Linkuri accesibilitate

Sondaj Magenta: moldovenii sunt cu un picior în țară, și cu celălalt în străinătate


Victor Mocanu: pentru a ieși din impasul economic și politic e nevoie de o guvernare mai bună, un cetățean cu simț civic și de existența unei clase de mijloc bine definite.

În următorii doi ani, doi din trei moldoveni vor rămâne acasă, însă cei cu un salariu mai mare decât media pe economie se gândesc la emigrare din Republica Moldova – acestea sunt concluziile studiului companiei de cercetări.

Conform datelor, circa 33% la sută de moldoveni se gândesc la o eventuală plecare peste hotare din diverse motive. Cei mai mulți, 22% din respondenți, vor să plece la muncă. Restul ori vor să emigreze definitiv, ori intenționează să studieze peste hotare.

Andrei Ciobanu, consultant senior la Magenta Consulting, spune că moldovenii care vor să emigreze au până la 30-40 de ani.

„Am observat că persoanele care au un venit de peste 5000 de lei se gândesc mai mult că ar putea pleca peste hotare. Probabil, fiindcă își pot planifica financiar o deplasare și să-și asigure pe o perioadă traiul acolo. Dacă să studiem din punct de vedere gender, bărbații planifică să plece la lucru peste hotare în proporție de 26%, în comparație cu femeile care au ponderea de 17%.”

Compania de cercetare a făcut un studiu paralel, ale cărui rezultate urmează să fie publicate, în care au întrebat moldovenii cât de mult își iubesc țara. Andrei Ciobanu spune că doi din trei respondenți au spus că „mult” și „foarte mult”:

„Nu știu cât de tare totuși corelează datele, dar avem o pondere destul de mare a celor care planifică să meargă la muncă peste hotare, și eu sunt sigur că avem aici și persoane care își iubesc țara, dar mă rog, trăiesc la sat și știți care e situația acolo, practic locuri de muncă nu-s, sunt nevoiți să plece.”

Victor Mocanu, președintele Asociației Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova spune că rata înaltă de migrație din țară are de a face mai mult cu factorii economici, și anume lipsa locurilor de muncă, decât cu sentimentul patriotismului la moldoveni.

„Astăzi au fost mediatizate rezultatele unui studiu sociologic care denotă faptul că Chișinăul e cel mai ieftin oraș din capitalele lumii. Cercetările noastre spun invers, Chișinăul și în general Republica Moldova este un loc de trai insuportabil pentru majoritatea cetățenilor, deoarece ¾ trăiesc la limita sărăciei sau sub pragul sărăciei. Această situație politică, economică, dacă nu se va schimba în viitorul apropiat, șansele de existență a statului Republica Moldova sunt minime.”

Pentru a ieși din impasul economic și politic, e nevoie de o guvernare mai bună, un cetățean cu simț civic și de existența unei clase de mijloc bine definite, adaugă sociologul.

Sondajul Magenta a fost realizat pe un eșantion de 641 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani. Datele din această cercetare sunt reprezentative la nivel național și au o marjă de eroare de ±4%.

Datele primului Barometru Demografic realizat de Institutul Național de Cercetări Economice arată că în Republica Moldova trăiesc circa 2,8 milioane de oameni, cu peste jumătate de milion mai puțin decât arată datele oficiale. Rezultatele finale ale recensământului populației din 2014 încă nu au fost făcute publice.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG