Linkuri accesibilitate

Partidul Popular European din Moldova, condus de Iurie Leancă, ar trebui inclus în formula de coaliție pro-europeană (I.Chifu/Evenimentul zilei)


Percepția românilor asupra crizei din Grecia (Adevărul).

Comentatorul politic Iulian Chifu, care scrie pentru Evenimentul zilei, e de părere că Partidul Popular European din Moldova, condus de Iurie Leancă, ar trebui inclus în formula de coaliție pro-europeană recent convenită la Chișinău. Dacă va fi lăsat pe dinafară, există, în opinia sa, riscul de „drenare a voturilor și nemulțumiților către această formulă a opoziției”. Faptul că PPEM nu este încă legal înregistrat ca partid nu ar trebui să țină lucrurile pe loc. Ar putea fi cooptat prin atribuirea unui portofoliu. Iulian Chifu apreciază totuși ca pe o dovadă de înțelepciune înțelegerea la care s-a ajuns, relativ repede și fără obișnuitul tam-tam de presă. În schimb, îi pare total arbitrar modul în care partidele din Alianța pentru Integrare Europeană se pregătesc să-și împartă portofoliile: cinci pentru fiecare formațiune, fără liste la concurență, ci pur și simplu printr-un fel de tragere la sorți, în ordinea procentelor obținute în alegeri. Cel mai ingrat aspect este că miniștrii viitorulului guvern sunt stabiliți în absența unui premier desemnat de președintele Nicolae Timofti, iar acest lucru se întâmplă pentru că s-a creat, procedural vorbind, o situație fără ieșire.

Ziarul Adevărul a comandat un sondaj de opinie pentru a măsura percepția românilor asupra crizei din Grecia. Rezultatele sunt prezentate în ediția centrală de azi și arată că sunt mai mulți cei care consideră că cetăţenii unei ţări ar trebui să facă sacrificii pentru ca ţara lor să îşi plătească la timp datoriile decât cei care nu cred asta. Procentele sunt însă destul de apropiate: 49% față de 40%, ceea ce, se comentează în Adevărul, „arată că experienţa politicilor de austeritate implementate în 2010-2011 în România nu a fost depăşită încă în totalitate”. Mai simplu spus, oamenii n-au înțeles cu adevărat că sacrificiile au fost absolut necesare. De altfel, peste 54% dintre români cred că nu-i paște nicio primejdie de tipul crizei din Grecia. În schimb, când întrebarea este altfel formulată de sociologi, cam două treimi recunosc că țara va fi influențată negativ de ceea ce se întâmplă la Atena.

Presa discută în continuare dacă a fost bine sau nu că președintele Klaus Iohannis a respins de la promulgare noul Cod Fiscal, formulat de guvern și care conține un pachet abrupt de măsuri de relaxare fiscală. În România liberă, Dan Cristian Turturică e de părere că bine a făcut șeful statului. Ar fi „prima demonstrație că președintele a devenit conștient, în sfârșit, de misiunea pe care o are de îndeplinit”. Sigur că ar fi fost de preferat ca liberalii să nu fi votat în Parlament acest Cod fiscal; bineînțeles că ar fi fost bine ca președintele să iasă de mai multe ori public și să explice cum e cu fiscalitatea, decât să desemneze un consilier prezidențial ca să-i comunice poziția. Dar important rămâne, arată jurnalistul, că Klaus Iohannis și-a asumat „costurile de imagine” cu care îl sperie și politicienii și analiștii.

Unii dintre analiști preferă totuși să se oprească mai degrabă la greșelile premierului Victor Ponta. Ioana Ene-Dogioiu, de la ziare.com, constată că șeful executivului a scos de la naftalină retorica naționalist-izolaționistă: din cauza lui Iohannis și a supușeniei lui față de partenerii occidentali românii ar fi ajuns o națiune „sub asediu”: „străinii ne vor răul, nu ne lasă să creștem frumos” - sună discursul premierului în formularea jurnalistei de la ziare.com.

XS
SM
MD
LG