Linkuri accesibilitate

Un nou plan Obama pentru combaterea fenomenului încălzirii glabale


Smog in China
Smog in China

Șaisprezece state mari producătoare de energie vor avea limite mai stricte pentru emisii decît fusese cazul în planul anterior.

Presedintele Obama a anuntat ieri un ambitios plan vizind reducerea emisiei de gaze toxice, care contribuie la incalzirea globala. Despre șansele planului de a fi pus în aplicare, în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

La ceremonia de la Casa Alba, presedintele Obama a spus ca planul sau reprezinta cea mai dramatica reducere a emisiilor de bioxid de carbon din istoria Statelor Unite si cel mai mare pas vizind reducerea incalzirii globale. O premiza cu care oponentii masurii sint de acord. Ei au denuntat programul ca un exces al guvernului federal, care va antrena cresterea marcata a preturilor la energie, aratind ca vor incerca sa opreasca initiativa pe cai legale.

Obama a spus „Sintem prima generatie care simte impactul incalzirii globale si ultima generatie care poate face ceva pentru a stopa acest fenomen”. El a adaugat „avem o singura planeta. Nu exista un plan alternativ”. Administratia are in vedere sa acorde statelor citiva ani pentru a stabili cum sa respecte prevederile planului.

Saisprezece state mari producatoare de energie vor avea limite mai stricte pentru emisii decit fusese cazul in planul anterior al lui Obama. Cind programul va fi pus in aplicare Obama nu va mai fi presedinte, dar el spera sa ramina in istorie ca primul presedinte care a luat masuri impotriva incalzirii globale si ca asta sa antreneze masuri luate si de alte tari.

Pina in 2030, Statele Unite urmeaza sa reduca emisiile de gaze toxice cu 32% fata de anul 2005. Costul va fi de 8.4 miliarde de dolari, dar presedintele sustine ca acest cost va fi redus pentru ca mai putini americani vor folosi electricitate si mai multi, surse alternative de energie.

Dar oficialitatile din anumite state si firme din domeniul energiei ameninta cu procese. Adversarii invoca cel de-al zecelea amendament la Constitutie care protejeaza statele de amestecul autoritaritatilor federale. Un alt risc este si intervalul de sapte ani pina la punerea in aplicare a planului, ceea ce inseamna ca succesorul lui Obama poate opri initiativa.

Hillary Clinton a spus ca sprijina masura. Republicanii insa se opun, spunind ca este o povara injusta asupra economiei, fara ca efectele sa fie cele scontate de presedinte. Logica este – la cei care cel putin recunosc fenomenul incalzirii globale – ca daca Statele Unite alunga capacitati de productie sub presiunea costurilor, acestea se vor muta in tari ca China unde nu exista masuri similare si ca pe ansamblu incalzirea globala nu va fi oprita.

XS
SM
MD
LG