Linkuri accesibilitate

Turcia angajată în campania împotriva organizației Statul Islamic


Președintele Obama l-a convins pe omologul său turc, Erdogan să permită avioanelor militare americane să inițieze misiuni în Siria de la două baze din Turcia.

Turcia a devenit de curind un stat combatant in lupta impotriva gruparii Statul Islamic. Despre măsura în care faptul constituie o evolutie pozitivă, o relatare a corespondentului Europei Libere, la Washington.

Administratia Obama i-a cerut presedintelui Recip Tayip Erdogan de nenumarate ori sa se implice in lupta impotriva ISIS si acum observatorii politici se intreaba daca e bine sau nu ca Erdogan a dat curs acestei solicitari.

Nu exista nici o indoiala ca ISIS ameninta pe toti, inclusiv cei mai multi musulmani si destabilizeaza acum si sudul Turciei. Contracararea acestei amenintari este o prioritate de prima urgenta. Pentru administratia Obama, ISIS reprezinta o problema majora la care este greu de gasit o solutie militara, in parametrii ei clasici. In plus, in Orientul Mijlociu notiunea de aliat sau adversar este de multe ori relativa, tari si regimuri se grupeaza in functie de interese, variind de la o situatie la alta.

Presedintele Obama l-a convins pe omologul sau turc, Erdogan sa permita avioanelor militare americane sa initieze misiuni in Siria de la doua baze din Turcia.

La doua zile dupa aceea, unitati de artilerie si tancuri ale Turciei au atacat pentru prima data gruparea ISIS si avioane turcesti au bombardat obiective in Irak si Siria. Pentru Pantagon noua intelegere este importanta, ea fiind negociata de generalul in retragere John Allen, care este trimisul special al presedintelui Obama in campania impotriva ISIS.

Analisti politici arata ca Turcia priveste confruntarea din Orientul Mijlociu din perspectiva conflictului intre suniti si siiti pentru dominatie regionala. Ca suniti, turcii si-au facut o prioritate din inlaturarea regimului Asad in Siria, care e alevit siit. Asa se explica intr-un articol aparut in New York Times faptul ca atit de multi luptatori si arme au ajuns prin Turcia la bazele Statului Islamic din Siria.

Pina acum Erdogan insista sa existe o zona de non-survol deasupra nordului Siriei, unde sa se poata pregati gherile anti-Assad. Surse arata ca o astfel de zona de protectie ar fi fost acceptata de America, in contextual acordului. Critici ai administratiei Obama cred ca procedind asa, presedintele se implica in rivalitati regionale, riscind sa se vada prins fara scapare in acest joc periculos. In plus, Erdogan nu bombardeaza doar pozitii ISIS, ci si-a reinoit ofensiva impotriva kurzilor, in interiorul si in exteriorul Turciei. Circa 600 de kurzi au fost arestati in ultimele zile.

XS
SM
MD
LG