Linkuri accesibilitate

„R. Moldova, între apogeul oligarhiei şi apusul viitorului european” (Jurnal.md)


Un interviu cu ambasadorul Oleg Serebrian (DW).

Site-ul cu profil economic mold-street.md a adunat şi prezintă astăzi probe ale unei informaţii pe care o anunţase tot acest site la începutul crizei tarifelor pentru curent: energia electrică de la Centrala de la Cuciurgan ajunge la furnizorii din Republica Moldova prin doi intermediari, dintre care unul e o companie transnistreană, Energokapital. Este compania despre care mold-street.md a aflat că a fost creată în mare grabă şi secret în 2014 şi a fost înregistrată de instituţiile avizate de la Chişinău. O informaţie care, poate, nu ar trebui să prezinte prea mult interes dacă această companie nu ar livra, prin compania Energocom, distribuitorilor locali curentul cu aproape 7 eurocenţi kWh, deşi îl procură de la centrala de la Cuciurgan cu doar 2 eurocenţi.

Despre eliberarea jurnalistului transnistrean Serghei Ilcenko, arestat în luna martie a.c. sub acuzația de extremism, portalul de expresie rusă „NewsMaker” scrie că acesta a fost amnistiat „în legătură cu cei 25 de ani de la crearea RMN”. Portalul îl citează în acest sens pe Nicolae, fiul jurnalistului, potrivit căruia tatăl său ar fi dat depoziții colaboratorilor KGB, după care a fost eliberat, iar „dosarul clasat.” Jurnalistul Serghei Ilcenko a refuzat categoric să comunice cu jurnaliștii de la Chișinău.

Agenția rusă TASS observă instruirea tot mai frecventă a militarilor moldoveni în aplicații ale NATO. Agenția scrie despre participarea unui contingent moldovenesc la aplicațiile militare NATO (Saber Guardian/Rapid Trident-2015), care au loc la Lvov (Ucraina). TASS remarcă că și săptămâna trecută militarii moldoveni au participat în exerciții NATO, în cadrul cărora infanteriștii moldoveni au fost instruiți de militari americani. „[…] Anterior, Washington-ul a salutat decizia Chișinăului de a majora bugetul pentru apărare și modernizarea armatei în contextul crizei ucrainene”, scrie TASS, amintind, totodată, că Republica Moldova este un stat neutru și că, potrivit sondajelor, 23% din populație susține aderarea țării la NATO.

Ziarul de Gardă publică un articol despre achitarea lui Ruslan Ţurcan, fostul şef al Direcţiei operativ-tehnice a Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din perioada comunistă, care a fost cercetat în dosarul interceptării convorbirilor telefonice ale mai multor oficiali moldoveni și ofițeri ai SIS. Curtea Supremă de Justiţie, potrivit ziarului citat, a decis să înceteze procesul penal în privinţa lui Țurcan în legătură cu expirarea termenului de prescripţie, la trei ani de la condamnarea acestuia, în prima instanţă, la trei ani de închisoare. Ziarul de Gardă arată că Țurcan a ordonat în perioada noiembrie 2008-aprilie 2009, interceptarea mai multor convorbiri telefonice, inclusiv ale unor ofițeri SIS, fără încheieri ale judecătorului de instrucţie, aşa cum prevede legea.

Marin Basarab scrie într-un editorial publicat în TIMPUL că, „[…] unirea vine de la sine” și că actuala clasă politică, prin iresponsabilitatea de care dă dovadă, apropie finalitatea acestui proces. Potrivit autorului, dacă actualii guvernanţi se vom mai juca vreo cinci ani justiţia şi legea, vor mai organiza nişte atacuri raider şi furturi de miliarde, ţara va ajunge la colaps economic şi politic, iar atunci societatea va răbufni. „Să aşteptăm calm, pentru că unirea vine de la sine”, scrie Marin Basarab.

Într-un interviu pentru „Deutsche Welle”, fostul ambasador moldovean la Paris, Oleg Serebrian se declară rezervat vizavi de crearea unui Guvern până la sfârșitul lunii iulie. Serebrian este de părere că un nou Guvern ar putea fi creat până la mijlocul lunii august și că „[…] fiecare zi are un cost moral și de imagine pentru Republica Moldova, care din elevul exemplar s-a transformat într-un elev pus sub semnul întrebării de partenerii noștri.”

Republica Moldova, între apogeul oligarhiei şi apusul viitorului european” este titlul unui articol publicat pe portalul Jurnal.md. Autorii cred s-au bătut toate „recordurile” ajungându-se la o oligarhie cum nu s-a mai văzut, prin capturarea instituţiilor statului şi subjugarea justiţiei, înflorirea corupţiei. „[…] Toată diplomaţia, răbdarea şi toleranţa de care a dat dovadă UE în ultimii ani faţă de RM, încercând să crească din aceasta vestita „poveste de succes”, s-a terminat”, notează Jurnal.md. În articol se menționează că rădăcinile oligarhiei în Republica Moldova „se trag de la regimul totalitar Voronin”, iar Vlad Plahotniuc – „cel mai oligarh dintre oligarhi” – este produsul acelei perioade.

Cine va fi premierul kamikaze?” – se întreabă jurnalistul Victor Nichituș într-un comentariu publicat pe blogul său. Jurnalistul crede că viitorul premier va fi un kamikaze inclusiv pentru partidul pe care îl va reprezenta. Dacă nu va acționa corect, viitorul prim-ministru își va sacrifica atât cariera proprie, cât și imaginea partidului din care va face parte. În timp ce echipa viitorului prim-ministru va încerca să stingă toate incendiile sociale, Partidul Democrat se va pregăti de alegeri, crede Nichituș, care anticipează totodată că alegerile parlamentare anticipate vor fi declanșate de PDM, „[…] atunci când vor hotărî liderii din umbră ai acestui partid.”

XS
SM
MD
LG