Linkuri accesibilitate

Lidia Filevici: „O Ucraină independentă, asta este ceea ce îmi doresc”


Un interviu cu o soprană ucraineană de la Opera din Zürich despre concertele sale de binefacere pentru Ucraina.

Lidia Filevici s-a născut în vestul Ucrainei, iar de cinci ani este membră a corului Operei din Zürich. De la izbucnirea conflictului din Ucraina, tânăra suprană din Lviv s-a alăturat sutelor de ucraineni din diaspora care susțin, prin acțiunile lor și prin strângerea de fonduri cauza ucraineană.

Dacă o întrebi ce o motivează să accepte atât de multe apariții în concerte de binefacere, mai ales în Elveția și Germania, Lidia răspunde: „O Ucraină independentă. Asta este ceea ce îmi doresc”. Fondurile strânse din concertele sale, zeci de mii de euro, sau poate chiar mai mult, au ajuns la soldații ucrainieni de pe frontul de est, în orfelinatele și spitalele din Donețk și Luhansk. La un astfel de concert, am cunoscut-o și eu.

Lidia Filevici cîntînd pentru Ucraina
Lidia Filevici cîntînd pentru Ucraina

„Cred că este de datoria noastră a ucrainenilor, să povestim, să spunem lumii mai multe despre țara nostră. În perioada sovietică nu am putut să ne dezvăluim identitatea, atât de supuși presiunii Moscovei am fost. Nu am fost lăsați să slobozim acest sentiment al identității noastre ucrainene. Când lumea s-a răsculat într-o asemenea măsură, pe Maidan, am fost foarte de impresionată de forța poporului nostru. Poporul nostru a fost puternic, dar a suferit mult. Câte victime au fost pe Maidan și acum în război...

Am încercat, la Zürich, să le atrag atenția cu privire la situația din Ucraina colegilor mei de la Operă sau elvețienilor de pe stradă. Când a avut loc mișcarea de pe Maidan, colegii mei de la operă ma întrebau: „Lidia, ce se intamplă în țara ta?” Unii mă consolau, când mă surprindeau că plâng, iar alții pur și simplu nu erau interesați de subiect. „Aha, se întâmplă ceva, undeva...”

Un cîntec pentru noua Ucraină
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:02 0:00

Sigur, în acest moment se întâmplă multe războaie peste tot. De aceea imi este clar că în primul rând noi, ucrainienii de pretutindeni, din orice țară și de pe orice continent, trebuie să ne unim forțele.”

Lidia Filevici în recital
Lidia Filevici în recital

Mă aflu într-un orășel din Germania, de la granița cu Elveția, unde Lidia susține un concert de binefacere. La pian este acompaniată de o altă ucraineancă, tot din Elveția. Repertoriul abundă în cântece ucrainene. Aflu insă că a pregătit și cântece rusești. Cântați mai mult în ucraineană de când s-a declanșat conflictul in est, o întreb? Durerea cauzată de tragedia din țara Dumneavoastră v-a stimulat să cântați mai mult în ucrainiană, să cântați, să vă îmbăgățiți repertoriul cu noi cântece ucrainiene sau să scoateți de la naftalină, cum se spune, cântece ucrainene vechi?

„Am cântat mereu cu plăcere cântece ucrainene. Dintotdeauna am cântat și mereu cu multă plăcere. Dar cânt cu plăcere și cântece rusești. Să nu credeți că din cauza situației din Ucraina exclud din programele mele cântece rusești. Nu, nu fac asta, deși uneori celor care organizează seratele de binefacere - de regulă organizații ale ucrainenilor din diaspora - nu le surâde ideea. Există păreri diferite și controverse în jurul repertoriului meu. Eu cred, însă, că este vorba de muzică. Muzica, chiar si cea rusească, este pozitivă, iar eu nu doresc să mă las influențată de politică. Muzica rusească este minunată. Dar știți, mulți compozitor ruși sunt, de fapt, din Ucraina, dar au făcut școlile acolo și acum se identifică cu spațiul cultural rusesc.”

Nu o dată în concertele pe care le ține Lidia Filevici invită și cântăreti ruși. Îi promovează, insistă pe lângă organizatorii ucraineni să fie lăsați să i se alăture. Nu este simplu, căci rănile din Donbas și Luhanks sângerează în toate inimile de ucraineni, fie că sunt în Germania, Elveția, America sau Japonia. „Politica nu trebuie să strice relațiile dintre artiști și artă”, îmi mărturisește soprana. Apoi, se retrage lângă pianistă. Încă un concert de binefacere al Lidiei Filevici a început.

XS
SM
MD
LG