Linkuri accesibilitate

„Casierul” fugitiv al Kremlinului: Putin nu a vrut să fie președinte


Vladimir Putin și Serghei Pugaciov în anul 2000.
Vladimir Putin și Serghei Pugaciov în anul 2000.

Un interviu cu oligarhul rus Serghei Pugaciov.

Serghei Pugaciov a facut parte din cercul restrîns al puterii de la Kremlin care încerca să găseasca în 1999 un înlocuitor pentru președintele Boris Elțîn, ale cărui acțiuni deveniseră imprevizibile. În acel moment Pugaciov si cei din anturajul său s-au gindit ca ar fi potrivit birocratul necunoscut Vladimir Putin. In virsta de 52 de ani, fostul apropiat si consilier de campanii pentru presedinţii Elțîn si Putin, Pugaciov trăieste acum în Franţa şi a acordat un amplu interviu Serviciului rusesc al postului nostru de radio. Pugaciov se teme pentru viata sa si spune că este o victimă a eforturilor guvernului rus de a-i distruge imperiul de afaceri. Moscova il acuza că a devalizat o banca pe care o controla, acuzatie pe care omul de afaceri a negat-o in mai multe interviuri. O relatare a corespondenților Europei Libere, Carl Schreck si Natalia Golitsina.

Pugaciov, care a fost unul dintre cei mai bogati oameni din Rusia şi caruia i se spunea „casierul” Kremlimnului, pretinde că a fost primul care a propus ca Vladimir Putin să îl inlocuiasca pe Elțîn la Kremlin. In acest fel, spune el, s-ar fi incercat ca sa se evite inlaturarea lui Elțîn de la putere de catre „durii” din serviciile de securitate. In vremea aceea, fostul ofiter KGB Vladimir Putin tocmai ajunsese sa conduca Serviciul Federal de Securitate sub indrumarea mentorului sau, primarul reformist din Sankt Petersburg, Anatoli Sobceak.

„Elțîn practic pierduse puterea pentru ca oamenii din serviciile de securitate ii provocau pe liberalii cu care se înconjurase Elțîn. Avind in vedere ca Putin era la acel moment directorul FSB-ul, numirea sa a fost văzuta ca un fel de scut impotriva unei posibile lovituri de stat.”

Pugaciov il cunoştea pe Putin inca din anii '90, cind gravita in jurul primarului Sobceak. Putin părea sa fie „ideal” pentru funcţia de premier, si a avut aceasta functie sub Elțîn pina in 1999, cind a devenit presedinte interimar. In opinia oligarhului rus, Putin avea la acea data doua atuuri: avea contacte cu lumea liberal reformista, prin Sobceak si ii putea linisti si pe cei din FBS, succesorul KGB-ului. Mai mult, Putin era vazut atunci ca un personaj care ar dori sa privească spre Occident.

„Speranţele apoi s-au risipit, dar atunci parea ca totul va fi perfect, că Putin o sa continue politica lui Elțîn. Poate va amintiti ca el prezida Comitetul de relatii externe la Saint Petersburg, care era important, si că astfel s-a creat iluzia ca Putin nu era numai un liberal in gindire, dar ca si privea catre Occident.”

Anatoli Sobceak nu credea însa ca Putin ar putea fi presedintele Rusiei. Acesta i-ar fi spus in 2000, cind Putin era numai presedinte interimar, că asta ar putea fi o gluma, dar niciodata o realitate.

Inainte sa devina premier in august 1999, Putin nu ar fi vrut aceasta funcţie şi ar fi încercat sa evite sa o accepte pentru ca, spune Pugaciov „nu-i venea să creada”, „nu isi putea imagina ca asa ceva chiar s-ar putea intimpla.”

Aceasta ezitare a lui Putin este confirmata parţial si de un prezentator preţios al televiziunii ruse si jurnalist de radio Serghei Dorenko, un apropiat al miliardarului Boris Berezovsky, cel care a devenit un critic acerb al politicilor lui Putin, decedat in 2013. Dorenko istorisise aceasta rezerva a lui Putin fata de funcţia de premier intr-o prelegere cu studentii la Universitatea din Moscova in 2001.

Pugaciov a declarat postului nostru de radio ca ar fi fost foarte apropiat de Putin, şi-ar fi petrecut vacante si onomastici împreuna si ca ar fi vorbit „aproape zilnic”. In acea perioada, sustine oligardul auto exilat in Franta, Putin ar fi vrut sa intre in lumea afacerilor si chiar sa se mute in străinătate, „avea tot felul de fantezii”.

Rusia a emis o notificare Interpolului pentru arestarea lui Pugaciov pentru fraudă, iar Înalta curte de Justitie din Londra a emis un mandat de înghetare a unor conturi si bunuri ale lui Pugaciov, in valoare aproximativa de două miliarde de dolari la cererea unei agenţii federale ruse de asigurari.

Agentia spune ca Pugaciov a devalizat aproximativ un miliard de dolari din banca pe care a creat-o, Mezhprombank, care a intrat in faliment in 2010.

Curtea i-a cerut lui Pugaciov, care la inceput a trăit la Londra, dupa ce a fugit din Rusia in 2011, sa nu părăseasca Anglia si i-a confiscat pasapoartele francez si britanic pe care le detinea. Cu toate acestea, Pugaciov a reusit să fuga din Anglia pentru că se temea pentru viata lui si a familiei sale. El a spus Europei Libere că „a plecat prefect legal din Marea Britanie”.

Sceptici, printre care si critici ai Kremlinului, spun ca Pugaciov, ca si alti exilati rusi extrem de bogaţi au băgat de seama că guvernul de la Moscova este corupt numai dupa ce ani de zile au beneficiat de aceasta corupţie si numai dupa ce Kremlinul s-a intors impotriva lor.

Pugaciov susţine că averea sa de 15 miliarde de dolari i-ar fi fost jefuita şi luata de oficiali guvernamentali ruşi.

Putin a fost văzut ca un fel de arbitru intre diferite clanuri de oficiali ai puterii – mai ales din partea serviciilor de securitate, care au beneficiat de resursele si bogatiile statului, clanuri care, in opinia lui Pugaciov, folosesc apropierea de Putin pentru a se imbogati.

Pe de alta parte, Pugaciov spune ca Putin e foarte influenţabil de către cei din jurul sau. Intrebat de corespondentul nostru cum ar caracteriza relatia dintre liderul Rusiei si cei din anturajul sau, Pugaciov a spus că între el şi Putin nu ar fi existat o animozitate deosebită, iar in 2013 s-au si întilnit la Amsterdam şi că presedintele Rusiei ar fi fost placut surprins si „ar fi vorbit foarte deschis”, promiţîndu-i ca va afla ce se intimpla de fapt şi că nu ştie cine ar putea avea ceva impotriva lui, sugerindu-i chiar sa il sune la telefon astfel încit să poata interveni şi să îi rezolve situatia.

Serghei Pugaciov pretinde şi că ar fi auzit de la prieteni că, într-adevar, Putin ar fi vrut sa faca ceva, dar… nimic nu s-a schimbat.

Discutii ce par desprinse din filmele cu gangsteri, iar unul dintre eroi este presedintele Federatiei Ruse.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG