Linkuri accesibilitate

O tabăra de vară cu genericul „egalitatea în drepturi și educația egal la egal”


Ambasadorul James D. Pettit împreună cu tinerii din tabără
Ambasadorul James D. Pettit împreună cu tinerii din tabără

Organizată de voluntarii din Corpul Păcii, tabăra de la Bobeica a fost vizitată de ambasadorul american James D. Pettit.

În tabăra de la Bobeica, raionul Hâncești, s-a aflat astăzi în vizită ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, James D. Pettit. Motivul a fost că săptămâna aceasta voluntarii de la Corpul Păcii desfășoară acolo un program de instruire pentru tineri lideri din Republica Moldova.

70 de tineri din toate raioanele Republicii Moldova participă la tabăra organizată de voluntarii de la Corpul Păcii. Nu e vorba de o tabără de odihnă clasică, întrucât aici timpul liber este petrecut util, nu doar plăcut. Tinerii învaţă cum să scrii un proiect, cum să devii lider în comunitatea ta şi cum să te afirmi. Chiar și în jocuri componenta intelectuală este prioritară. Fiecare zi aici este una specială, astăzi, de exemplu, a fost dedicată carierei, iar ieri – voluntariatului.

„Majoritatea activităţilor sunt bazate pe dezvoltarea capacităţilor şi abilităţilor copiilor de a fi buni lideri, de a lucra în echipă. Tabăra are şi un generic, este egalitatea în drepturi şi educaţia egal la egal. Sunt discuţii, jocuri în echipe urmate de concluzii astfel încât copii să înveţe ceva din aceste jocuri”, povesteşte Ana Bogaciuc din Bălţi. Ea a participat la ediţia de anul trecut a taberei, care s-a desfășurat la Soroca. În acest an a decis să dea o mâna de ajutor organizatorilor, adică celor patru voluntari de la Corpul Păcii.

Ambasadorul SUA, James D. Pettit, le-a transmis un mesaj încurajator tinerilor spunându-le că ei sunt viitorul Moldovei:

„Le-am spus să folosească oportunitatea acum, să înveţe cum să colaboreze, să coopereze. Noi credem că e sarcina tinerilor din Moldova e să asigure dezvoltarea şi prosperarea Moldovei în viitor.”

Începând cu anul 2000 voluntarii americani organizează, periodic, vara, asemenea programe de instruire pentru tinerii din Moldova. Taberele nu au loc însă în fiecare vară, întrucât totul depinde de entuziasmul voluntarilor care pun pe roate acest proiect în localitățile în care vin pentru doi ani spune una dintre organizatori, Eliza:

„Anul acesta am decis să fac tabăra pentru că atunci când am venit în Moldova am vorbit cu trei tineri care au fost la tabăra de anul trecut. Ei mi-au spus că participarea la tabără le-a schimbat viaţa, că după tabără au făcut voluntariat, se implică activ în localitate. Când am auzit asta am decis că vreau să ajut şi alţi copii. Pentru mine este important ca tinerii din Moldova să înţeleagă că ei pot să schimbe viaţa, să fie viitor pentru Moldova.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG