Linkuri accesibilitate

Primul înalt funcționar bulgar condamnat pentru delapidare


Gen. Kircio Kirov, fostul șef al Serviciului de Informații Externe, a fost condamnat în primă instanță la 10 ani de închisoare pentru pagube în valoare de 5 milioane de leva aduse statului.

Fostul șef al Serviciului de informații externe [NRS], Kircio Kirov, a fost condamnat în primă instanță la 10 ani de închisoare pentru pagube în valoare de 5 milioane de leva (2,5 milioane de euro) aduse statului.

Procesul împotrivă generalului Kirov a avut loc cu ușile închise. Sentința pronunțată de Tribunalul militar Sofia mai prevede confiscarea a 50% din proprietățile celui condamnat.

Generalul a absolvit în tinerețe o școală specială a KGB la Moscova. El a lucrat 15 ani în serviciile secrete comuniste.

Kirov a fost judecat pentru proastă gospodarire a fondurilor Serviciului de informații externe în urmă căreia a rezultat un prejudiciu de aproximativ cinci milioane de leva. Pe de altă parte însă se afirmă că el a delapidat acești bani în perioada 2007-2011 semnând 1000 de documente financiare pentru cheltuieli neefectuate.

Kirov a declarat că asupra tribunalului militar au fost exercitate presiuni din partea președinției, adăugând că sentința reprezintă o încercare de a se demonstra Comisiei Europene că Bulgaria este decisă să combată corupția în etajele superioare ale puterii. Cele cinci milioane au fost folosite pentru plata unor informatori externi, a mai spus Kirov.

În aprilie în fața tribunalului militar au depus mărturii primul ministru, Boiko Borisov, ex-premierul și lider al PSE, Serghei Stanișev, ex-premierul, Plamen Oreșearski și ex-președintele Gheorghi Părvanov.

XS
SM
MD
LG