Linkuri accesibilitate

Igor Boţan: „Este o mare iluzie că poate fi găsit un premier puternic în cadrul alianţei celor trei...”


Un punct de vedere săptămînal în dialog.

Continuă negocierile între partidele declarate pro-europene și toți cei trei lideri s-au declarat convinși că acordul de colaborare va fi gata până la sfârşitul săptămânii sau al lunii - dacă se pot înțelege asupra principiilor după care vor împărții funcțiile și responsabilitățile în stat. Valentina Ursu a stat de vorbă cu analistul Igor Boțan despre cum ar trebui să arată viitorul guvern:

Europa Liberă: Chiar dacă nu a fost încă constituită alianţa de guvernare, să vorbim despre cine va fi în fruntea executivului. Pentru că cei trei lideri care negociază constituirea unei majorităţi parlamentare au promis că până la finele acestei luni Moldova va avea un cabinet de miniştri învestit de către Legislativ. Un premier puternic – aceasta se spune că ar trebui să aibă ţara. Ce însemnă un prim-ministru puternic şi cine totuşi credeţi că va ajunge în fotoliul de premier?

Igor Boţan: „Este o mare iluzie că poate fi găsit un premier puternic în cadrul alianţei celor trei partide care au guvernat de fapt ţara în ultimii şase ani de zile. Aceste partide şi liderii lor, ca oameni, pornesc de la propriile lor reflexe. Eu sunt extrem de sceptic că ei pot genera ceva nou, ceva deosebit de ceea ce a fost până acum. De aceea, chiar nu contează cine va fi prim-ministru.”

Europa Liberă: Ce înseamnă nu contează cine va ajunge în fruntea guvernului?

Igor Boţan: „Nu contează, pentru că noi ştim cum alcătuiesc ei acordurile de constituire a alianţei. Există liderii partidelor, care se întrunesc în aşa-zisa reuniune a liderilor şi decid. Iar prim-ministrul este un simplu traducător în viaţă a deciziilor liderilor partidelor.”

Europa Liberă: Credeţi că au fost partajate cele trei funcţii în stat?

Igor Boţan: „Eu cred că da. Nu există niciun fel de dubiu. Reflexele acestor lideri deja s-au manifestat. Dacă cineva crede că ei se pot schimba la vârsta lor de 60 de ani, de 50 de ani, este o mare iluzie.”

Europa Liberă: De ce nu se încumetă ei să spună acest nume al viitorului prim-ministru?

Igor Boţan: „Pentru că ei ştiu foarte bine că nu contează cine va fi prim-ministru. Pentru că ei mai au de răspuns la anumite întrebări legate de aşa-zisa structură a noii guvernări. Dar există fabula lui Krîlov... Nu contează cum aranjează ei...”

Europa Liberă: Nu contează, dar lumea aşteaptă să afle acest nume al viitorului şef de guvern.

Igor Boţan: „A aşteptat lumea... Şi l-a văzut şi pe domnul Gaburici... Şi cu ce s-a terminat guvernarea domnului Gaburici?”

Europa Liberă: Va fi un lider de partid şi şef de guvern?

Igor Boţan: „Eu nu ştiu. Şi iarăşi, subliniez, nu contează cine va fi prim-ministru. Aceasta contează – că este triumvirat şi liderii partidelor decid totul. Amintiţi-vă că şi domnul Filat, şi domnul Ghimpu au promis că negocierile vor avea loc cu prezenţa presei. Dumneavoastră aţi văzut vreo rundă de negocieri cu prezenţa presei? Nu. Pentru că acestea sunt reflexe.”

Europa Liberă: Tot atât de transparent va fi şi actul guvernării, ca aceste negocieri?

Igor Boţan: „Absolut corect. Un viitor prim-ministru va trebui să promoveze o politică de austeritate. Un viitor prim-ministru va trebui să ia decizii foarte-foarte grele, dificile ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Va trebui să reducă cheltuielile bugetare, se va tăia din salarii tocmai când tarifele la energie, la gaze cresc, moneda naţională se devalorizează.

Igor Boţan: „Staţi, să nu sărim peste punţi. La electricitate, la gaze, la carburanţi, la apă, după care vine tot lanţul de produse de primă necesitate, produse alimentare şi servicii ş.a.m.d. Aveţi dreptate, ei au anunţat sechestrul cheltuielilor bugetare. Deci, dezvoltare nu va mai fi. De aceea, în această situaţie să vorbeşti despre un prim-ministru puternic mie mi se pare un nonsens. Oricum toate soluţiile vor fi luate de către liderii acestor trei partide.”

Europa Liberă: Viitorul cabinet de miniştri trebuie să promoveze reformele. Cum le va promova cel care se va afla în fruntea guvernului şi, mai ales, cu cine?

Igor Boţan: „Nu e vorba de reforme. Acum Republica Moldova trebuie să supravieţuiască. Pentru că acest miliard furat are consecinţe dramatice. Acum vine valul de scumpiri la care, probabil, populaţia cumva va reacţiona. Problema este în reputaţia acestor trei lideri politici, ea este la pământ. Şi nu doar în ţară, dar şi peste hotare, în ochii partenerilor de dezvoltare.

Era un lucru 2010, în cadrul poveştii de succes, când pentru Republica Moldova se semnau cecuri în alb, în această perioadă direct în buget, pentru echilibrul bugetar, veneau de la 13 până la 18% din resurse. Acum aceste resurse lipsesc. Este vorba despre o situaţie dramatică în care se află ţara noastră. La toate acestea trebuie să mai adăugăm încă o problemă majoră – probabil va trebui să ne deprindem că trebuie să punem cruce pe ceea ce se numeşte integrare europeană. Şi nu doar din cauza guvernării, ci şi din cauza lipsei de discernământ a cetăţenilor. Pentru că, dacă ne uităm la rezultatele alegerilor din Orhei, eu nu cred că putem găsi alt termen decât lipsă de discernământ. Dacă cetăţenii se comportă astfel, ei trebuie să înţeleagă că vor trebui să suporte şi consecinţele.”

Europa Liberă: Va fi capabil noul premier să reia finanţările din partea partenerilor de dezvoltare, din partea Uniunii Europene? Bruxellesul a sistat o parte din asistenţa financiară pe care o oferea Moldovei.

Igor Boţan: „Da, vor fi reluate finanţările de la partenerii de dezvoltare. Numai că toată lumea trebuie să-şi amintească de relaţiile dintre Imperiul Bizantin şi barbarii lui Attila. Imperiul Bizantin plătea tribut barbarilor lui Attila numai ca să stea în stepele din spaţiul pontic şi să nu le facă bătăi de cap. Deci, noi suntem exact în situaţia în care Uniunea Europeană şi partenerii de dezvoltare vor da bani, nu în cantităţile care au dat anterior, vor da bani doar numai ca această ţară să nu colapseze cu totul şi valuri de emigranţi şi tot felul de traficuri criminale să nu invadeze Uniunea Europeană. Iată care este soarta pe care ne-au pregătit-o aşa-zişii guvernanţi pro-europeni din Republica Moldova. Aceasta este drama noastră şi noi, ca cetăţeni, trebuie să înţelegem aceste lucruri.”

Europa Liberă: Viitorul premier trebuie să aibă pricepere, şi mai ales competenţă, ca să reia relaţiile Moldovei cu Fondul Monetar Internaţional. În lipsa unui acord al Moldovei cu FMI e greu de vorbit ce se întâmplă cu statul acesta.

Igor Boţan: „Îl vor face pe dracuʾ în patru, vor semna orice numai ca să fie reluată această finanţare şi minimum de plăţi din partea partenerilor noştri de dezvoltare. Aşa cum vă spuneam, nu pentru progrese în

Trebuie, pentru o perioadă destul de îndelungată, să uităm despre dezvoltarea R. Moldova. Va fi o situaţie de menţinere a ţării în starea de subzistenţă....

Republica Moldova, ci pentru a nu admite ca aici să aibă loc catastrofe umanitare ş.a.m.d. Noi trebuie, pentru o perioadă destul de îndelungată, să uităm despre dezvoltarea Republicii Moldova. Va fi o situaţie de menţinere a ţării în starea de subzistenţă. Aceasta este ceea ce ne aşteaptă dacă suntem lucizi şi înţelegem ce moştenire ne lasă aşa-zişii lideri pro-europeni.”

Europa Liberă: În concluzie, viitorul premier ar putea să-şi sacrifice pentru totdeauna cariera politică sau să ajungă un erou naţional?

Igor Boţan: „Nu poate deveni erou naţional un premier pe fundalul a trei lideri care au reputaţia la pământ. Este exclus acest lucru. Poate fi un manager cât de cât acătării, care se poate manifesta mai mult sau mai puţin ca o persoană cinstită, dar nimic mai mult. Din acest punct de vedere, Gaburici chiar a fost un premier bun.”

Europa Liberă: Dacă se ajunge la o înţelegere că cineva din această coaliţie, cineva dintre liderii ei trebuie să conducă cu cabinetul de miniştri, trebuie să se împace societatea? Pentru că sunt voci diferite, care chiar spun că dacă au câştigat alegerile trebuie să-şi asume responsabilitatea guvernării.

Igor Boţan: „Ei când au câştigat alegerile, au câştigat alegerile cu lozinci „Moldova fără sărăcie”. Este Moldova fără sărăcie după cinci ani de zile de când a fost lansată aceasta campanie?”

Europa Liberă: Vorbim despre ziua de astăzi, domnule Boţan.

Igor Boţan: „Orice guvernare trebuie să aibă legitimitate. Dacă o guvernare spune că face Moldova fără sărăcie, dar o aduce pe margine de prăpastie, această guvernare ce fel de legitimitate poate avea? Cetăţenii ce fel de încredere pot avea într-o astfel de guvernare care îi pune pe muchie de prăpastie. Ce vor spune medicii, profesorii, bugetarii, care acum vor trebui să scoată din buzunarele lor bani pur şi simplu fabuloşi, care nicidecum nu pot acoperi cheltuielile lor de subzistenţă.”

Europa Liberă: Moldova va trece prin şoc social, este clar.

Igor Boţan: „Da. Dar cu cine trece prin şoc social? Cei care au adus Moldova pe muchie de prăpastie pot fi ei şi arhitecţii scoaterii Moldovei din această prăpastie? Ei doar au pus Moldova pe această muchie.”

Europa Liberă: Din analizele dumneavoastră, cine credeţi că va ajunge totuşi premier?

Igor Boţan: „Pentru mine nu contează. De aceea nu fac analize cine poate fi premier. Se întâlnesc trei oameni şi ei discută între ei. Ce analiză poţi face aici?”

Europa Liberă: Sunt trei sau patru?

Igor Boţan: „Trei şi un şef deasupra lor.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG