Linkuri accesibilitate

„Criza politică a fost depășită. Urmează a fi depășite și celelalte, create de aceiași actori politici”


Jurnalul săptămânal la Europa Liberă cu Maxim Pulber .

Nascut la 27 septembrie 1988 in comuna Lipnic, raionul Ocnita. A facut studii la USM, facultatea de jurnalism si stiinte ale comunicarii. Ulterior si masteratul, FRISPA. Fost angajat la AIS Moldpres si portalurile NOI.md, Deschide.md si actualmente reporter politic la Realitatea.md. Blogger.

Luni

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a susținut o conferință de presă despre cum PLDM a achitat serviciile de PR prestate de o companie americană din banii furați de la Banca de Economii.

Îl sun pe Iurie Ciocan pentru o reacție. PLDM a reacționat deja, prin intermediul unui comunicat. Totul este o minciună din partea celor care celor care „nu îşi doresc o alianţă de guvernare proeuropeană în Republica Moldova”.

La 13.00 au început negocierile. De ce iarăși la sediul PD? Poate din cauza că democrații au curte, iar liderii pot intra și ieși cu mașinile fără să dea nas în nas cu presa care-i aşteaptă la poartă.

Iarăși iau prânzul după 15.00. Azi cel puțin reușesc să-l iau. Au fost și zile mai grele.

Seara aflu că Vlad Filat, Marian Lupu si Mihai Ghimpu se află la Președinție. Urmează să-l prezinte oficial pe Streleț la funcția de premier. Scriu un News Alert.

Seara s-a încheiat întrevederea. Marian Lupu spune despre consultările purtate cu președintele, dar evită să dea numele candidatului. Este prerogativa liberal-democraților.

Mihai Ghimpu anunta presa că Maia Sandu n-a obținut consensul și este de părerea că ea nu şi-a dorit să fie prim-ministru. „Dacă dorea, avea să fie altfel. Vina îi aparține personal”, spune el.

Vlad Filat declara că „așa cum și este firesc au avut consultări cu președintele Nicolae Timofti”. Mă întreb de ce n-am aflat despre ele, așa cum ar fi fost firesc, de la Serviciul de Presă al Președinției. Printr-un comunicat.

„Candidatul la funcția de prim-ministru, înaintat de PLDM și agreat de colegii din AIE-3 este Valeriu Streleț. A fost semnat si decretul privind desemnarea lui la funcția de premier.

Închid laptopul și merg spre casă. Mai ales că-i deja noapte.

Marţi

Ora 8.43. Mă sună colega de redactie Maia, cu exact două minute înaintea deşteptătorului. Vrea să fac câte ceva până vine ea la redacție pentru că se reţine cu nişte treburi prin oraş. Dar eu azi nu muncesc. Mi-am luat liber, pentru duminica lucrată. Îşi cere scuze, pentru că a uitat şi mai ales pentru faptul că m-a trezit.

Nu-i nimic. Azi am liber. Decid să dorm până la 9.30.

Beau cafeaua şi stau pe Net. Maia Sandu scrie pe Facebook că PL şi PD au refuzat categoric să discute cu ea. Rise.md prezintă vila de lux în care locuieşte Valeriu Streleţ. Cineva pe Facebook atrage atenţia că pe casa lui Streleţ apare un triunghi cu un ochi în interior. Seamănă cu simbolul masonilor. Să fie membru al Ligii? Sau doar o coincidenţă?! Dar cine mai crede astăzi în coincidenţe.

Pe la 11 ies. Am treabă prin oraş. Urc pe bicicletă şi merg la Botanica. Pe drum regret că nu mi-am luat sticla cu apă. Sunt doar transpirație.

Achit 750 de lei pentru nişte acte şi vin acasă, să mănânc, să-mi iau apă şi să merg mai departe. Mai achit 450 de lei şi respir uşurat. De datorii am scăpat.

Nu intenţionam să merg la redacţie, dar am surprins nişte poze care ar merita să apară într-o ştire. Chiar dacă nu-i tocmai domeniul meu. Colegii zic că am venit să beau o cafea gratis, şi mă trimit acasă. Dar dacă tot am venit, mă trimit mai întâi după îngheţată.

Beau cafea cu îngheţată, timp în care deschid laptopul să văd ce s-a mai întâmplat. Fostul preşedinte al CCA, Gheorghe Gorincioi, a fost găsit spânzurat în curtea casei sale. Avea şi un bileţel la el textul căruia rămâne necunoscut.

Primul gând care-mi vine: Şi bogaţii plâng câteodată!

Închid laptopul și merg acasă. Spre seară, ies la o plimbare la aer curat, pe jos. Am pedalat azi puțin peste 14 kilometri. Vorbesc la telefon cu sora Diana care e la tara.. La ei a plouat. Se bucură.

Azi e ziua în care tatăl meu ar fi împlinit 59 de ani. Sora mea a fost la biserică, după care cu flori la cimitir. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească.

Mă întorc acasă, mai stau pe Net și mă culc. Nici azi n-am citit nimic.

Miercuri

Deșteptătorul își face datoria devotat, la 7.45. Ca de obicei, îl sabotez timp de 15 minute. Mă scol, igiena, cafeaua, urc pe bicicletă și merg la serviciu.

De la întrevederea celor din Consiliul Alianţei cea mai interesantă pare a fi declaraţia lui Mihai Ghimpu că „dacă Maia Sandu rămânea candidatul PLDM la funcţia de premier, Partidul Liberal avea să voteze”. Tot el spune că criticile care i-au fost aduse candidatului anterior au fost juste, întrucât nu este bine să vină ea, să-i ia de mânuţă pe liderii AIE şi să-i ducă la FMI şi Banca Mondială, ca să promită reforme.

Atrage atenţia şi declaraţia lui Streleţ precum că încă nu ştie cine vor fi doi sau trei subalterni de-ai săi (ministrul Justiţiei, cel al Tineretului şi Sportului, dar şi viceprim-ministrul pentru Reintegrare). Asta la mai puţin de 24 de ore până la întrunirea Parlamentului pentru votarea componenţei nominale a Cabinetului de miniştri şi Programului de guvernare al acestuia, în condiţiile în care, potrivit Legii Supreme, candidatul desemnat, îşi formează singur echipa şi solicită susţinerea Parlamentului.

Se înnourează. Fetele mă alungă acasă ca să nu mă prindă ploaia pe drum, eu fiind iarăşi pe bicicletă. Vin fuguţa acasă şi mă apuc de făcut mâncare. Prima dată săptămâna aceasta.

Joi

În şedinţa specială din parlament s-au ţinut discursuri patetice din care au mai fost si alta data, deputaţii s-au apostrofat aşa cum nu odată au mai făcut-o, dar în final au votat aşa cum şi era de aşteptat. A fost mult de lucru, dar, în speţă, nimic nou.

Unicul care a surprins a fost Vlad Plahotniuc care şi-a depus mandatul de deputat. Aici chiar nu ştiu ce să cred. Din câte-am înţeles a fost o surpriza chiar si pentru colegii din partid.

Nu e pentru prima dată când o face. A renunţat la mandat şi în octombrie 2013. Acum i-au fost de ajuns exact opt luni din ziua alegerii. Cu siguranţă n-a făcut-o fiind influenţat de protestele din faţa casei pe care o deţine sau frica de a fi tras la răspundere pentru infracţiunile ce i se incriminează.

To ce am avut de spus referitor la acest fapt împlinit a fost să scriu pe Facebook: „Maurul şi-a făcut datoria, maurul trebuie să plece”.

Vineri

Mă trezesc foarte greu. Iarăși m-am culcat după 3 și iarăși am dormit puțin peste patru ore. Dar vinerea e tot timpul un motiv pentru bucurie. Mai ales atunci când nu lucrezi în week-end.

Așa că beau cafeaua și, chiar dacă plouă, urc pe biciletă și merg la serviciu.

Astăzi e ultima ședință din sesiunea primăvară a Parlamentului. Scriu o știre despre modificările în componența fracțiunilor din Legislativ.

Președintele Nicolae Timofti l-a prezentat colectivului pe noul ministru al Apărării, Anatol Șalaru. Scriu o știre.

Am nevoie de timp pentru a mă deprinde cu sintagma „ministrul Apărării, Anatol Șalaru”... La fel ca și cu cea de „premierul Valeriu Streleț”.

Criza politică a fost depășită. Urmează a fi depășite și celelalte, create de aceiași actori politici. Deși nu prea cred, regula spune că trebuie să-i acordăm Guvernului o perioadă de grație de cel puțin o sută de zile.

Trebuie să mai așteptăm. Timpul le va pune pe toate la locul lor. Astăzi sunt gata să pun pariu că până la ziua mea sau imediat după 27 septembrie, Guvernul își dă demisia, urmând să asigure interimatul până la modificarea Constituției prin referendum sau, dacă acesta nu va fi organizat, până la alegerile anticipate din primăvară.

Planurile de week-end, de a ieși cu bicicleta undeva în afara orașului aproape că au fost anulate din cauza ploii. Așa că azi pot citi până târziu. Mâine mă trezesc fără deșteptător.

Închid laptopul și deschid „Orbirea” lui Elias Canetti. Noapte bună!

XS
SM
MD
LG