Linkuri accesibilitate

Tarifele la energia electrică ar fi trebuit majorate nu cu 30-37%, ci doar cu 3,82% (Adevărul.md)


Cazul alegerii în funcţia de primar la Orhei a lui Ilan Şor (P. Bogatu/Ziarul Național).

Savanţii moldoveni contrazic ANRE şi susţin că tarifele la energia electrică ar fi trebuit majorate nu cu 30-37%, ci doar cu 3,82%, până la 1,64 de lei/kWh, ca urmare a ieftinirii gazelor naturale, scrie adevărul.md. Publicaţia se referă la concluziile Institutului de Energetică al AŞM. Preţul mediu de procurare a gazelor naturale s-a micşorat în perioada de referinţă de la 400,47 până la 259,96 USD /1000 m3, deci, de 1,54 ori. „Aceasta ar trebui să conducă la diminuarea proporţională a preţului energiei electrice procurată de la producători şi importatori”, se declară convinşi savanţii de la AŞM. Ei cred că soluţiile trebuie căutate în reducerea costului serviciului de transport, inclusiv a energiei electrice importate şi produse de producătorii autohtoni în funcţie de evoluţia preţului de procurare a gazelor naturale. La o abordare consolidată între principalii actori din sectorul energetic, ar fi posibil ca majorarea tarifului să nu depăşească 15%, mai menţionează AŞM .

Într-un articol de pe Deschide.md este contestată şi la gazele naturale. Cel care o face este deputatul liberal, Anatol Șalaru. El susține că ANRE a majorat nemotivat tariful la gazele naturale pentru că a luat în calcul un amendament, pretins nejustificat, la Legea gazelor naturale, propus de fostul deputat PLDM, Simion Furdui. Acesta s-ar fi bazat pe un acord semnat de Guvern în cadrul CSI și votat de coaliția PLDM-PDM-PLR în Iulie 2014. „Cadoul" făcut de Furdui cetățenilor ne va costa anual trei sute de milioane de lei,” susţine deputatul liberal. El aminteşte că în perioada când acest amendament a fost votat, fostul șef ANRE, Victor Parlicov a avertizat că el va genera prejudicii de milioane bugetului statului şi va avea drept efect creşterea tarifelor la gaz. Proiectul a fost votat de deputaţi, chiar dacă a avut un aviz negativ din partea Guvernului, mai spune Anatol Şalaru. Parlamentarul lasă de înțeles că majorările operate de ANRE reprezintă interesele politicului care și-a delegat oameni în funcțiile cheie ale ANRE. Deputatul se referă în mod special al majorarea tarifului la gaze care a avut loc pe fundalul micșorării prețului de achiziție.

Nicolae Negru se declară surprins într-un editorial din “Ziarul Naţional” de formula „spălare de bani în proporții deosebit de mari de la BEM”, anunțată de procurorul Adriana Bețișor ca motiv pentru arestarea, săptămâna trecută, a mai multor rude ale liderului PLDM, Vlad Filat. E greu de imaginat cum o companie agrară poate deveni epicentrul unor operațiuni de spălare de bani în proporții deosebit de mari, scrie Negru. Să nu se întâmple că, peste o lună sau două, persoanele reținute să fie eliberate fără mare tam-tam, ca în cazul medicilor cu „licitațiile trucate”, continua el. O altă observaţie pe care o face autorul pentru a-şi explica suspiciunea vizavi de auten ticitatea anchetei CAN este faptul că de investigarea fraudei „de proporții gigantice” de la BEM se ocupă tocmai cei care sunt responsabili de eșecul preîntâmpinării acesteia, CNA și Procuratura Generală. Nu ar fi cazul ca DNA și FBI să înceapă investigațiile de la aceste instituții care nu și-au făcut datoria?, se întreabă Negru pe finalul articolului său.

Petru Bogatu revine într-un editorial publicat de acelaşi ziar la cazul alegerii în funcţia de primar la Orhei a lui Ilan Şor, administratorul principal al Băncii de Economii în perioada în care din s-au sustras sume imense de valută forte. „Ce spune votul pentru Şor despre noi? Că ne asemănăm cu foștii noștri asupritori - doar în scrutinele locale din Federația Rusă lumea opta, cu bună știință, în favoarea unor capi ai lumii interlope, motiv pentru care Vladimir Putin i-a lipsit pe ruși de dreptul de a-și alege edilii; că suntem un neam care pare să fi scăpat trenul civilizației și acum rătăcește undeva prin gară în așteptarea disperată a vreunui marfar; nu am strivit încă demonii iobăgiei colhoznice; că purtăm în suflete cele mai mârșave sechele sovietice, dobândite de pe vremurile când se considera că doar netoții nu fură din grădinile și de pe câmpurile gospodăriei colective”, scrie Bogatu. El mai crede că prin votul în favoarea lui Ilan Șor, Orheiul și-a făcut un rău nu doar sieși, ci și întregului neam, pentru că a trimis clasei politice mesajul că alegătorii nu numai că se împacă cu hoția și corupția la nivel înalt, ci și sunt tentați să le fie complici.

XS
SM
MD
LG