Linkuri accesibilitate

Soarta opozantului tadjic Sobir Valiev arestat la Chișinău


Sobir Valiev
Sobir Valiev

Juristul Veaceslav Ţurcan: un stat care se pretinde democratic şi care are aspirații europene nu ar trebui să admită o asemenea extrădare.

Un membru al opoziției tadjice din exil a fost arestat marți, 11 august, pe aeroportul din Chișinău la cererea autorităților din Tadjikistan, fostă republică sovietică evaluată drept una din cele mai nedemocratice țări din lume. Alla Ceapai a încercat să afle ce i s-ar putea întâmpla mai departe lui Sobir Valiev, membru într-o organizație ai cărei membri au fost arestați cu zecile, iar unii au fost condamnați la ani grei de închisoare.

Judecătoria Buiucani a admis, astăzi, solicitarea procurorilor de a-l aresta pentru 18 zile pe opozantul tadjic Sobir Valiev. Este o măsură de arest preventiv şi nu reprezintă demararea propriu-zisă a procedurii de extrădare explică procurorul de la secţia asistenţă juridică internațională şi integrare europeană a Procuraturii Generale Irina Gratii. Procurori deocamdată nu au recepţionat un demers oficial din partea autorităților din Tadjikistan privind extrădarea lui Sobir Valiev, mai spune Irina Gratii:

„Până la parvenirea actelor nu putem să ne expunem asupra vinovăţiei, posibilităţii admiterii sau refuzului demersului.”

Conform legislaţiei, procurorii au la dispoziţie 40 de zile ca să examineze demersul şi, eventual, să solicite instanţei de judecată extrădarea lui Sobir Valiev.

Avocatul opozantului tadjik, Ion Mazur, a contestat imediat la Curtea de Apel decizia de astăzi a judecătoriei de a aplica arestul preventiv clientului său. Avocatul insistă că instanțele moldovene ar trebui să respingă cererea de extrădarea, întrucât în Codul penal al Republicii Moldova nu se regăsesc infracțiunile care îi sunt încriminate lui Sobir Valiev în Tadjikistan. Opozantul Valiev este acuzat acolo de chemări publice la activităţi de extremism şi crearea unei organizaţii extremiste.

„Învinuirile aduse ţin de libertatea de exprimare şi libertatea la întruniri, garanţii consfiinţite în Convenţia pentru drepturile omului. Infracţiunile încriminate în Tadjikistan nu sunt prevăzute în Codul Penal al Republicii Moldova. Organele competente fac referire la nişte articole conexe, care în opinia noastră nu au nimic în comun.”

Juristul independent Veaceslav Ţurcan e de părere că mingea e acum în terenul apărării. Dacă avocaţii opozantului tadjic îşi vor face bine meseria, şansele ca acesta să fie extradat sunt minime:

„Problema este că nu toţi avocaţii au pregătirea necesară pentru a organiza o apărare eficientă în asemenea cazuri. Codul de procedură penală de fapt oferă posibilitatea de a interzice extrădarea unei persoane într-o ţară unde există foarte serioase probleme referitor la respectarea standardelor internaționale în domeniul aparării drepturilor omului, inclusiv interzicerea aplicării torturii. Cunoaştem că în asemenea ţări precum e Tadjikistan, sunt probleme foarte serioase care se referă inclusiv şi la urmărirea persoanelor care sunt în opoziţie faţă de actuala conducere. În asemenea circumstanţe codul de procedură penală al RM, la fel şi aritcolul 5 din Convenţia Europeană, la care Moldova e parte, interzice categoric extrădarea într-o ţară unde e pusă în pericol viaţa lor sau nu vor avea dreptul la un proces echitabil.”

Veaceslav Ţurcan sugerează că un stat care se pretinde democratic şi care are aspirații europene nu ar trebui să admită o asemenea extrădare:

„Dacă apărarea va fi corect organizată vor fi aduse pe masa judecătorilor probele convingătoare că nu este temei pentru extradare, iar persoana oricum va fi extrădată atunci nu mai putem vorbi despre o ţară democratică, europeană. Mai mult ca atât Republica Moldova riscă să fie condamnată la CEDO.”

Sobir Valiev deţine cetăţenia kirghiză, la cea tadjică a renunţat în urmă cu câţiva ani. Se relatează că Valiev face parte din mişcarea de opoziţie tadjică Grup 24 şi din Congresul Forţelor Constructive din Tadjikistan. Potrivit Interfax zeci de membri ai mișcării Grup 24 au fost arestați în ultimele luni, câțiva fiind extrădați de Rusia. Unul din ei, Maksud Ibraghimov, a fost condamnat recent la 17 ani de închisoare sub acuzația de tentativă de răsturnare a orânduirii de stat. Fostă republică sovietică din Asia Centrală, Tadjikistanul este una din cele mai sărace țări din lume, fiind condusă din 1992 de regimul autoritar al președintelui Emomali Rahmon.​

Previous Next

XS
SM
MD
LG