Linkuri accesibilitate

Metoda prin care rușii de la Lukoil își scoteau profitul din România


Cererile inculpaților din conducerea Lukoil România de revocare a controlului judiciar au fost respinse miercuri de Tribunalul Prahova.

Dosarul Lukoil a fost deja trimis în judecată pentru un prejudiciu de aproape două miliarde de euro. Urmează, prin urmare, să fie judecate atât Lukoil România, cât și Lukoil Olanda, alături de liderii companiei care operau în România: trei cetățeni ruși, unul din Republica Moldova și doi români.

Potrivit rechizitoriului conducerea Lukoil România s-a folosit de un „mecanism elaborat” pentru „decapitalizarea propriilor resurse”.

Este vorba despre contracte de achiziție de țiței și altele de vânzare de combustibil rafinat la prețuri dezavantajoase, sub costurile de producție.

Contractele erau încheiate cu alte reprezentanțe din grupul Lukoil și cu societăți înregistrate în paradisuri fiscale.

Concluzia procurorilor români este că banii și produsele finite ale Lukoil România au fost plimbate astfel încât să se „transfere profitul din activitatea de producție către entități ale grupului neînregistrate pe teritoriul României, cu scopul vădit de a nu constitui și datora statului român impozite și taxe sub formă de impozit pe profit”.

Toate aceste operațiuni au avut loc între 2011 și 2014. Procurorii au pus prima dată sechestru pe conturile rafinăriei care se află în posesia Lukoil în toamna anului trecut, dar premierul Victor Ponta a intervenit, atunci, în favoarea companiei rusești, după ce conducerea acesteia a amenințat cu închiderea.

Premierul s-a temut că s-ar fi putut confrunta în plină campanie electorală cu o problemă complicată.

În ce măsură intervenția lui Victor Ponta a produs noi pagube la bugetul României, nu e încă prea clar, dar e posibil ca rușii de la Lukoil să fi continuat să scoată afară ilegal banii câștigați.

Oricum e prima mare anchetă juridică împotriva unei companii multinaționale care și-a expatriat profitul, iar șefii Lukoil de la Moscova au trimis scrisori prin care se plâng la Bruxelles de ancheta din România.

Mai mult, Vagit Alekperov, președintele Lukoil, aflat pe locul cinci în topul miliardarilor ruși, i-a cerut o audiență lui Klaus Iohannis în care amenință din nou cu închiderea rafinăriei Petrotel din cauza anchetei procurorilor, care au pus sechestru pe bunurile și conturile companiei.

Cererile inculpaților din conducerea Lukoil România de revocare a controlului judiciar au fost respinse miercuri de Tribunalul Prahova.

Așadar aceștia, în frunte cu Andrei Bogdanov, directorul general care păstra în birou o poză în care apărea alături de Vladimir Putin, nu vor putea părăsi România cel puțin în următoarele două luni, fiind obligați să se prezinte regulat la poliție.

Lukoil reprezintă circa 20 la sută din piața produselor petroliere din România, deține o rețea de 300 de stații de distribuție, 9 depozite de produse petroliere și a investit în România peste 300 de milioane de euro din 1998 încoace.

La Rafinăria Petrotel de la Ploiești lucrează peste 3000 de oameni, iar anul trecut când rușii de la Lukoil au amenințat că închid compania, fostul președinte Traian Băsescu a spus că statul român nu are nicio problemă să răscumpere rafinăria și să preia afacerea.

Previous Next

XS
SM
MD
LG