Linkuri accesibilitate

Roman Ceban: „Rusia reacționează așa cum a reacționat întotdeauna”


La exercițiul militar de la Bălți
La exercițiul militar de la Bălți

Șeful Direcției politică de apărare și planificare a apărării din Ministerul Apărării răspunde întrebărilor Europei Libere.

În aceste zile, zeci de militari moldoveni participă la ample exerciţii militare multinaţionale cu implicare NATO, două în Ucraina, iar altul găzduit de orașul Bălți. Exercițiile din Ucraina au fost criticate deja de ministerul de Externe al Rusiei, care a spus că „asemenea acțiuni alimentează sentimentele revanșarde” ale guvernului de la Kiev și influențează negativ eforturile de rezolvare a „crizei interne” din Ucraina. Am discutat despre participarea militarilor moldoveni la astfel de manevre cu Roman Ceban, şeful Direcţiei politică de apărare şi planificare a apărării a Ministerului Apărării de la Chişinău.

Europa Liberă: De ce această senzaţie că militarii moldoveni participă tot mai des la astfel de aplicaţii?

Roman Ceban în discuție cu Liliana Barbăroșie
Roman Ceban în discuție cu Liliana Barbăroșie

Roman Ceban: „Ce înseamnă mult mai des? Probabil „mult mai des”-ul acesta putem să-l egalăm cu normalul. Dacă până acum, să admitem, am participat mai rar, asta iarăși este rezultatul posibilităților noastre economice şi financiare. Nu am desfășurat atâtea exerciții mai înainte, pentru că nu am avut posibilitatea: fie au fost probleme de ordin tehnic, fie echipamentele nu ne-au permis.

Acum, s-a depus un efort foarte mare din partea conducerii Armatei Naționale pentru reabilitarea patrimoniul de care dispune Armata Națională. Chiar dacă el este deja învechit, noi îl vrem funcțional. Acest lucru a fost în mare măsură atins de către conducerea Armatei Naționale. De ce acum să nu facem antrenament cu ceea ce avem? În procesul reabilitării acestor echipamente și tehnica de care dispunem, am beneficiat de diferit tip de asistență și mai continuăm să beneficiem. Acum, când avem un procent anumit de echipament disponibil și funcțional, este și cazul să antrenăm efectivul.

Militari moldoveni la Bălți
Militari moldoveni la Bălți

Armata întotdeauna se află într-un proces de instruire. Mai mult ca atât, Dvs. cunoașteți că astăzi în Armata Națională serviciul militar se îndeplinește de către cetățeni în conformitate cu legea pe o perioadă de un an. Adică, dacă am făcut anul acesta un exercițiu,sigur că o să trebuiască să-l facem și la anul, deoarece o să avem un alt militar acolo care tot trebuie educat, învățat, instruit. Asta vorbind despre militarii în termen.

Evident, acei militari care îi avem prin contract și sunt profesioniști vor participa, vor desfășura asemenea exercițiu încontinuu, pentru a-și menține capacitatea lor. Dacă îi lăsăm și nu desfășurăm un exercițiu, atunci scade capacitatea noastră, scade profesionalismul nostru. Plus că avem ofițeri tineri care vin în forțele armate.

Academia Militară are succesele sale, mai ales în ultimul timp, după ce curricula Academiei Militare a suferit schimbări şi s-a aliniat la standarde internaționale. Cu ajutorul partenerilor, astăzi am atins un succes. Şi astăzi avem ofițeri care vin în Armata Națională credibili pentru noi de la bun început. Totuşi, este necesar să-i dezvoltăm şi pe ei. Să-i menținem.”

Europa Liberă: Dar aceste antrenamente ar putea irita Rusia, că știm cum ea reacționează de obicei la aşa ceva?

Roman Ceban: „Rusia reacționează așa cum de altfel întotdeauna a reacționat. Dacă nu există element de provocare în ceea ce desfășurăm noi, în ceea ce facem, atunci nici reacția Rusiei nu ar trebuit să fie una bruscă, dură față de Republica Moldova. Noi dorim să avem o calitate și nu ar trebui Rusia să reacționeze la asta atât de dur.”

Europa Liberă: Vorbeați de tehnică și ziceați că s-a renovat tot ce avem în dotare. Dar lumea zice că avem tehnică numai din timpul sovietic, așa este?

Roman Ceban: „Într-o măsură oarecare lumea are dreptate. Da, noi avem o mare parte din tehnica noastră din dotare de pe timpul sovietic și trebuie să recunoaștem acest lucru. Noi am beneficiat prin programele de asistență de unele unităţi de tehnică de tip transport. Dar din ceea ce am avut noi, a trebuit să facem o evaluare și a trebuit să vedem ce ne mai trebuie, sau nu ne trebuie această tehnică, ne permitem noi mâine să o schimbăm cu altceva sau nu putem mâine să o schimbăm cu altceva?

Vreau să fac o legătură și cu situația economică a țării. Noi nu putem mâine să procurăm tehnică nouă pentru toate domeniile. Dar am beneficiat de ultimul lot de tehnică care a fost o donație și care a venit din partea SUA să completeze batalioanele noastre operaționale cu tehnică neblindată, cu mașini de teren de tip Hammer. Dar Republica Moldova, din timpurile creării armatei sale, a avut și altă tehnică care a stat undeva, și acum este necesar să fie renovată. Este de neconceput să avem structuri de forță, dar nedotate cu tehnică. Tehnica este instrumentul cu care militarul poate să-și desfășoare activitatea.”

Europa Liberă: Mulți se întrebă ce faceți cu Hammer-urile de fapt?

Roman Ceban: „Uitați-vă în Kosovo, spre exemplu, sau în alte locuri unde se află trupele noastre: trebuie să zicem să meargă militarul nostru să facă o patrulare - dacă se urcă pe mașinile de tipul respectiv, ele permit trecerea diferitor obstacole de teren, pentru că au o capacitate de parcurs, o capacitate de siguranță, permit deplasarea militarului într-un loc sau în altul. Ele sunt întrebuințate și în alte exerciții sau acțiuni tactice, conform diferitor scenarii unde pot fi întrebuințate. Acesta a fost doar un exemplu banal de tot.

La exercițiul de la Bălți
La exercițiul de la Bălți

Deci, militarul nostru poate să iasă să patruleze o arie pe jos, dar atunci această arie va fi redusă, poate să iasă să patruleze o arie pe mașină, și atunci ea va fi mai extinsă, sau poate să facă și o patrulare cu helicopteru,l dacă l-am fi avut în dotare acum.”

Europa Liberă: Câte antrenamente mai aveți până la final de an programate?

Roman Ceban: „Acum se desfășoară un antrenament la Bălți, altele-în Ucraina. Mai sunt și altele care sunt de desfășurat peste hotare. Este deja o tradiție că noi participăm la exerciții și antrenamente în Germania împreună cu partenerii și cu membrii Alianței. Este un exemplu foarte bun unde se cizelează, se atinge acel nivel de interoperabilitate, pentru că analizele care se fac pe urmă și lecțiile învățate ele se transpun aici la noi în programele de instruire. Și atunci, greșeala care să presupunem a fost comisă ieri, sigur că nu o să fie comisă mâine.”

XS
SM
MD
LG