Linkuri accesibilitate

Povestea cinovnicilor mulţi şi şmecheri


Nu avem suficienţi medici. Nu avem suficienţi învăţători. Nu avem suficienţi măturători. În schimb, nu vom duce niciodată lipsă de cinovnici.

Ne spune deunăzi domnul Ştefan Creangă, preşedintele comisiei parlamentare pentru economie-buget-finanţe, că guvernanţii se gîndesc la o reformă a administraţiei publice care presupune reducerea numărului de angajaţi la stat. Cică s-au depus deja eforturi de a micşora aparatul birocratic, dar nu s-a realizat mai nimic, ba chiar „s-a recurs la acrobaţii juridice şi la tertipuri pentru a ascunde cheltuielile pentru funcţionari”.

Ceea ce ne spune domnul Creangă e oarecum amuzant. Cum să-ţi imaginezi că aici, în Moldova, maşinăria statală luptă pentru propria sa micşorare? Păi, ea din zorii tranziţiei a fost concepută ca o ambarcaţiune uriaşă care să adăpostească cohorte de indivizi dornici de a se lăfăi prin birouri. E părerea mea subiectivă, fireşte, dar am impresia că mulţi vor fi de acord cu mine.

Mă gîndesc la toate ministerele, departamentele, structurile şi întreprinderile de stat în care ani de zile muncesc chipurile cu acribie o sumedenii de concetăţeni de-ai noştri. Mi se pare un organism hipertrofiat şi ineficient. E de domeniul evidenţei că în 24 de ani ţara ar fi trebuit să aibă rezultate mult mai bune. În 24 de ani, dacă tare se dorea, s-ar fi furat măcar mai puţin sau ar fi fost pedepsiţi marii făcători de mişmaşuri. Rezultatele modeste sînt şi consecinţa proliferării acestor departamente-structuri-întreprinderi de stat mult prea inerte şi împotmolite în birocratism.

Un detaliu doar, stimaţi ascultători. Fiscul e sau nu o instituţie de stat? Şi de ce oamenii aceştia, plătiţi din buget, nu se mai învaţă să fie respectuoşi cu cei care vin benevol să le dea declaraţiile pe venit? Şi ce mai face oare fostul şef al Fiscului, domnul Vicol? Eu chiar aş fi curios să ştiu cît de eficientă şi necesară e armada de controlori autohtoni. Cu atîţia controlori pe metru pătrat ar fi trebuit să fim un fief al corectitudinii şi onestităţii. În realitate, sîntem campionii corupţiei.

Nu avem suficienţi medici. Nu avem suficienţi învăţători. Nu avem suficienţi măturători. În schimb, nu vom duce niciodată lipsă de cinovnici. Iar dacă viaţa grea ar provoca un mare exod al populaţiei, ultimii care ar părăsi Moldova ar fi cinovnicii. Nu am nici o îndoială în privinţa asta.

XS
SM
MD
LG