Linkuri accesibilitate

Alt carnagiu pe şosea


Vitezomanii sînt aici pe post de faraoni egipteni, ei fac legea.

S-a întîmplat ceea ce un om cu discernămînt putea lesne să admită. Un BMW cu viteză măricică a ieşit pe contrasens în fapt de seară, din cauza unor automobile pregătite pentru o cursă ilegală, şi s-a lovit de un microbuz încărcat cu pepeni verzi. În consecinţă, au murit cinci oameni.

Lucruri dramatice se întîmplă pe şoselele patriei ani de zile, accidente grave soldate cu morţi şi răniţi. Vitezomanii sînt aici pe post de faraoni egipteni, ei fac legea. Poliţia rutieră, pe de altă parte, dă impresia că nu ştie cum să-i disciplineze. Motociclete urlătoare care zboară ca proiectilele poţi vedea ziua în amiaza mare chiar pe bulevardul Dacia din capitală. Cum şi în ce chip îşi permit aceşti oameni să se deplaseze cu viteză năucitoare? Ce e în capetele lor? Se gîndesc oare la pericole?

Dezmăţul de pe şosele se mulează perfect pe osatura societăţii dezagregate, burduşite cu valori false, o societate în care tronează bădărănia, decăderea morală şi cultul banului.

Ştiu că Poliţia Rutieră e foarte ingenioasă uneori, atunci cînd îşi ascunde maşinile în tufişurile de pe marginea drumului şi prinde cîte un şofer pricăjit care depăşeşte viteza admisă cu vreo 5 km pe oră. Dar de ce nu poate Poliţia Rutieră să strîngă de pe drumuri flăcăii vitezomani, flăcăii care organizează raliuri nocturne?

Revenind la ultimul accident, cel care a răpit cinci vieţi omeneşti, să remarcăm că vinovaţi sînt toţi. Vinovat e şoferul BMW-ului care a ieşit pe contrasens cu o viteză prea mare, vinovaţi sînt amatorii de curse nocturne care au ocupat o porţiune de drum, vinovată e Poliţia Rutieră mult prea indulgentă cu autoproclamaţii giganţi ai şoselelor, vinovată e societatea noastră bolnavă.

Au mai murit cinci oameni. Şi ce va urma? Probabil, nimic. Vor veni alte accidente înfiorătoare provenite din bădărănie, neglijenţă şi indiferenţă.

XS
SM
MD
LG