Linkuri accesibilitate

Ghenadie Cojocaru: „Durabilitate în dezvoltarea locală există atunci când sporeşte, pe lângă investiţii în infrastructură, implicarea personală”


La dezbaterile sub egida campaniei „AICI e Europa Liberă” de la Brătușeni
La dezbaterile sub egida campaniei „AICI e Europa Liberă” de la Brătușeni

Un interviu cu expertul „Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată”.

Interviul a fost realizat la Brătușeni, r. Edineț, cu ocazia campaniei „AICI e Europa Liberă”.

Ghenadie Cojocaru
Ghenadie Cojocaru

Ghenadie Cojocaru: „Din păcate, lumea întreabă: „Ce ne puteţi da?”. Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată, evident, a contribuit şi cu granturi financiare în dezvoltarea iniţiativelor locale. Dar suma acestor granturi este limitată şi noi nu suntem Moş Crăciun, aşa cum ne percep unii. Partea soft este la fel de utilă, considerăm noi, am în vedere instruirile sau undiţa în loc de peşte.”

Europa Liberă: Credeţi că, după această dezbatere de azi, care a fost de dificilă, aşa s-a văzut dintr-o parte, vor exista oameni cu iniţiativă aici, la Brătuşeni?

Ghenadie Cojocaru: „Eu cred că noi astăzi am identificat câteva nuclee care pot fi valorificate. Este vorba, în special, de profesori, care au demonstrat că pot face ceva. Am mai văzut câţiva tineri, Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată activează de doi ani aici, dar nu am avut ocazia să-i întâlnim.

Graţie Radio Europa Liberă, care a organizat această întâlnire, noi am mai identificat multe alte potenţiale care pot fi valorificate în Brătuşeni, o comună care are o problemă la nivel de mobilizare şi de coeziune socială locală. Şi în următoarea jumătate de an, cât Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată va activa aici, noi ne vom concentra destul de mult atenţia pe impulsionarea activităţilor de dezvoltare locală.

Mă refer la acei tineri, profesori, acel potenţial de oameni care un venit azi şi au spus că sunt gata să fie parte a grupului de iniţiativă sau a altor asociaţii obşteşti, în sensul de a se implica, de a nu mai aştepta pe nu ştiu cine să vină să dezvolte localitatea, dar de a contribui în mod direct, prin participare personală, prin implicare personală în dezvoltarea locală.

Şi noi le-am demonstrat că acea organizaţie care, practic, acum două-trei luni nici nu exista, nici nu se punea întrebarea ca 57 de ferestre termopan să fie instalate acum, această organizaţie s-a implicat destul de activ. Noi i-am instruit nu o singură dată, le-am organizat vizite de studiu în alte localităţi şi le-am arătat că este posibil ca o organizaţie obştească să reuşească să contribuie, la fel ca primăria, în dezvoltarea locală.”

Valentina Basiul la Brătușeni
Valentina Basiul la Brătușeni

Europa Liberă: De ce aceste nuclee pe care le-aţi identificat acum nu au fost mai înainte, nu au ieşit din găoacea lor, numită satul Brătuşeni? Nu au văzut ce se întâmplă în jur?

Ghenadie Cojocaru: „Eu cred că astfel de discuţii care s-a produs, ele au arătat că este posibil. Probabil, aceste persoane, care anterior au desfăşurat unele activităţi, ne referim la profesori care s-au mobilizat şi au organizat fundraising local, plus un mic suport de grant şi au construit acel gard în jurul şcolii şi alte activităţi, în interiorul şcolii ei după aceea cumva au fost descurajaţi de pasivitatea celorlalţi, care nu s-au implicat alături de ei.

Acum, după aceste discuţii foarte utile, din partea acestei campanii desfăşurate de Europa Liberă, ei din nou au început să creadă în forţele proprii şi şi-au manifestat dorinţa de a se alătura, de a participa la activităţile desfăşurate de către Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată. Mă refer la instruirile în ceea ce priveşte scrierea proiectelor, dar nu numai. Noi nu rămânem doar la instruire, noi suntem alături chiar la momentul completării propunerii de proiect, îi asistăm nemijlocit până la donator, unde pot să depună. Şi încercăm să-i aducem cât mai aproape de acel moment când ei vor prinde gustul acestor activităţi şi vor înţelege că nostalgia profundă după o ţară care nu mai există nu-şi are legătura cu cuvântul „dezvoltare”. Cuvântul „dezvoltare” se referă la prezent şi viitor şi nicidecum la ceva ce nu mai putem întoarce.”

Europa Liberă: Dumneavoastră activaţi în zona de nord. Mai ales, în prezentarea dumneavoastră aţi spus că până anul trecut aici multe lucruri erau altfel. Există sate rămase în aceeaşi epocă, vorbim de mentalităţi, mai ales.

Ghenadie Cojocaru: „Cred că o situaţie similară cum am găsit în 2013 în Brătuşeni eu nu am mai întâlnit. Poate mai există.”

Europa Liberă: Dar cum era atunci când aţi venit?

La Brătușeni
La Brătușeni

Ghenadie Cojocaru: „Dumneavoastră aţi văzut cu ce s-a început şedinţa de astăzi, reportajul video care a arătat foarte clar, din cinci vorbitori patru au vorbit direct despre faptul că Uniunea Sovietică a fost acea perioadă când satul s-a dezvoltat şi din cauza destrămării Uniunii Sovietice satul nu poate merge înainte.

Şi doar o singură persoană, a cincea persoană a spus: „Poate problema e şi în noi, că noi căutăm cineva să ne facă, dar noi nu vrem să ne schimbăm atitudinea şi ne facem curat la noi în curte şi aruncăm gunoiul peste gard”. Dar s-a terminat această întâlnire, când practic toată lumea a conchis că fără implicarea lor directă satul nu se va dezvolta.

Aţi văzut acele persoane care locuiesc peste hotare, dar nemijlocit vin aici şi din banii proprii investesc în stadion, sau învăţătorii, sau tinerii care au spus că trebuie să ne percepem altfel localitatea, trebuie să ne percepem altfel problemele şi doar cu implicare directă. Eu cred că aceasta ar fi o schimbare mai mare decât ceea ce am schimbat noi prin Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată până în prezent.

Eu cred că noi vom schimba şi această atitudine. Dar o simplă schimbare de infrastructură nu poate avea durabilitate în dezvoltarea locală. Durabilitate în dezvoltarea locală este atunci când sporeşte, pe lângă investiţii în infrastructură, implicarea personală. Ceea ce i-am rugat pe cetăţeni, ca următoarea audiere publică a bugetului, când vom organiza împreună cu primăria Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată, să vină mai multă lume.

Atunci când am organizat-o prima dată, cât nu ne-am străduit să invităm lumea, au venit doar 15 persoane, dintre care majoritatea funcţionari publici, pentru că au fost obligaţi de către primar să vină. După aceasta cetăţenii vin şi întreabă: „De ce acolo nu avem bani?”. Dar veniţi şi vedeţi care, de fapt, sunt banii şi cum este proiectul de distribuire a acestor bani.

Dacă aveţi o altă părere decât primarul sau consilierii, atunci spuneţi-o lor, spuneţi că prioritatea în dezvoltarea locală este alta. Aceasta noi încercăm să vedem. Şi parţial schimbarea deja este produsă, lumea începe să înţeleagă că implicarea, participarea în dezvoltarea locală este termenul-cheie şi nu să vină cineva să ne facă.”

----------------

„AICI este Europa Liberă” este o campanie a postului Radio Europa Liberă/Libertatea în parteneriat cu Programul comun pentru dezvoltare locală integrată, Progamul ONU pentru dezvoltare Moldova, şi Asociaţia Presei Independente. Partener media - postul de televiziune Canal Regional.

Pentru a afla în ce zi suntem în localitatea Dvs ori pe aproape accesați harta interactivă a comunităților în care vom face tabără pe parcursul unei zile întregi.

XS
SM
MD
LG