Linkuri accesibilitate

Michael McFaul: dușmănia Rusiei față de Statele Unite e alimentată de slăbiciune


Russia -- US Ambassador to Russia Michael McFaul leaves the Russian Foreign Ministry headquarters in Moscow, May 15, 2013
Russia -- US Ambassador to Russia Michael McFaul leaves the Russian Foreign Ministry headquarters in Moscow, May 15, 2013

Un interviu cu fostul ambasador american la Moscova.

Ca ambasador al Statelor Unite în Rusia, Michael McFaul a fost hărțuit deseori de presa rusă de stat și activiști pro-Kremlin. După plecarea de la Moscova, în februarie 2014, a revenit la activitatea academică și lucrează actualmente la o carte despre relațiile ruso-americane. Alexandru Eftode prezintă în rezumat un interviu acordat de fostul ambasador Europei Libere.

Michael McFaul spune în interviu că Rusia în general și Kremlinul în particular suferă de o obsesie nesănătoasă și greșită despre puterea și intențiile Statelor Unite. Acest lucru a dus la tensionarea severă a relației dintre Moscova și Washington, cu puține șanse de îmbunătățire grabnică.

„Putin crede că Statele Unite au ceva cu Rusia, doresc să o slăbească, că relația lor este un joc cu suma zero, nu unul din care ambele părți câștigă. Aceasta este diferența fundamentală de viziune. În lume sunt mulți lideri care împărtășesc aceeași viziune cu Putin asupra naturii politicii internaționale. Dacă scorul este +2 pentru Statele Unite, pentru Rusia trebuie să fie -2”.

Michael McFaul, care predă actualmente la universitatea Stanford din California, a fost consilier superior la Casa Albă și arhitectul principal al politicii de ”resetare” a relației cu Rusia din timpul primului mandat al președintelui Barack Obama. La Moscova a devenit unul din cei mai ponegriți ambasadori americani din istoria recentă. În timpul șederii sale de doi ani care s-a încheiat în februarie 2014, McFaul a fost atacat cu regularitate de reporterii televiziunii ruse de stat și activiști pro-Kremlin, care l-au acuzat public de instigarea revoluției în Rusia, mai ales înainte de alegerile prezidențiale din martie 2012.

„A fost ceva neașteptat, mai ales pentru că s-a transformat foarte rapid într-o chestiune personală. Încă înainte să mă întâlnesc cu vreun rus sau să-mi despachetez valizele, la televizor apăruseră deja materiale despre mine”, spune McFall în interviu.

„Un înalt oficial de la Kremlin mi-a spus să n-o iau personal: `Știi, avem nevoie acum de un inamic extern pentru scopuri electorale, Statele Unite sunt candidatul evident iar dumneata te potrivești de minune datorită scrierilor academice anterioare despre democratizare și pentru simplul fapt că ești un american tipic`, mi-a spus. Deci, mă potriveam foarte bine pentru acest rol”.

McFaul, al cărui succesor, John Tefft, n-a ieșit atât de tare în evidență la Moscova, spune că președintele Obama îl considera pe omologul său rus Vladimir Putin un om ”direct, care gândește limpede”, precum și o persoană pragmatică.

Datorită acestui lucru, Obama a reușit câteva succese de politică externă împreună cu Rusia, ca primirea ei în Organizația Mondială a Comerțului și încheierea acordului despre ruta nordică pentru transportarea armelor și militarilor americani în Afganistan, spune McFall. Dar Putin a revenit la viziunea jocului cu sumă zero în lumina celor întâmplate în Ucraina.

Kremlinul a descris tulburările izbucnite în Ucraina la sfârșitul lui 2013 drept un rezultat al amestecului occidental, iar protestele de pe Euromaidan care l-au înlăturat de la putere pe președintele pro-rus Victor Ianukovici în februarie 20-14 – drept o lovitură sprijinită de Statele Unite.

Presa rusă a folosit mereu ca dovadă o vizită a oficialei Departamentului de Stat, Victoria Nuland, care le-a adus pâine protestatarilor în centrul Kievului.

„Când crezi că împărțirea biscuiților duce la schimbarea regimului, atribui prea multă putere unui singur individ …Pentru mine, este un semn de slăbiciune și insecuritate din partea Rusiei, nu invers. Pentru că, pe de o parte, ei vorbesc despre Obama că ar fi slab, dar pe de altă parte tremură de frică din cauza lui Obama. O țară și o conducere mai încrezătoare în propriile forțe nu s-ar teme mereu că Rusia este mereu pe punctul de a fi distrusă”, spune McFall.

„În America, de exemplu, adaugă el, nimeni nu-și face griji că Statele Unite vor fi subminate de Rusia sau nu poate dormi noaptea de teamă că Texasul o să ne părăsească din cauza vreunei găselnițe a puterii ruse. Cred că în Rusia există astăzi o adevărată schizofrenie despre puterea Americii”.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG