Linkuri accesibilitate

Un nou grup de voluntari americani din Peace Corps în Republica Moldova


rs
rs

Agenția guvernamentală americană Peace Corps a fost fondată în 1961 de preşedintele american John F. Kennedy.

Un nou grup de voluntari ai organizației Peace Corps din Statele Unite au depus astăzi jurământul. 30 la număr, aceștia vor petrece următorii doi ani în sate din Republica Moldova unde vor preda engleza în școlile din localitate sau vor munci cot la cot alături de funcționarii din primării. Diana Răileanu a discutat cu câțiva dintre voluntarii noi veniți și relatează:

Kayuyum Koban: „Mă numesc Kayuyum Koban și sunt din America, din statul Louisiana”.

Europa Liberă: Care va fi noul tău sat-gazdă?

Kayuyum Koban: „Dereneu, raionul Călărași. Este noua mea casă.”

Maria Prepeliță și Kayuyum Koban
Maria Prepeliță și Kayuyum Koban

Kayuyum Koban are 31 de ani, iar următorii doi îi va petrece la Dereneu, Călăraşi. A venit în Republica Moldova în urmă cu opt săptămâni pentru a învăţa limba română şi pentra ca să afle mai multe despre localitatea gazdă. La Dereneu, Kayuyum va colabora cu primăria şi, spune ea, deja lucrează la un proiect de modernizare a grădiniţei din sat:

„Nu ştiam prea Moldova, nici măcar unde e pe harta lumii. Apoi am aflat că este în Europa de Est şi mi-am zis: de ce nu? Cu siguranţă nu am dat greş în alegerea mea. Oamenii sunt foarte prietenoşi, îmi place natura de aici. Colaborez deja cu primăria din Dereneu. Am stabilit că voi preda engleza la şcoala din localitate. Deja am pus la punct un proiect de atragere a fondurilor în sat. Mi-aş dori însă ca în aceşti doi ani oamenii să ştie cât mai multe despre ce reprezintă Statele Unite, iar eu, la rândul meu, să cunosc mai îndeaproape cultura Republicii Moldova. De altfel, îmi place foarte mult bucătăria locală, şi ador plăcintele cu cartofi”.

Întâmplător sau nu, Kayuyum va locui în familia directoarei grădiniţei din Dereneu. Este pentru prima dată când Maria Prepeliţă găzduieşte un voluntar al Corpului Păcii. Recunoaşte – la început avea emoţii, însă după o scurtă discuţie cu Kayuyum a avut senzaţia că o cunoaşte de-o viaţă:


Maria Prepeliţă: „Ne descurcăm pentru că a stat la mine două zile. Ştiu cam ce vrea ea, chiar ce să mănânce. Ea mai mult se ocupă, toată ziua învaţă. A hotărât să facă un proiect la grădiniţă, vrea să facem un proiect pentru grădiniţă, pentru că ne mutăm din grădiniţa veche în una nouă. Pentru teren avem nevoie de jucării, materiale. Ea a spus că se apucă să facă acest proiect”.

Europa Liberă: Dvs cum vorbiţi cu ea?


Maria Prepeliţă: „Vorbesc mai mult moldoveneşte şi ea mă înţelege, dar dacă nu ştie, caută în computer cuvintele şi găseşte, îi mai arăt dacă nu pricepe”.

Europa Liberă: Prin limbajul semnelor?


Maria Prepeliţă: „Da, da, şi m-am înţeles bine cu ea. Eu am copii dar nu sunt acasă”.

Europa Liberă: Şi eu ce au spus de această experienţă a Dvs?
Maria Prepeliţă: „Sunt de acord. Suntem singuri şi eu au spus că ne vom mângâia împreună”.

Primul grup de voluntari americani au venit în Republica Moldova în 1993 ca să muncească, fără a fi remuneraţi, în folosul localităţilor de aici. Astăzi, numărul lor s-a ridicat la peste o mie. „Sunteţi modele care sparg stereotipuri de rasă şi gen, conducând spre o societate mai deschisă şi mai tolerantă” – este mesajul ambasadoarei interimare a Statelor Unite, Martha Campbell, pentru cei 30 de voluntari noi veniţi:

Martha Campbell
Martha Campbell

„Viitorul Moldovei depinde de crearea de noi oportunităţi pentru moldoveni, în special, pentru tineri, ca aceştia să stea, să locuiească în comunităţile lor. Acest lucru poate fi făcut prin dezvoltarea afacerilor şi ocuparea forţei de muncă locale, dându-le întreprinzătorilor şansa de a reuşi, abilităţi tehnice de inovare, întocmirea planurilor pentru antreprenoriate viabile. (…) În următorii doi ani, voi veţi contribui la abilitarea următoarei generaţii de lideri şi inovatori în toate aceste domenii. Ajutaţi-i să caute noi provocări şi să-şi asume riscuri, ajutaţi-i să înţeleagă că a nu reuşi nu înseamnă un eşec, ci a învăţa a face mai bine data viitoare”.

Agenția guvernamentală americană Peace Corps a fost fondată în 1961 de preşedintele american John F. Kennedy.

Previous Next

XS
SM
MD
LG