Linkuri accesibilitate

Dread Zeppelin


O parodie care pare să nască un nou gen muzical

Led Zeppelin, Elvis Presley și Bob Marley au foarte puține în comun, muzical vorbind, în afară probabil de faptul că sînt, să spunem cum zice toată lumea, legende ale muzicii din secolul 20. Legende rock, rock and roll și reggae.

Cum se împacă însă muzicile acestor domni se poate afla din ce cântă o trupă americană numită Dread Zeppelin.

Tehnic vorbind, e vorba de un grup care interpretează cover-ruri, adică reinterpetări ale unor piese (să le spunem eterne?) cântate de grupuri, sau staruri, cu mare succes comercial.

În cazul de față, însă, exclusiv Led Zeppelin - de unde și numele Dread Zeppelin.

Un nume care înseamnă, într-o traducere românească total aproximativă, Cumplitul Zeppelin.

Dar toate astea - „cumplitul”, legende, coveruri, rock, rock and roll și reggae - se adună într-o parodie care pare să nască un nou gen muzical (al cărui nume nu îl știu).

E vorba, pe scurt, de o trupă reggae care cântă rock - aberant, nu? - cu un Elvis Presley impersonat, adică un om vocea - și arătarea - celui despre care unii spun că e „regele” muzicii rock and roll.

O parodie deci, și mult umor, pentru că e posibil ca și clasicilor să le placă să rîdă, uneori, de ei înșiși.

Cel puțin asta s-ar putea înțelege din aceea că, se spune, pînă și lui Robert Plant însuși, vocalistul de la Led Zeppelin, îi place ce cântă Dread Zeppelin.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG