Linkuri accesibilitate

„Reformele noastre nu pleacă mai departe de clădirea Parlamentului”


Jurnalul săptămânal al Europei Libere cu Michelle Iliev.

Născută la 29 Septembrie 1991 la Chișinău. Este consultantul Centrului de Guvernare Electronică pe Relații și Parteneriate Publice. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Libere Internaționale și este deținătoarea bursei Președintelui pentru anii 2013-2014. Face parte din platforma Tinerii Tehnocrați. În ultimii 5 ani alături de o echipă de voluntari a organizat campanii de advocacy.

Luni

E luni. O nouă săptămână, ultima din această lună todiră de iulie.

O saptamana incarcata: pregatiri pentru 5 ani de eGov, pregatiri pentru evenimentul cu Tinerii Tehnocrati, o prezentare la Scoala de Vara a Delegatiei UE, si o discutie cu tinerele de la Girls Go IT. Sper sa-mi ajunga motivatie si energie pentru a motiva și pe alții.

După tradiție am început cu un mic desenuț, pentru mai multă inspirație. Ședință după ședință. Multe discuții și idei și marea întrebare: Cum facem evenimentul din 18 August unul memorabil?

Ce nou putem aduce cetățenilor din septembrie? Cum îi facem să vadă avantajul tehnologiilor moderne?

Ziua s-a încheiat cu o discuție de suflet cu mama și sora. Am răsuflat ușurate că Paula a reușit să depună actele la universitate.

Marți

De dimineata sunt pe o unda mai filosofica. Afară s-a racorit nițel, la fel și pe arena politică.

Lucrurile devin un pic mai clare. Asteptam un nou Guvern, și dinamica în cladirea din PMAN va reveni. Între schimbarea cabinetului de Miniștri, noi ne continuăm munca de zi cu zi.

Am avut o discuție super-constructivă cu echipa și suntem mega-entuziasmați de strategia pe care am pus-o pe hârtie pentru cei 5 ani de e-Guvernare. Abia aștept ziua de 18 august, ziua Centrului de Guvernare Electronică. Aștept și luna septembrie nerăbdătoare să atacăm cu o campanie de informare la scară largă .

Am ajuns devreme acasă, spre marea mea surprindere. Am profitat de timpul liber și am început o nouă carte despre reformele administrației publice din Suedia. Am fost suprinsă să aflu că Suedezii au pilotat 10 ani în 2 regiuni reforma descentralizării. Și evident apare concluzia, reformele noastre nu pleacă mai departe de clădirea Parlamentului.

Miercuri

Azi e Ziua Constituției. Constat că puțini cetățeni cunosc această dată. Nu prea știm să ne brand-uim sărbătorile și valorile naționale. Când apar prea multe întrebări înseamnă că subiectul trebuie discutat. Cred că e nevoie de un nou eveniment marca Tinerii Tehnocrați. Discursul public se cere din nou provocat

Vestea bună pentru ziua de azi: sora mea a fost deja acceptată la universitate. Mă bucur enorm pentru ea și sper din tot sufletul să se regăsească total în meseria aleasă. Urmează un drum lung pentru ea, plin de dileme dar și de regăsiri.

Joi

Zi foarte agitată, chiar contra cronomentru. În așa zile mă întreb de ce totuși ziua are doar 24de ore.

La ora 10 eram la ASEM, am reușit împreună cu dl Rector să setăm niște obiective îndrăznețe pentru studenți. Din toamnă le pregătim o serie de lecții publice despre serviciile electronice utile pentru fiecare specialitate în parte. Am ieșit fericită și plină de speranță că începe marea alfabetizare digitală, cel puțin în rândul studenților.

În timp ce alergam spre birou, m-a prins și muza de picioare. De vreo 2 săptămâni încerc să duc la bun sfârșit un proiect transfrontalier cu partenerii din Suedia, Georgia și Lituania și uite acum, în grabă au venit ideile pe care demult le căutăm.

La amiaza eram deja la Ivancea, unde mă așteptau 35 de participanți ai școlii de vară a Delegației UE în Moldova. Le-am vorbit despre agenda de e-Transformare, despre avantajele pe care le crează Guvernul pentru ei. Iam văzut mândri și uneori mirați că Republica Moldova este urmașa Estoniei la capitolul e-Guvernare.

Prezentările mă încarcă mereu cu energie, mai ales atunci când vezi entuziasm și ochi flămânzi și dornice de lucruri noi.

Cu toate că ziua a fost plină, am fost cu gândul la tot ce se întâmpla în Parlament. Ca orice cetățean, îmi doresc un Guvern sănătos, în vreme de criză unul extrem de pragmatic.

Stresul politic l-am scos la yoga. A fost prima lecție. Demult îmi doream și uite că mi-a reușit. Cu siguranță e ceea ce îmi lipsește.

Vineri

E vineri și ultima zi de iulie. Azi e și ultima zi de aplicare pentru recrutarea e-Ambasadorilor. Am primit multe email-uri cu idei îndrăznețe și mă bucură creativitatea și activismul tinerilor care au aplicat. Urmează azi să motivez participantele de la Girls Go IT. O misiune deloc ușoară, dar care îmi place extrem de mult. Avem tinere ambițioase, talentate și deștepte, iar uneori ceea ce lipstește e un pic de motivare, pentru ca ele să prindă curaj și să-și deschidă aripile personalității și talentului la maxim.

Mi-a venit pofta de pictură azi, neapărat trebuie să reușesc să-mi iau pânză și uleiuri.

Am început săptămâna un pic demotivată și o închei plină de speranțe. Comme d`habitude facem totalizări la sfârșit de săptămână, bine ca si in aceasta saptamana concluzia e aceeasi– proud to be part of the best team in the town, my dream team – eGov. Viitorul digital al țării începe de la et.6

XS
SM
MD
LG