Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate INFO


„Sănătate INFO scrie astăzi un articol despre legăturile de rudenie la Compania Națională de Asigurări în Medicină. Jurnalista Irina Papuc a încercat să afle ce-l leagă pe directorul adjunct Vasile Pascal cu câțiva angajați ai instituției. Astfel, am aflat că acesta este șef, tată, socru și cuscru pentru trei subalterni ai instituției. Fiul acestuia, nora și cuscra dețin funcții de șefi de direcții, deși situația contravine mai multor norme legale. Potrivit legislației, conflictul de interese a fost generat atunci când lui Vasile Pascal i s-au delegat atribuțiile directorului general al CNAM. Vasile Pascal trebuia să declare conflictul de interese încă în luna martie, la Cancelaria de Stat, dar și la CNI. Din declarațiile responsabililor de la CNI, o astfel de scrisoare însă n-a parvenit, iar Vasile Pascal nu a răspuns la telefon pentru detalii.

Omul de afaceri, Tudor Ceaicovschi, va mai sta 25 de zile în izolatorul CNA. Judecătoria sectorului Buicani a prelungit mandatul de arest al acestuia. Businessmanul este suspectat că ar fi dat mită mai multor oficiali din Sănătate pentru a câștiga sute de licitații publice. De altfel, Tudor Ceaicovschi este singurul figurant în dosarul licitațiilor trucate, care mai rămâne în arestul CNA. Ceilalți responsabili vizați sunt cercetați în stare de libertate.

În Moldova numărul oamenilor care mor în spitale este mult mai mare decât în 2013, iar acest lucru se întâmplă chiar și atunci când numărul internărilor este mai mic, arată datele oficiale. Ministerul Sănătății deține și o statistică a cazurilor care au dus la decesul bolnavilor, în cazul copiilor, dar și a adulților.

Astfel, cele mai multe decese în spital, în cazul adulților, sunt bolile de inimă și cele cerebrale, iar în cazul copiilor - sunt bolile infecțioase și parazitare, tumorile, bolile aparatului digestiv și malformațiile congenitale. Totodată, se atestă un procent ridicat al deceselor provocate de septicemie, o infecție foarte gravă a sângelui, cauzată de pătrunderea microbilor infecțioși în circuitul sanguin.

Noua Lege privind controlul tutunului a intrat în vigoare. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial vineri. Legea prevede reguli stricte de control a tutunului pentru toți actorii care au tangență cu domeniul. Totuși, ea va putea fi pusă în practică abia peste două luni. Până atunci rămâne în vigoare legea veche. Totodată, Guvernul trebuie să asigure, conform legislației, republicarea normei în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Întregul document va fi pus în aplicare treptat, până în 2020. Prima și cea mai importantă restricție în controlul tutunului se referă la interzicerea fumatului în localurile de alimentație publică. Prevederea va intra în vigoare începând cu 31 mai 2016.

Tot pe Sănătate INFO găsiți un interviu amplu cu un medic rezident, care povestește despre condiția lor în sistemul de sănătate. Iurie Arian recunoaște, printre altele, că în domeniu există corupție și că în Moldova avem medici prost pregătiți, pentru că nu se dă suficientă importantă procesului de admitere.”

XS
SM
MD
LG