Linkuri accesibilitate

Înfiinṭarea unui nou partid conservator în Germania


Anunțul creării Partidului Alfa (Foto: TV/mdr)
Anunțul creării Partidului Alfa (Foto: TV/mdr)

Alianṭa pentru progres şi avînt (ALFA).

„Ori Alternativa pentru Germania (AFD), ori Deşteptarea sau ALFA (Alianṭa pentru progres şi avînt / Allianz für Fortschritt und Aufbruch) totul nu e nimic altceva decît brînză populistă de dreapta”. Comentariul sarcastic citat, răspîndit pe Twitter, aparṭine vicepreşedintelui Partidului Social-Democrat din Germania (SPD), Ralf Stegner.

Nici alṭi politicieni germani nu şi-au ascuns rezervele faṭă de noua formaṭiune politică, înfiinṭată duminică de către Bernd Lucke, care, pînă de curînd fusese preşedintele fondator al Partidului declarat eurosceptic, Alternativa pentru Germania. Lucke a înfiinṭat Alternativa... în 2012, care a reuşit să intre în cinci parlamente de land, iar în 2013 i-au lipsit doar cîteva voturi pentru a intra şi în Bundestag. În 2014, liderul partidului, Lucke, a fost ales eurodeputat. La ultimul congres al Alternativei, din această vară, Bernd Lucke şi-a pierdut scaunul de şef în favoarei preferatei delegaṭilor, Frauke Petry, cunoscută pentru flirtul ei cu mişcarea radicală islamofobă Pegida, cît şi pentru îngăduinṭa prea mare cu unii extremişti de dreapta care intraseră în Alternativa pentru Germania.

Economistul berlinez Lucke, născut în anul 1962, a încercat de la bun început să dea partidului o linie pronunṭat eurosceptică, cerînd reglementări drastice în ceea ce priveşte fluxul de refugiaṭi şi renunṭarea la moneda euro. În principiu, linia iniṭială va fi continuată şi de noul partid prescurtat ALFA, deşi şansele sale de a deveni o forṭă politică atractivă sunt extrem de reduse. Într-un interviu acordat postului naṭional de radio (DLF), Lucke a spus că el vrea să împiedice pătrunderea unor extremişti în noua formaṭiune în care idei xeno- sau islamofobe nu vor fi tolerate. Totodată a confirmat că se va întocmi o „listă neagră” cu persoanele care în nici un caz nu vor fi primite în partid.

Toṭi ceilalṭi care doresc să adere vor trebui să treacă printr-o perioadă de probă care durează un an. ALFA este hotărît să se delimiteze convingător de formaṭiunea concurentă, Alternativa pentru Germania, despre care Lucke a susṭinut că în prezent ar fi condusă de „forṭe pro-ruse”.

Lucke a mai spus că nu are nimic împotriva „unei conştiinṭe naṭionale raṭionale” şi nici nu intenṭionează să se opună conservatorismului.

ALFA este un partid care susṭine ancorarea Germaniei în alianṭa occidentală. Pe de altă parte, liderul a pledat în stilul său enervant patetic pentru susṭinerea Germaniei pe „linia progresului tehnologic” ceea ce va garanta ca ṭara să să ocupe în lume un loc de frunte ca stat puternic industrializat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG