Linkuri accesibilitate

Contribuabilul ignorat


În puţine ţări e detestat contribuabilul aşa cum e în Moldova.

Există oare în ţara asta vreun drum, vreun edificiu, vreun parc frumos care să conţină inscripţia: S-A FĂCUT CU BANII TĂI, STIMATE CONTRIBUABIL!? Asemenea inscripţii sînt rarisime în Moldova şi un străin ar putea să aibă impresia că din banii contribuabililor moldoveni nu se face aici nimic. În realitate, din banii contribuabililor se face cîte ceva. Şi cîte o porţiune de drum, şi cîte un părculeţ, şi cîte o reparaţie. Numai că mulţumirile fireşti nu i se mai aduc contribuabilului.

În prim plan iese statul sau un conducător care administrează banii contribuabililor. Şi auzi apoi că cutare lucru s-a făcut cu banii statului. Dar banii statului ai cui sînt? Sau statul îi ia de pe Lună?

Mi se pare că în puţine ţări e detestat contribuabilul aşa cum e în Moldova. Eu îmi amintesc şi acum, cu scîrbă, de feţele inexpresive-supărate ale unor inspectori fiscali care îmi arătau cum se completează declaraţia pe venit. Unii păreau lehămetiţi şi afişau un aer de superioritate. În loc să se bucure că tu vii să depui declaraţia, în loc să te ajute cu însufleţire pentru că salariile lor depind de tine, ei te fac să te simţi umil. Asta nu pot să accept şi nu pot să înţeleg.

Există aici, în Moldova, respectul cinovnicului pentru contribuabil, pentru cel care întreţine toată maşinăria asta statală greoaie? Eu cred că nu există şi nici nu va exista în curînd. Cei cocoţaţi în funcţii se cred nişte mici zei, iar multora nici nu le trece prin cap gîndul că sînt plătiţi din banii contribuabililor. Ei primesc bani de la stat! Atît!

XS
SM
MD
LG