Linkuri accesibilitate

Marcel Lazăr: „Într-o societate în care cultura este la un nivel înalt nu mai poți să scuipi pe stradă...”


Un recital în Parcare...
Un recital în Parcare...

Un interviu în exclusivitate cu unul din organizatorii Festivalului Moldo Crescendo Classical Music.

Marcel Lazăr este un tânăr pianist care, revenit la Chișinău de la studii în străinătate, încearcă împreună cu alți muzicieni la fel ca el să organizeze un festival de muzică clasică, Moldocrescendo. Ar vrea să țină șase concerte, inclusiv două caritabile la un spital și o casă de copii. Dar tinerii muzicieni, nouă la număr, nu au bani pentru organizare și cer ajutorul publicului:

Pianistul Marcel Lazăr în studioul Europei Libere
Pianistul Marcel Lazăr în studioul Europei Libere

Marcel Lazăr: „Noi am plecat din țară și vrem să ne întoarcem. Noi vrem să aducem lucrurile învățate peste hotare acasă. În Europa se stimează muzica, se stimează oamenii între ei, e vorba de respect, cultură, sălile sunt mereu pline, oamenii se salută pe stradă, oamenii zâmbesc, oamenii cedează la trecere elementar. Vrem să aducem aceste lucruri la noi, încet, cu timpul, ediție cu ediție, festivaluri multe.”

Europa Liberă: Inițiativa a pornit în 2013 cu un concert la Muzeul de Artă, a urmat un concert într-o parcare. Sunt locații diferite de cele cu care s-a obișnuit publicul de la Chișinău, locațiile sunt alese intenționat?

Marcel Lazăr: „Eram la Cluj și am văzut o inițiativă de genul acesta într-un loc public și am zis că e foarte interesant, de ce să nu aducem, și mai ales un pian. La vioară sau la instrumente portabile s-a mai cântat în diferite locații, dar să aduci un pian mare într-o parcare subterană a fost ceva nou și am zis că aceasta este un mod de a atrage tineretul în primul rând. Să-i aducem și de la terase și cluburi, și restaurante și alte genuri de evenimente, să-i aducem și la concerte de muzică clasică.”

Europa Liberă: Publicul a dat curs provocării, este ascultată muzica clasică în afară sălilor de spectacol?

Marcel Lazăr: „În anii trecuți ne-am așteptat la puțini oameni, dar a venit foarte multă lume, dar au fost și concertele gratuite. Anul acesta la concertele de la Sala cu Orgă o să fie intrarea cu plată, e vorba de 50 de lei. În Europa nu găsești nicăieri un concert la care să mergi cu 50 de lei. Să vedem dacă sunt dispuși să plătească pentru luxul de a asculta un concert de muzică clasică calitativă, cu invitați din Londra, din Elveția, din Finlanda, din Moscova.”

Europa Liberă: Înțeleg că în acest an nu vor evolua doar tineri care au studiat în Republica Moldova sau în afara țării, dar vă propuneți să aduceți muzicieni și din alte țări?

Marcel Lazăr: „Anul acesta, într-adevăr la început erau mai mulți muzicieni, dar pentru că nu avem bani a trebuit să scoatem o parte și am rămas la un singur invitat. Este vorba de o violistă din Ucraina care își face studiile în Olanda și ea este unicul invitat de anul acesta. Restul, suntem toți colegi la liceul de muzică „Ciprian Porumbescu”, pe care l-am absolvit mai devreme sau mai târziu și am plecat în străinătate.”

Europa Liberă: Păstrați aceeași tendință de a organiza concerte în aer liber?

Marcel Lazăr: „Da, planificăm un concert pe strada pietonală, dar iarăși, și aici avem nevoie de ajutor. Am apelat la ajutorul primăriei, dacă primăria o să fie de acord să ne susțină, o să facem concertul, fiindcă este vorba de un concert scump. Taxa de organizare este destul de mare, nu ni-o permitem noi. Dacă primăria o să fie de acord să ne sponsorizeze, să ne ajute, cu dragoste cântăm în aer liber.”

Europa Liberă: Inițiatorii proiectului sunt tineri care și-au continuat studiile muzicale în afara țării, probabil mulți se întreabă ce i-a determinat pe acești tineri să se avânte într-o asemenea aventură, dacă pot să-i zic așa?

Marcel Lazăr: „Noi suntem mișcați cumva de lucruri ce nu se întâmplă. La noi nu se întâmplă foarte multe lucruri care se întâmplă în locurile unde învățăm. Tot timpul când revenim acasă este un șoc, cultural, social, de toate felurile. Începând cu aceea că oamenii nu se salută, nu zâmbesc, nu cedează, limbajul, sunt o grămadă de chestii. Într-o societate în care oamenii merg la concerte, încep să meargă și la teatru, apoi încep să citească, într-o societate în care cultura este la un nivel înalt nu mai poți să scuipi pe stradă, nu mai poți să arunci murdăria, începi să te cizelezi, să ai gusturi, să fii mai respectuos cu cei din jur. Muzica și cultura, și lucrurile frumoase te educă.”

Europa Liberă: Cel puțin în ultimii ani am observat că a crescut numărul persoanelor care merg la un spectacol de muzică clasică.

Marcel Lazăr: „Pe mine mă bucură lucrul acesta. Cu ocazia asta o să îl felicit și pe Adrian Marian, fondatorul orchestrei Chisinau Youth Orchestra, eu cred că e și meritul lui. Dacă este un proiect de genul acesta, mai facem și noi ceva, mâine mai vine cineva cu o idee frumoasă și așa ne vom mișca.”

Europa Liberă: Pe cine sperați să atrageți la spectacole sau care-i publicul țintă?

Moldo Crescendo Classical Festival, la concertul de la Muzeul Național de Artă
Moldo Crescendo Classical Festival, la concertul de la Muzeul Național de Artă

Marcel Lazăr: „Arta și muzica clasică au fost tot timpul pentru toate grupurile din societate. Chiar dacă erau anumite grupuri, ele nu se diferențiau după vârstă, ci după felul unde vrei să te plasezi: fie pătura din societate care stă toată ziua la terasă și bea bere, sau cel care stă la terasă, dar mai ascultă și muzică clasică, sau cel care mai și citește în timpul liber și mai face ceva ca să se îmbunătățească pe el. De asta, noi pornim practic de la copiii de cinci ani, care pot sta la un concert fără să facă zgomot.”

Europa Liberă: Înțeleg că e o inițiativă întreținută mai mult cu entuziasm, nu aveți susținători care să vă ajute financiar, cum intenționați să faceți față provocării?

Marcel Lazăr: „Într-adevăr nu avem susținători. În Moldova există metode să găsești finanțatori, dar am renunțat. Cred că oamenii își dau seama despre ce finanțatori este vorba. Din cauza asta, anul acesta am creat o campanie de strîns fonduri. Este o campanie benevolă pe internet în care noi ne prezentăm festivalul și cine dorește și cine considerăm că noi merităm ajutor poate dona orice sumă. Se pornește de la un euro și cât îl lasă pe om inima.

Am creat o campanie pe Indiegogo, este un site de strâns fonduri, campania se poate găsi pe facebook - Moldo Crescendo. Acolo sunt datele noastre, se pot face transferuri bancare, este unica metodă de fapt. Cei care vor, dar nu pot să doneze pe internet, ne pot contacta oricând. Dacă oamenii consideră că noi avem nevoie și în Moldova este nevoie de așa ceva, că în Moldova trebuie să se întoarcă tinerii, atunci cred că ei ar vrea să ne ajute. Noi ne prezentăm pe noi, e efectiv un produs. Noi suntem tineri, suntem muzicieni, aducem muzica clasică acasă.”

Europa Liberă: Proiectul pe care intenționați să îl puneți pe roate, ar putea fi un stimul și pentru alți tineri care au studiat în domeniul artelor, să zicem teatru, pictură?

Marcel Lazăr: „Noi vrem să facem o simbioză mai târziu, să adunăm tineri din toate domeniile. Am vrea să creăm o comunitate cu pictori, cu artiști, cu actori, cu fotografi, cu tot felul de oameni care vor să facă ceva frumos. Muzica și teatrul și pictura întotdeauna au fost legate cumva. Evenimentele culturale, de fapt sunt o alegere pe care noi trebuie să o facem.

Nu a murit nimeni pentru că nu a citit sau pentru că nu a mers al concerte de muzică clasică. La început, să stai la un concert de muzică clasică este mai greu, după asta începi să înțelegi lucrurile. La fel e cu pictura și cu teatrul. Mulți oameni, când intră pentru prima dată într-o galerie, nu înțeleg ce se întâmplă pe pereți. Apoi, dacă vin mai des, încep să iubească asta, încep să înțeleagă, apoi lumea se schimbă. Pictura, muzica și teatrul intră prin tine și nu-ți mai permite să scuipi pe jos a doua zi, să înjuri.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG