Linkuri accesibilitate

Cum pot guvernanții de la Chișinău să recâștige încrederea din partea cetățenilor și a partenerilor de dezvoltare


Interviu cu fostul ministru adjunct de externe Iulian Groza.

În Republica Moldova corupţia se va diminua când oamenii vor cere de la guvernanţi rezultate şi mai multă responsabilitate. Sunt declarații pe care le fac demnitarii occidentali. L-am întrebat pe fostul ministru adjunct de la Externe, Iulian Groza, coordonator de programe în domeniul integrării europene în cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, cum pot guvernanții de la Chișinău să recâștige încrederea din partea cetățenilor și a partenerilor de dezvoltare.

Iulian Groza: „Există mare risc că Republica Moldova ar putea să intre în incapacitate de plată, dacă nu va recăpăta încrederea partenerilor de dezvoltare, prin angajamente care se implementează la capitolul condiţionări. Şi aici, iarăşi, nu trebuie inventată bicicleta.”

Europa Liberă: Cei de la putere spun că ei întru totul ar fi respectat prevederile şi termenele stipulate în Acordul de Asociere. Pentru că bună parte dintre reforme se bazează pe conţinutul acestui acord moldo-comunitar.

Iulian Groza: „Înţeleg că guvernul a aprobat Raportul de implementare a Acordului de Asociere. Nu a fost făcut public la moment. Dacă ar fi fost anumite rezultate, le-am fi cunoscut. Din păcate, nu le vedem, unele din motive obiective, altele din motive legate de criza politică.”

Europa Liberă: Ce rezultate ar fi trebuit să livreze ţara Republica Moldova?

Iulian Groza: „În primul rând, dacă vorbim de asistenţa directă bugetară din partea Uniunii Europene, există matrice de politici pentru fiecare domeniu de sprijin, fie că este vorba despre comerţul liber cu Uniunea Europeană, fie că este vorba despre dezvoltarea rurală sau educaţia vocaţională, domenii unde Uniunea Europeană a oferit asistenţă directă bugetară. Există anumite condiţii foarte clare – legi, reforme instituţionale care trebuiau să fie făcute. Şi dacă nu se îndeplinesc aceste condiţii, respectiv, nu se îndeplinesc condiţiile matricei de politici şi, respectiv, nu poate fi asigurată tranşa următoare. Anume din acest motiv Republica Moldova, în prima jumătate a anului, nu a primit nicio tranşă din suportul direct bugetar planificat pe anul curent, care este aproximativ de 42 de milioane de euro.”

Europa Liberă: În percepţia partenerului de dezvoltare, o mimare a reformei ce înseamnă? Şi cum se răsfrânge această mimare a reformei în relaţia bilaterală?

Iulian Groza: „Mimarea reformei este atunci când se declară că o anumită lege a fost adoptată şi, cică, se implementează. Or, Republica Moldova este campioană la modificări de legi, parcă ar fi o panacee în soluţionarea problemelor. Cea mai mare problemă este, de fapt, implementarea. Şi dacă Republica Moldova trebuie să demonstreze că nu mimează reformele, atunci trebuie să implementeze exact ceea ce a votat Parlamentul. Instituţiile responsabile, fie că sunt instituţii regulatoare, Banca Naţională, ANRE sau altă autoritate publică, fie că este vorba despre sectorul justiţiei, e vorba de judecători sau fie că este vorba de instituţii de drept, toţi trebuie să-şi facă lucrul, conform termenilor de referinţă şi conform acelor angajamente pe care Republica Moldova trebuie să le facă în aplicare. Şi atunci sigur că vor apărea şi anumite rezultate. Şi în aşa fel poţi demonstra că reforma nu se mimează. Dar dincolo de aceasta, cred că situaţia este mult mai gravă. Dacă în perioada anterioară noi vorbim despre condiţii de adoptare a anumitor legi, reforma anumitor instituţii, care toate îndeplinite ar putea genera anumit suport suplimentar din partea partenerilor de dezvoltare, în cazul dat, pe lângă aceste lucruri care trebuie făcute, Republica Moldova trebuie să asigure că rezolvă problemele care au generat criza. Mă refer, în primul rând, la sectorul bancar. Problema respectivă nu este soluţionată. Să vedem când va apărea a doua fază de investigaţie a fraudei din sectorul bancar. Să vedem cu ce va veni Fondul Monetar Internaţional, dacă va veni la începutul lunii septembrie, cum promite acum noul guvern. Când va veni, condiţiile de început de negocieri vor fi foarte dure. Cu siguranţă, vor fi şi mai mari reduceri în cheltuielile bugetare şi vor fi necesare nişte decizii nepopulare. Or, guvernul va trebui să-şi asume această responsabilitate, dacă real consideră că Republica Moldova trebuie să recupereze ceea ce a pierdut în ultimele luni.”

Europa Liberă: Unii politicieni caută, şi chiar găsesc, scuza precum că, dacă partenerii occidentali întorc spatele Republicii Moldova, atunci Rusia nu are decât să bată din palme că Moldova nu mai iese de sub influenţa Kremlinului.

Iulian Groza: „În experienţa mea de activitate la Ministerul de Externe, în relaţiile mele de cooperare cu colegii mei din alte ţări, colegii de la Bruxelles, de multe ori am auzit această sperietoare. Şi, de regulă, reacţia partenerilor era foarte simplă: „Să nu ne şantajaţi cu o astfel de abordare, că problema nu este în afară. Problema, în primul rând, este la voi acasă”. Şi aici vorbesc nu numai despre Republica Moldova, vorbesc şi despre Ucraina, atunci când se discuta despre Acordul de Asociere, se blama cineva din afară. Da, sigur, provocarea din afară există şi este una puternică, dar eu cred că Republica Moldova trebuie, în primul rând, să pună accentul acolo unde poate rezolva problemele. Or, pe intern Republica Moldova poate să-şi asigure un anumit progres. Şi aici este nevoie doar de voinţă politică şi de sprijinul cetăţenilor. Or, ambele condiţii deocamdată lipsesc. Sprijinul cetăţenilor este destul de redus. Nivelul de încredere în guvern, în parlament, în partide politice este destul de redus. Şi în acest sens nu cred că trebuie să punem urechea doar pe această situaţie, arătând cu degetul în afară. Trebuie, în primul rând, să ne uităm ce putem rezolva acasă. Partenerii de dezvoltare sunt prietenii Republicii Moldova, în primul rând.”

Europa Liberă: Aceasta o demonstrează şi recentele reacţii, care au venit imediat după învestirea guvernului şi din partea Bruxellesului, şi din partea Washingtonului, precum că şi UE, şi SUA sprijină Republica Moldova pentru a moderniza ţara, pentru a aduce bunăstare cetăţenilor acestui stat.

Iulian Groza: „Este o reacţie normală.”

Europa Liberă: Făcută din politeţe?

Iulian Groza: „Nici nu din politeţe, dar, într-un fel, din dorinţa de a vedea o anumită schimbare. Fiindcă modul în care a fost guvernată Republica Moldova, în ultima perioadă, a scăzut nivelul de încredere şi de sprijin din partea partenerilor de dezvoltare puternic.”

Europa Liberă: Domnule Groza, dar şi opoziţia, într-un fel, are dreptate când spune că ţara aceasta a fost condusă de forţe pro-europene susţinute, sprijinite de către cei de la Bruxelles sau din alte metropole.

Iulian Groza: „Ţara aceasta a fost condusă de forţe pro-europene de diferită calitate, în diferite perioade, dar pe de altă parte la noi, în Republica Moldova, foarte mult se speculează sau se foloseşte prea mult această noţiune de partide pro-europene. Eu le-aş vedea unele care se declară pro-europene, iar acţiunile sunt mai puţin pro-europene şi partide europene autentice care, dincolo de declaraţii, au o politică şi o abordare coerentă şi prin acţiuni demonstrează apartenenţa la aceste valori pro-europene. Faptul că te declari o forţă pro-europeană nu este destul. Or, din cauza faptului că unele partide declarate pro-europene au păşit mai cu stângul, au discreditat, practic, însăşi această noţiune de forţe pro-europene. Deci, acţiunile lor au scăzut şi încrederea cetăţenilor Republicii Moldova în general în opţiunea europeană.”

Europa Liberă: Deşi omul totuşi îşi mai dă votul de încredere pentru parcursul european. Aceasta au spus şi cei cu care am discutat chiar în această săptămână, fie că i-am întâlnit pe oameni la nordul sau la sudul ţării.

Iulian Groza: „Sigur că există foarte mulţi cetăţeni, probabil, majoritatea, care consideră că unica posibilitate, unica cale pentru ca Republica Moldova să se dezvolte de o manieră durabilă este anume aplicarea modelului european. Eu sunt unul dintre acei cetăţeni care consider ferm că Moldova nu are altă cale decât acest model. Dar, dincolo de acest lucru, sigur că cetăţenii din Republica Moldova mai trăiesc cu anumite speranţe – să încercăm cumva să le mai dăm o şansă. Nu ştiu dacă actualul guvern va reuşi să răspundă acestor avansuri din partea cetăţenilor. Totul va demonstra modul în care va acţiona guvernul, modul în care va aduce rezultate acolo unde ele sunt aşteptate de cetăţeni, când vorbim de reforma justiţiei. Or, aici, dincolo de toate eforturile de reformă în domeniul justiţiei, dincolo de toate eforturile de combatere a justiţiei sau, mai bine zis, lipsa acestora, un suport puternic din partea partenerilor noştri europeni de dezvoltare este necesar. Şi aici vorbesc despre această misiune europeană în domeniul justiţiei.”

Europa Liberă: Dar, în percepţia dumneavoastră, reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei cu acţiuni reale, cu acţiuni decisive ce trebuie să însemne?

Iulian Groza: „Reforma justiţiei se întâmplă în Republica Moldova, peste 20 de ani, noi reformăm acest domeniu, fiindcă abordarea nu este una coerentă.”

Europa Liberă: Acţiunile acestea hotărâtoare şi reale la ce ar trebui să se reducă?

Iulian Groza: „La faptul că justiţiarii, fie că este vorba despre judecători, fie că este vorba despre procurori sau instituţii de drept, trebuie să-şi facă datoria, în primul rând, independent, în al doilea rând, având în vedere jurământul pe care îl dau atunci când preiau o anumită funcţie în acest domeniu.”

Europa Liberă: Justiţia poate fi scoasă de sub călcâiul politicului?

Iulian Groza: „Trebuie să fie scoasă. Altfel Republica Moldova nu are nicio şansă. Când vorbim despre justiţie, cel mai important lucru este independenţa judecătorilor în actul de justiţie, independenţa ofiţerilor de investigaţie, fie că este vorba despre CNA sau a procurorilor. Ultima perioadă a demonstrat acest lucru, că în Republica Moldova instituţiile de drept, justiţia nu întotdeauna iau decizii independente. Politicul este foarte prezent în acest domeniu. Şi aceasta este cea mai mare greşeală. Dincolo de acest lucru, legătura foarte aproape între politic şi oamenii de afaceri care sunt implicaţi în politică periclitează procesul.”

Europa Liberă: Pe cale diplomatică, Washingtonul spune că Statele Unite ale Americii îşi menţin angajamentul de a ajuta Moldova în lupta împotriva corupţiei. Acest angajament cum se face sesizabil de către simplul cetăţean, care aşteaptă să fie dezrădăcinată corupţia?

Iulian Groza: „Partenerii de dezvoltare întotdeauna au fost, şi sigur că vor fi deschişi, îşi vor reconfirma angajamentul lor de a sprijini reforma justiţiei, reforma Procuraturii.”

Europa Liberă: Ei cunosc foarte bine cine sunt marii corupţi în Moldova?

Iulian Groza: „Ei cunosc foarte bine care este procesul de reformă în justiţie sau care sunt implicaţiile unor politicieni în actul de justiţie. Şi tocmai de aceasta, iarăşi, ei sunt prietenii noştri care vor să ne ajute. Dar dacă cei de la guvernare nu înţeleg acest lucru, atunci ei vor continua să-şi reconfirme angajamentul. Dacă Republica Moldova nu va conştientiza că există o problemă, că este primul pas pe care trebuie să-l faci, ca să rezolvi această problemă – să o recunoşti, să identifici care sunt exact carenţele în domeniu şi să începi să le înlături şi să-i dai voie justiţiei să-şi facă treaba independent și cu siguranţă lucrurile se vor schimba. Altfel, de unii singuri în Republica Moldova nu vom reuşi să ducem până la capăt reforma în justiţie. Avem nevoie de un element extern, care să fie independent de cumetrismul, de legătura politicului cu justiţia, cu instituţiile de drept în Republica Moldova care, într-un fel, să creeze o anumită presiune asupra tuturor instituţiilor, fie că e vorba de judecători, procurori, fie că e vorba de instituţiile de drept, fie că e vorba de politicieni sau oameni de afaceri. Presiune în sens pozitiv.”

Europa Liberă: Domnule Iulian Groza, credeţi că, ţinând cont de aceste împrejurări, de aceste realităţi, se mai găseşte timp şi dorinţă ca să fie acordată atenţie soluţionării problemei transnistrene, o soluţie paşnică pentru acest conflict transnistrean, care ar trebui să aducă la elaborarea unui statut special pentru regiunea din stânga Nistrului?

Iulian Groza: „Obiectivul reintegrării ţării întotdeauna a fost pe agenda guvernului şi a Parlamentului, este un obiectiv consensual. Dar dincolo de factorul care depinde de Republica Moldova, există şi factorul care nu depinde de noi. Când vorbim despre factorul extern, factorul regional, ultimele evoluţii din Ucraina puţin-puţin au schimbat traiectoria evoluţiei acestui proces. Pe de altă parte, înseşi negocierile sunt îngheţate, nu vedem reuniunile în formatul „5+2”. Dar, totodată, având un guvern în criză, având o ţară care nu poate să se decidă cum trebuie să pună în aplicare legea, reformele, având un haos în sistemul bancar, având alte probleme interne, ceilalţi, într-un fel, caută cine este partenerul de dialog. Şi obiectivul reintegrării ţării întotdeauna a fost foarte aproape de obiectul integrării europene a Republicii Moldova. Şi anul curent aceste două obiective sunt şi mai mult legate, atunci când vorbim despre punerea în aplicare a Zonei de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, inclusiv regiunea transnistreană. Guvernul trebuie să se grăbească să vină cu acea foaie de parcurs pentru a asigura condiţiile minime ca Zona de Liber Schimb cu Uniunea Europeană să fie pusă în aplicare în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2016. Altfel, regimul comercial asimetric care acum funcţionează în regiunea transnistreană va fi suspendat şi atunci agenţii economici din regiunea transnistreană vor fi în situaţia în care nu vor putea valorifica comerţul liber cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Pe acest fondal, cum ar trebui gestionat dosarul relaţiilor moldo-ruse?

Iulian Groza: „E greu de spus. Vine sfârşitul anului şi, iarăşi, va trebui să negociem contractul de livrare a gazelor naturale între Moldovagaz şi Gazprom, unde guvernul sigur că se va implica, având în vedere că este acţionar. Cu siguranţă, relaţiile comerciale trebuie soluţionate. Republica Moldova continuă să aibă relaţii comerciale suspendate, practic, cu Federaţia Rusă, embargoul pe vinuri şi pe fructe continuă să se aplice. E vară acum şi aceleaşi probleme care au fost anul trecut şi anii precedenţi vor rămâne pe agendă. Ori, aceste chestiuni trebuie soluţionate, nu numai pentru anumite regiuni din Republica Moldova discriminatoriu faţă de alţi agenţi economici, dar pentru toţi agenţii economici din Republica Moldova. Sigur că aceasta este foarte important, mai ales în situaţia în care este pomenită Republica Moldova acum. Agricultorii îşi manifestă nemulţumirea în acest domeniu şi, din acest punct de vedere, este foarte important ca guvernul să valorifice potenţialul comerţului liber cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Dar Rusia se gândeşte la o relaţie de interes reciproc cu Republica Moldova?

Iulian Groza: „Sunt sigur că în Rusia există cel puţin o mie de oameni care nu numai se gândesc, monitorizează şi se implică activ în tot ce ţine de relaţia cu Republica Moldova sau în interiorul Republicii Moldova. Vedem şi agenţi interni politici din Republica Moldova care acţionează fie sub coordonarea sau sub oblăduirea de la Moscova, fie coordonând direct acţiunile. Dar dincolo de acest lucru, sigur că Republica Moldova trebuie să găsească soluţii pentru reluarea comerţului. Aceasta este foarte important şi trebuie să fie aceasta şi în interesul Federaţiei Ruse, fiindcă sancţiunile impuse de Uniunea Europeană şi de Statele Unite ale Americii în raport cu Federaţia Rusă generează anumite probleme de consum intern. Fructele şi legumele noastre sunt foarte bune, Belarus le procură cu brio. Şi acelaşi lucru poate să-l facă Federaţia Rusă, trebuie să înţeleagă că interesul economic, interesul comercial trebuie să prevaleze în relaţia noastră. Şi cel mai important, Rusia trebuie să conştientizeze încă o dată un fapt – Republica Moldova este o ţară suverană, trebuie să aibă o anumită viziune de dezvoltare. Or, modelul european, care este unicul valabil pentru Republica Moldova, trebuie să fie perceput ca atare şi Federaţia Rusă trebuie să se resemneze cu acest fapt. Altfel nu ştiu cum vor evolua relaţiile noastre cu Federaţia Rusă în continuare, vor fi îngheţate, aşa cum ele sunt la momentul actual.”

XS
SM
MD
LG