Linkuri accesibilitate

Dacă se tot declară pro-europeni, liderii celor trei partide trebuie să se despartă de personajele cu probleme de integritate


©Shutterstock.
©Shutterstock.

Despre temele nefăcute ale politicienilor din R.Moldova.

În ajunul formării noului guvern, reprezentanții câtorva organizații neguvernamentale le-au reamintit politicienilor temele nefăcute şi le-au cerut să finalizeze reformele începute, dar rămase pe linie moartă. Dacă se tot declară pro-europeni, au spus reprezentanții societății civile, liderii celor trei partide trebuie să se despartă de personajele cu probleme de integritate, să lupte cu corupţia şi să adopte decizii în condiţii de maximă transparenţă.

Una dintre sugestiile reprezentanților societății civile, care au transmis astăzi partidelor recomandările lor, e ca pe noul vas să nu fie îmbarcați nașii, cumetrii, finii şi partenerii de afaceri ai politicienilor. De asemenea, a spus președinta Alianței Anticorupție, Olga Bâtcă, este importat ca partidele să se curețe de oameni care trezesc anumite semne de întrebare.

„Dacă integritatea şi guvernul sunt precum o corabie, atunci noi deja avem o corabie care a eşuat în foarte scurt timp, o corabie care a avut o problemă mare chiar cu căpitanul şi cu unii membri ai echipei. Noi nu suntem în situația să mai tolerăm să ne pornim la drum iarăși şi să așteptăm o furtună sau eșuarea corabiei pentru a a-l debarca pe acel membru al echipei cu probleme”.

Olga Bâtcă a afirmat că viitoare guvernare trebuie urgent să reformeze CNI, să intensifice reformele din domeniul justiției, să deblocheze testarea integrității profesionale şi să facă ordine în întreprinderile de stat, unde, în opinia sa, angajarea rudelor şi trucarea licitațiilor sunt o obişnuiţă.

Totodată, semnatarii apelului au cerut anchetarea şi recuperarea banilor din băncile devalizate şi instituirea unui control parlamentar în cazul Aeroportului Internaţional Chişinău, care a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani către companii conduse de controversatul om de afaceri Ilan Şor.

Printre problemele ce necesită urgentă rezolvare, chiar în primele 100 de zile de mandat, a afirmat directorul pentru dezvoltare al Fundaţiei Est-Europene, Andrei Brighidin, sunt amendarea legii finanțării partidelor politice şi a campaniilor electorale, stabilirea unui mecanism în ceea ce privește proprietatea mass-media şi asigurarea egalității de gen.

În ceea ce privește finanțarea partidelor politice, spune expertul, scopul modificărilor legislative era să diminueze influența finanțatorilor majori. Doar că, decidenții politici au votat un proiect ce le-a convenit. Cât despre promovarea femeilor în politică, Brighidin spune că în prezent nu este explorat întregul capital social.

„Eu vreau să trăiesc într-un stat care nu pierde această oportunitate. Avem 52% femei, 48% bărbați. Peste 60% din femei sunt absolvente ale instituțiilor de învățământ superior. Deci avem un capital social enorm, care, cu regret, nu este încă explorat în Republica Moldova”.

După părerea vicepreședintei Consiliului Naţional de Participare, Antoniţa Fonari, în țările unde conduc femeile corupția este mult mai scăzută. În plus, această măsură ar aduce fețe noi în politică, poate, mai credibile. Ea spune că doi ani a participat la ședințele de guvern din partea societății civile şi crede că în executiv nu au loc dezbateri, ci e un formalism. Activista afirmă că nu este normal ca deciziile să se ia într-un cerc restrâns în afara clădirii guvernului, iar această stare de fapt nu mai poate să continue.

Previous Next

XS
SM
MD
LG