Linkuri accesibilitate

Jurnalista de investigație Hadija Ismailova de la serviciul azer al Europei Libere a apărut în fata unui tribunal de la Baku ...


...după 8 luni de arest preventiv.

Jurnalista de investigație Hadija Ismailova de la serviciul azer al Europei Libere a apărut în fata unui tribunal de la Baku dupa 8 luni de arest preventiv.

Ea este acuzata de frauda, evaziune fiscala şi abuz de putere. Jurnalista respinge acuzatiile considerîndu-le motivate politic. La proces nu a fost permisa prezenta jurnalistilor sau familiei, ci doar a citorva reprezentanti ai corpului diplomatic.

Judecatorul a respins toate cererile avocatului apararii, inclusiv aceea de a-I permite femeii sa bea apa in timpul procesului.

Ismailova este in virsta de 39 de ani şi a relatat despre afacerile familiei presedintelui Ilham Aliev si situatia drepturilor omului in Azerbaijan.

Jurnalista a fost arestata sub suspiciunea că l-ar fi incitat pe un fost coleg de serviciu sa se sinucida.

Barbatul, Tural Mustafaiev, nu s-a sinucis, şi-a retras plingerea impotriva femeii, dar vineri nu a fost prezent la tribunal.

Bărbatul declarase la audierile anterioare că asupra lui s-au exercitat presiuni pentru a o invinovăţi pe jurnalistă de catre reprezentatii serviciilor de forta din Azerbaigian.

Avocatii jurnalistei Fariz Namazli si Avaz Zeinally au declarat jurnalistilor la iesirea din tribunal că Hadija și-a afirmat din nou nevinovăţia:

„A spus ca nu se considera vinovata de nici una din invinuiri, ca ea nu a avut niciodata autoritatea sa emita vreun document oficial in vreo organizatie, ca ea nu a angajat niciodata oameni si nici nu platit impozite pentru nimeni. In general, acuzatiile care i se aduc nu i se pot aplica ei.”

Celalat avocat a afirmat:

„Este o ruşine. Eu stiu sala asta de tribunal. Pot intra in ea 50, 60, 70 sau chiar 80 de aoemni. In anumite ocazii se adauga alte scaune. Asa ca, intr-o sala cu 80 de locuri au fost acceptati numai 5 oameni care sa asiste la procesul ei, dar nici un jurnalist, nici un membru al familei ei, nici un prieten, nici un coleg de la serviciu, si atunci ma intreb ce fel de process e asta.

Sala insa era plina de oameni, si avocatul jurnalistei a declarat ca cei care venisera ar fi fost plătiți pentru a ocupa un loc in aceasta sala.

Cei doi cameramani ai serviciului azer al Europei Libere care au vrut sa filmeze in fata tribunalului au fost retinuti pentru scurt timp.

Amnesty International o consideră pe Hadija Ismailova prizoniera de conştiinţă si ea a primit mai multe premii importante intermationale de journalism si pentru curaj.

XS
SM
MD
LG