Linkuri accesibilitate

Cum se pot face auziţi cetăţenii?


În dialog cu Victor Lutenco, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), o organizaţie non-guvernamentală de dată recentă, şi-a propus o iniţiativă de a crea o platformă de comunicare prin care „cetăţenii se pot face auziţi”. De ce este necesară şi de ce ar oferi cetăţenilor o posibilitate mai credibilă de a se face auzi, pe lângă atâtea altele, eşuate până acum? Vom discuta cu Victor Lutenco, directorul executiv al IPRE.

Europa Liberă: Aşadar, dle Lutenco, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), o organizaţie non-guvernamentală de dată recentă pe care o reprezentaţi, şi-a propus o iniţiativă de a crea o platformă de comunicare prin care „cetăţenii se pot face auziţi”. A creat consilii de participare în numeroase localităţi, a instruit voluntari pentru ca aceștia să fie calificaţi în comunicarea cu cetăţenii despre problemele cu care se confruntă etc. Ce Vă doriți, de fapt, prin acest proiect, în afară de a oferi oamenilor posibilitatea de a se „face auziţi”?

Victor Lutenco
Victor Lutenco

Victor Lutenco: „Un scop major este crearea cererii de transparență și de dorință a oamenilor de a se implica în luarea deciziilor atât la nivel local, cât și la nivel național. Adică arătând cum de fapt ar trebui să aibă loc procesul de luare a deciziilor de dezvoltare și de adoptare a politicilor publice, am vrea să le altoim oamenilor gustul acesta de participare. Astfel încât o oarecare politică publică pe viitor care va fi propusă de autoritățile locale sau de autoritățile centrale să suscite dorința masivă a oamenilor de a participa la acest proces. Fiindcă din câte observăm noi, pentru moment problema majoră cu care se ciocnește Republica Moldova, dacă e să analizăm cauzele, e intransparența. Intransparență în activitatea ANRE, care cumva a făcut posibile majorările indiferent de multe firme fantome care stau intermediare între companiile de distribuție a energiei electrice și cele care o produc, intransparența totală în activitatea instituțiilor statului care cumva ne-a făcut să ne pomenim la un moment dat fără o sumă total imensă din sistemul bancar, intransparența care face oamenii la nivel de sate și oricare primărie să nu aibă total idee de ce face primarul sau consilierii locali.”

Europa Liberă: Această iniţiativă de a „consulta cetăţenii în elaborarea politicilor și de a dezvolta politici în baza soluțiilor venite direct de la oameni” ar trebui să facă parte din rutina oricărei formaţiuni politice care aspiră la putere sau este deja... Dvs. apelaţi la această metodă deoarece în alte cazuri nu prea funcţionează sau care e motivul?

Victor Lutenco: „Eu aș spune că această inițiativă vine cu scopul să acopere un gol lăsat în urmă de către autorități, oricare partid politic ar fi reprezentat în ele. Partidele politice ar trebui să-și construiască relații cu alegătorul pe parcursul întregului ciclu electoral, deci din prima zi de după alegeri. Dar asta nu are loc. Ceea ce facem noi concentrându-ne mai ales la politici publice, nu pe politică, nu pe lideri anumiți care trebuie susținuți sau programe anumite care trebuie susținute, dar pe politici publice - iată aici ne distanțăm foarte mult de agenda oricărui partid politic.”

Europa Liberă: Totuși cum se intersectează și cum se separă acest proiect de aria de preocupări a partidului pe care îl reprezentați?

Victor Lutenco: „Este adevărat: eu activez, susțin și sunt membru al Partidului Popular European din Moldova, a viitorului partid mai bine zis fiindcă suntem în proces de constituire. Este adevărat că Institutul a fost fondat la inițiativaPPEM și însele activitățile de obținere a fondurilor au fost foarte mult sprijinite de Iurie Leancă. Dar intersecții de bază pe care le văd eu sunt doar de nivel de valori care sunt susținute de către Institut și de către partid. În linii mari, valorile se intersectează. Noi când elaborăm politici publice, ele sunt politici preluate din experiența europeană, sunt cele mai bune practici europene, ne axăm pe valori ca transparență, democrație, libertate, drepturile omului, centrarea pe om ca elementul de bază al unei societăți, a unui stat și aici, da, avem intersecții. În rest lucrurile sunt separate.”

Europa Liberă: Institutul a constituit în peste jumătate de raioane consilii de participare „care vor face podul de legătură dintre IPRE cu cetăţenii” aşa cum se arăta într-un comunicat. Cum, la modul practic, vor funcţiona aceste consilii, unde vor funcționa şi ce vă face să credeţi că acestea ar avea efectul scontat asupra politicilor aplicate într-o localitate sau alta?

Victor Lutenco: „Noi am constituit două grupuri la nivelul aproape în 16 raioane, mai avem puțin de lucru. Primul grup este un consiliu local de participare, este un grup constituit din 20-30 persoane foarte diferite, unii din ele sunt consilieri locali, altele sunt profesori, medici, funcționari publici, șomeri, oameni pur și simplu interesați să devină mai activi - ei sunt prima noastră etapă în discutarea politicelor publice pe care le propunem. Iar în lunile septembrie-octombrie o să discutăm cu aceste persoane idei care vin nemijlocit de la oameni și care trebuie transformate în politici publice - acesta este primul grup. Al doilea grup e format din grupurile de voluntari, de cele mai dese ori vin tineri, dar sunt și persoane de vârsta a două, și a treia, care vor să se implice și ideea de bază a cărora este, de fapt, să meargă din casă în casă cu chestionare ce sunt dezvoltate în baza politicilor publice pentru a cuantifica opinia oamenilor despre anumite subiecte. Noi pentru moment lucrăm pe două linii. Având chestionarele completate, noi prelucrăm acele schițe de politici publice pe care le avem și vom merge ulterior în fiecare dintre consilii locale de participare să le discutăm intensiv cu oamenii.”

Europa Liberă: De ce nu ar fi suficiente sondajele, care oferă o anumită marjă de informație în acest sens?

Victor Lutenco: „Noi avem niște întrebări foarte concrete. Dacă noi propunem o politică publică pe transparență, atunci noi am vrea să știm care este problema exactă. De exemplu, în localitatea Nisporeni, Ștefan-Vodă, Călărași sau Cahul... Fiindcă acestea sunt niște diferențe care vot fi suficient de mari de la o localitate la alta. Și noi nu putem conta în cazul dat pe sondajele naționale care cumva egalează toate lucrurile și nu de fiecare dată descriu răspunsurile la întrebările care ne interesează. Sondajele nu sunt mari, ele sunt la nivel de câteva întrebări ca să le fie mai ușor voluntarilor să le îndeplinească. Dar vreo trei întrebări acolo sunt foarte specifice pentru politica publică, nu exista date despre asta mai ales din perspectiva atitudinii oamenilor față de aceste lucruri.”

Europa Liberă: În ultimul timp, dezamăgirea faţă de clasa politică i-a făcut pe cetăţeni să se facă auziţi mai curând la proteste sau prin tot felul de înjurături la care apelează. Cum s-ar proceda în asemenea situaţii? Despre ce fel de participare pe care o țintiți la elaborarea politicilor mai poate fi vorba dacă lumea e mai degrabă pusă pe demolare din cauza indignării?

Victor Lutenco: „Pe de o parte asta ne motivează de fapt în proiectul dat. Să nu stăm doar în birourile noastre și să punem documentele de pe o poliță undeva, nu contează, în Guvern sau în Parlament, și acolo să adune praf, dar să mergem în teritoriu și cumva să convingem oamenii că implicarea lor într-adevăr contează. Iar dacă prin acțiunile noastre pe viitor în contextul în care sau Guvernul sau careva alte autorități vor face anumite greșeli majore, vor face anumite schimbări netransparente care sunt împotriva la ceea ce-și doresc oamenii, atunci să iasă în stradă de zece ori mai mulți. Fiindcă activismul civic, fiindcă dorința cetățenilor de a schimba lucrurile și oricare forță care poate să-i strângă împreună e foarte bine pentru un stat democratic.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:39 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG