu s-au găsit pentru că, din păcate, în Republica Moldova, inclusiv pe domeniul mediului, nu s-a făcut prioritizarea lucrurilor, începând de la riscuri, riscuri foarte mari, după care la probleme, după care la necesități și după aia la oportunități.

Din păcate, s-au finanțat proiecte foarte multe, pe anumite laturi cu milioane de lei, pe alte laturi cu milioane de euro, acolo unde era oportunitate, acolo unde era o dimensiune care putea să mai aștepte. Iar în Soroca în 14 ani, din păcate, nu s-au găsit soluții și, din păcate, s-au pasat responsabilitățile către administrația din Soroca care a rămas neajutorată. Este o prioritate pe agenda noastră.

Nistrul la Soroca
Nistrul la Soroca

Este deja, cum a spus și dl primar, o soluție identificată cu o uzină de construcție a stațiilor de epurare din Slovenia care este susținută de guvernul sloven pentru a promova această uzină și, respectiv, a susține social acest producător local ce alocă aceste alocații cu 40% grant, ceea ce este destul de important. Dl primar zice că abia acum trebuie să identificăm locul unde trebuie să fie construită această stație de epurare. Eu speram totuşi că aceste lucruri deja în 14 ani s-au făcut.

Dacă suntem la zero, atunci o să luăm de la zero - de la studiu de fezabilitate, după care la proiectul de impact și toate aceste lucruri trebuie făcute nu în mintea noastră, ele trebuie făcute foarte și foarte repede, astfel încât peste 2-3 ani să constatăm că această problemă s-a rezolvat. În momentul în care o să pasăm acest lucru, în momentul în care nu o să fim foarte responsabili, problema se va rezolva foarte greu.”

Europa Liberă: Dle ministru, dacă am înțeles eu bine, credeţi că rezolvarea problemelor de mediu în Republica Moldova nu este o prioritate?

Valeriu Munteanu: „Problemele de mediu, în genere, nu au fost considerate o prioritate. Și în Programul de Guvernare, problemele de mediu sunt tocmai pe locul 17, ultimul în toate Programele de Guvernare. Respectiv, și în mintea oamenilor, și în mintea politicienilor fie nu există, fie cineva crede că este un moft al cuiva sau o chestiune care este la modă în Europa și încercăm să o aducem și în Republica Moldova. Nu, nu este adevărat.

Ceea ce se întâmplă la Soroca, dar și în alte părți ale Republicii Moldova, demonstrează că acest lucru ne privește pe toți. Pentru că Soroca este neputincioasă acum în fața vieții și deversează ceea ce deversează în Nistru, iar asta ajunge până la Vadu lui Vodă și, respectiv, de acolo se alimentează tot Chișinăul cu apă. Iar pe parcurs avem foarte multe prize pentru irigare, avem și alte sate și localități care se alimentează cu apa respectivă.

Nistrul și Prutul - aceste două râuri transfrontaliere sunt o problemă și sunt o responsabilitate pentru toată lumea. Dar altceva am vrut să accentuez: în ultimii zece ani și în ultimii șase ani au existat foarte mulți bani alocați din interiorul Republicii Moldova, dar mai ales din afară pentru rezolvarea problemelor de mediu, doar că responsabilii din domeniu nu au avut capacitatea să prioritizeze lucrurile.

Dacă ceea ce se întâmplă la Soroca nu a fost o prioritate, atunci înseamnă că cineva nu a avut capacitatea să analizeze și să stabilească foarte clar care sunt riscurile pentru mediu. Pentru că este imposibil să finanțezi niște proiecte care sunt mai puţin necesare și să nu finanțezi niște proiecte cu riscuri foarte înalte. Întotdeauna se începe de la evaluarea riscurilor și finanțarea rezolvării acestor probleme.”

Europa Liberă: Dle ministru, Dvs. însă o să puteți să-l ajutați pe dl primar în rezolvarea acestei probleme, de vreme ce chiar primarul vorbea despre implicarea politicului, din cauză căruia nu s-a reușit valorificarea unui grant, iar Dvs. spuneți că, de fapt, rezolvarea problemelor mediului nu este o prioritate? O să puteți să-l ajutați?

Valeriu Munteanu: „Nu a fost o prioritate. Dar eu voi încerca și voi depune tot efortul și toate diligențele, astfel încât acest domeniu foarte important și sensibil și de importanță nu doar pentru Republica Moldova, ci și de importanță europeană să devină o prioritate pentru Republica Moldova. Rezolvarea clară a acestei probleme pentru Soroca este identificarea unei surse din care să fie finanțată această stație de epurare care ar costa aproximativ 1,5 milioane, poate 2 milioane de euro toate lucrările. Tot dl primar v-a spus că ministrul anterior, dl Palihovic,i în scurta dumnealui ședere la Ministerul Mediului a identificat o sursă de finanțare a acestui proiect și anume un grant, o componentă de grant cu credit din partea unei uzine din Slovenia cu contribuția guvernului sloven. Și aceste lucruri trebuie demarate, dar până la finanțarea propriu zis noi avem nevoie de o sumedenie de proceduri premergătoare, precum v-a spus dl primar. Sunt absolut sigur că în momentul în care se va merge foarte repede, acest proiect va prinde viață.”

Europa Liberă: Dle primar, într-adevăr încă nu aveți foarte exact locul unde ar putea fi construită această stație de epurare? Ar putea exista probleme cu asta, dacă tot anterior această problemă a fost mărul discordei?

Victor Său: „Un loc este identificat din start pentru construcția stației de epurare de tip ZUC, însă acest loc și a dus la situația de conflict, deoarece locuitorii satului Egoreni nu sunt de acord cu acest loc. Al doilea loc s-a propus pe un teritoriu ce e o porțiune industrială din orașul Soroca, dar să fie construit un alt tip de stație de epurare propusă de colegii din Slovenia. După cum am spus, rămâne să petrecem audieri publice cu locuitorii orașului și locuitorii satului Egoreni, ca să fie ales totuși locul: sau în orașul Soroca, sau între orașul Soroca și satul Egoreni, ca să fie construită această stație de epurare.”

Europa Liberă: Ce garanții le putem da în acest moment sorocenilor și tuturor oamenilor vizați că problema se rezolvă și în cât timp se poate rezolva?

Victor Său: „Depinde deja de cât de constructivă va fi colaborarea între autoritățile locale și autoritățile centrale. Identificând și sursa, ne implicăm la maximum ca să fie construită stația de epurare, în scurt timp evident.”

Valeriu Munteanu: „Răspunsul este foarte clar: există responsabilități ale administrației publice locale - ea trebuie să depună tot suportul, să discute cu locuitorii din zonă, în momentul în care nu sunt suficiente suporturi, ne implicăm și noi, și Guvernul, și Parlamentul Republicii Moldova. Când o să decidem acest lucru și în momentul în care vor fi rezolvate aceste probleme, va fi identificată și sursa de finanțare. Și sunt absolut sigur că se poate de mers foarte repede în acest sens.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:24 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG